Az új seprű máris sepert

BENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGYBENKŐ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.11.12. 01:58
Címkék
Volt idő  nem is olyan régen , amikor az új edző érkezésére várva százak állták körül a Ferencváros Üllői úti edzőpályáját. Mára bebizonyosodott, nemhogy a vereségek, de az edzőváltás híre sem hozza lázba a csalódott zöld-fehér híveket.
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti
Németh Ferenc
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti
Németh Ferenc
Gellei Imre (középen) mozdulata árulkodó: uraim, mehetnek. Udvarácz Milán (balra) és Keller József a juniorkeretet erôsíti

Gellei Imrét csütörtökön nevezték ki László Csaba helyére, s az 55 éves szakember már a szerződés megkötése után edzésre vezényelte Lipcsei Péteréket, de az újságírókon és a fotósokon kívül csupán néhány tinilány volt kíváncsi Tőzsér Dánielékre…

Az érdektelenség természetesen korántsem Gellei Imrének és szakmai stábjának szólt – az edző nem győzte adni a sok nyilatkozatot –, sokkal inkább a vereségek, a csapat körüli bizonytalanságok riasztják el a szurkolókat. Pedig Gellei szerződtetésével vélhetően a nyugalom, a profizmus költözik be az öltözőbe, ám hogy ez együtt jár-e majd az eredményességel is, arra nyilván kevesen vennének mérget.

Gellei Imre segítőivel, ifjabb Albert Flóriánnal és a régi-új erőnléti edzővel, Simon Balla Istvánnal együtt kezdte meg a munkát, és úgy tűnt, az együttes tagjait nem viselte meg az edzőcsere.
Illetve… Keller József, Udvarácz Milán és Borbély Csaba igencsak bánja Gellei érkezését.
Huszonhétről ugyanis huszonnégy tagúra szűkült a keret, s nyilván a fiatalítást szem előtt tartva szorult a 38 esztendős Udvarácz Milán, illetve a 40 éves Keller József a tartalékok közé. A játékosok a csütörtöki edzés közben az új szakvezetőtől tudták meg a döntést. Talán szerencsésebb lett volna, ha a vezetőség értesíti az érintetteket a változásokról, és a nem a pályáról zavarják le, mondjuk, azt a Keller Józsefet, aki 1984-ben már bajnoki mecscset játszott zöld-fehérben.
De ez mellékszál…

Egyébiránt Udvarácz Milán és Keller József "eltávolítását" már Gellei Imre elődei, Pintér Attila és László Csaba is tervezték, ám nem tudni, miért, a kapus és a védő mégis az első csapat tagja maradhatott.
"Szó sincs személyi ellentétekről, fúrásokról – indokolta a változásokat Gellei Imre vezetőedző. – Sokkal inkább a keret fiatalításáról. Minden elismerésem Udvarácz Miláné és Keller Józsefé, hiszen példamutató a pályafutásuk, illetve az, hogy ilyen idősen is hűséggel szolgálják a Ferencvárost. A döntést egyébként csütörtök délután hoztuk meg, és azt a két labdarúgó is tudomásul vette. Távozásuk után több levegőt, lehetőséget kaphatnak a fiatalok, s érezhetik, még inkább számítunk rájuk. Borbély Csabát pedig szakmai okok miatt küldtük a juniorokhoz. Célunk a fiatalítás, azaz ezen a téren folytatom a László Csaba által megkezdett munkát. Ez nem jelenti azt, hogy ne számítanék az együttes meghatározó labdarúgóira, viszont mindenkitől maximális odafigyelést, teljesítményt várunk, s jelzem, nem fejeződött még be a keret átalakítása."

A péntek délelőtti edzésen Simon Balla István erőnléti edzőé volt a "főszerep". Majd' fél órán át tartott a bemelegítés, amely futásból, nyújtásból, lazításból állt, azután dinamikus lábizom-erősítő gyakorlatok következtek, ismét előkerültek a bóják és a rudak, majd Gellei Imre és ifjabb Albert Flórián irányításával a "cicázás", valamint az egy-, illetve kétérintős játék aratott sikert, amelyet kapura lövési gyakorlatok zártak le.

Gellei Imrétől megtudtuk, nagy varázslatra, "hókuszpókuszra" nem készül, hiszen néhány nap alatt képtelenség csodát tenni. Egy hete van arra, hogy felkészítse a csapatot a következő bajnoki meccsre, s szeretné, ha mentálisan és fizikailag is megfelelő állapotba kerülne a társaság, mert akkor győzelmi reményekkel lépnének pályára Pécsett. A korábbi szövetségi kapitány különösebb szerkezeti változást nem tervez, ám azon van, hogy megtalálja a védekezés és a támadás közötti optimális arányt. Megjegyezte, megnézte a csapat mérkőzéseit, és a látottak alapján megállapítható, a csapat gyakran, föladva a biztonságot, fejetlenül ment előre… Nos, ezen lehet és kell is változtatni, és Gellei Imre reméli, a hátralévő négy őszi mérkőzésen eredényesen szerepelnek. Hogy ez pontokban kifejezve mit jelent, egyelőre nem tudni, de az biztos: az edző szerződésében nincs rögzítve, hogy hányadik helyen kell végeznie a Ferencvárosnak, illetve hogy hány pontot kell gyűjtenie a bajnokság során.
A szakmai stáb azonban úgy véli, a csütörtöktől szűkített keret jóval többre képes a jelenlegi tizenkettedik helyezésnél.

Vass László: ügyvéd is kell!

A korábbi pályaedző, Vass László pénteken Gellei Imrével, valamint Tepszics Ignáccal találkozott. Az újonnan kinevezett vezetőedzővel természetesen a szakma volt a téma, míg az ügyvezetővel a szerződésbontásról tárgyalt.

"Tepszics Ignáccal csak beszélgettünk, hiszen a szerződésbontás feltételeiről neki Furulyás Jánossal is tárgyalnia kell – mondta Vass László. – A következő találkozó kedden lesz, akkor már az ügyvédemmel együtt jövök, de úgy érzem, mindkét fél kész a kompromiszszumokra, és remélem, gyorsan megegyezünk. Egyébként a holmimat már elvittem, és leadtam az edzői öltöző kulcsát. Most már csak szurkolok a csapatnak a Pécs elleni meccsen, hiszen a győzelem a mi munkát dicsérete is lenne."

Juniorok lettek a nagy öregek

Gellei Imre két rutinos ferencvárosi játékosra nem tartott igényt – az alábbiakban azt próbáltuk kideríteni, miért nem kellettek az új vezetőedzőnek.

KELLER JÓZSEF (hátvéd)
A 40 éves Keller József ugyan már az első nap ellentétbe került Gellei Imrével (ki akarta küldeni az újságírókat és a fotósokat az öltözőből, de az edző megengedte a sajtó munkatársainak, hogy dolgozzanak), ám nem ezért került ki a keretből. A mostani évadban csupán a minszki UEFA-kupa-meccsen, valamint a Honvéd elleni bajnokin játszott. Nem kívánta kommentálni Gellei Imre döntését, de elmondta, nem hagyja abba a labdarúgást, s talán újra lehetőséget kap. Motivációja érthető: információnk szerint a legjobb alapfizetésű ferencvárosi labdarúgók közé tartozik!
Életkor: 40 év
NB I-es mérkőzéseinek száma: 325
Bajnoki meccsek száma a 2005– 2006-os évadban: 1
Eddigi klubjai: Nagykanizsa, Ferencváros, Beveren (belga), Ferencváros, Red Star (francia), ES Wasquehal (francia), Ferencváros, Bp. Honvéd, Ferencváros
Szerződése a Ferencvárosnál: 2007. június 30-ig

UDVARÁCZ MILÁN (kapus)
Az utóbbi esztendőkben szezononként átlagban egyetlen mérkőzésen pályára lépő kapusnak Szűcs Lajos mögött csak a kispadon jutott hely. Csapatba kerülésre – ha Szűcs Lajos bevethető volt – esélye sem volt, ám mivel rendszeresen meghosszabbította szerződését a klubbal, a juniorból felkerülő fiatal kapusok szorultak a háttérbe a felnőttcsapatnál (az elmúlt években több ifjú kapus távozott az Üllői útról). Noha már lassan betölti 40. életévét, mindössze 89 élvonalbeli meccs van a háta mögött. Udvarácz Milán nem adja fel, és mint mondta: szereti a Fradit, és a juniorok között sem tornaórára jár majd, és a jövőben úgy készül, hogy felfigyeljenek rá, és visszavegyék az első csapathoz.
Életkor: 38
NB I-es mérkőzéseinek száma: 89
Bajnoki meccsek száma a 2005– 2006-os évadban: 0
Eddigi klubjai: PMSC, Kaposvár, Békéscsaba, Ferencváros, South Melbourne (ausztrál), PMFC, Kispest, Ferencváros
Szerződése a Ferencvárosnál: 2006. december 31-ig

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik