A kezdésig tarthat a barátság

RADNAI BALÁZS, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTRADNAI BALÁZS, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.11.30. 21:46
Címkék
Két jó barát; mindketten a Ferencvárosban lettek ismert labdarúgók; hosszú idő után együtt kerültek vissza a magyar válogatottba  vasárnap azonban ellenfélként lépnek pályára, méghozzá várhatóan az ősz legparázsabb hangulatú, legizgalmasabb derbijén. Az MTK-s Zavadszky Gábor és a ferencvárosi Lipcsei Péter különmeccse sem ígérkezik unalmasnak, főként azért nem, mert mindketten olyan típusú játékosok, akik egyetlen megmozdulással képesek eldönteni a bajnoki pontok sorsát. Ami a ma 17 órakor kezdődő örökrangadót még igazán érdekessé teszi, az az, hogy amennyiben pontot szerez az MTK, úgy már biztos őszi első, ha a Fradi nyer, akkor az idény végén a Kispest elleni, december 6-ra halasztott mérkőzésén győzedelmeskedve az élre állhat.
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Amikor Zavadszky Gábor lendületet vesz, akkor kezdhetnek izgulni az ellenfél védôi
Ha Illés Bélát – akinek neve az évek során lassan teljesen öszeforrt az MTK-val – kivesszük a csapatból, úgy Zavadszky Gábor neve jut elsőként az ember eszébe, mint aki sokat tett eddig a kék-fehérek sikerességéért. A hosszú hajú középpályás serdülőkorától kezdve kilenc éven át futballozott a Ferencvárosban, ezt követően a Dunaferrnél ért el visszhangos sikereket, és az MTK Hungáriához már elismert, befutott labdarúgóként érkezett.
A támadó az elmúlt hetekben-hónapokban kiemelkedett csapattársai közül, s olykor az egész Borsodi Liga mezőnyéből is, hiszen a szakírók szavazatai alapján a Hónap Labdarúgója címet is elnyerte, sőt, legutóbb Moldova ellen pályára lépett Gellei Imre válogatottjában is.
– Akárkivel beszélek, mindenki azzal kezdi, hogy "hatpontos”, igazi háromesélyes meccs lesz a vasárnapi örökrangadó. Ön mit vár csapata utolsó őszi meccsétől?
– Az említettekhez annyit mindenképpen hozzáfűznék: legalább ilyen biztos az is, hogy küzdelmes lesz a meccs. Nekünk is és a Fradinak is nagyon sok múlik ezen a kilencven percen. A zöld-fehérek nyilván vissza akarnak vágni nekünk az Üllői úti győzelmünkért.
– Akkor gólparádéra készülhetünk, hiszen nyilván nem adják ingyen a hazai pályán százszázalékos mérlegük elcsúfítását?
– Kemény harc lesz a pályán, de gólváltásra nem számítok. Szerintem ezen a mérkőzésen egyetlen gól dönt majd. Ez azonban nem jelenti azt, hogy unalmas lesz az örökrangadó, mert biztos vagyok benne, hogy átlagon felüli lesz az iram és a küzdelem.

ZAVADSZKY GÁBOR
Született: 1974. 09. 10.
Magasság/súly: 183 cm/76 kg
Klubjai: Ganz-Mávag, Bp. Építôk SC, Ferencváros, Dunaferr, MTK
A Borsodi Ligában: 275 mérkôzés/69 gól
– Kemény játékot vár, és az biztos, hogy ön oda is teszi majd magát, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az FTC-ben régi, gyerekkori barátai is futballoznak. Ha a helyzet úgy hozza, ellenük is kőkeményen küzd majd?
– Aki ismer, az tudja, hogy az alattomos szabálytalanságokat gyűlölöm, ám, ha csupán egy kemény belépőről van szó, akkor miért zavartatnám magam, hogy kivel csapok össze… A mai Fradiból különösen Lipcsei Péterrel és Dragóner Attilával, no meg szegény, mellőzött Hrutka Jánossal vagyok jó barátságban, rendszeresen összejárunk, de a futballpályán ellenfelek vagyunk. Nem szégyellem, hogy a legnagyobb rivális labdarúgóival ilyen jó a viszonyom, hiszen sokat beszélgettem a legendás magyar futballgeneráció tagjaival Sándor Károlytól szegény Hidegkuti Nándi bácsiig sokakkal, és tudom, hogy az ő idejükben is csak a pályán voltak ellenfelek, ám a magánéletben ettől még lehettek jó barátok.
– Már csak egy meccsen kell kihajtaniuk magukat, és utána jöhet a pihenés. Jóllehet, Illés Béla nélkül igencsak nehéznek ígérkezik ez a kilencven perc…
– Bár már nagyon régen eljöttem az Üllői útról, számomra azért mindig egy kicsit más a Ferencváros ellen játszani. Amúgy sincs baj a motivációmmal, de a zöld-fehérek ellen az átlagosnál is jobban készülök. Jó hangulatban vagyunk, a Zalaegerszeg legyőzése jót tett az önbecsülésünknek, s egészséges önbizalommal várjuk az örökrangadót. Az pedig, hogy már csak erre a kilencven percre kell felpörögnünk, engem személy szerint azért nem dob fel, mert egyáltalán nem várom a bajnoki szünetet. Imádok futballozni, számomra ez a legjobb kikapcsolódás, és bizony sajnálom, hogy ilyen hosszú lesz a szünet. Ráadásul el sem tudunk az idén utazni a családdal, mivel vizsgaidőszakom lesz az egyetemen, így a vakációt tanulással töltöm. És… Focival, a barátaimmal ugyanis el-eljárok ilyenkor kispályázni, mert azt vallom, hogy a szellemet egyedül a testmozgás tudja felfrissíteni. Márpedig a vizsgákon jól jön majd a szellemi frissesség.


Lipcsei Péter (balra) „táncát”, még azok is díjazzák, akik nem a Fradinak szurkolnak
Lipcsei Péter (balra) „táncát”, még azok is díjazzák, akik nem a Fradinak szurkolnak
Lipcsei Péter (balra) „táncát”, még azok is díjazzák, akik nem a Fradinak szurkolnak
Nemsokára eljön az az idő, amikor Lipcsei Péterre, a Ferencváros csapatkapitányára is rásütik a sportban olyannyira közkedvelt jelzőt: rutinos, öreg róka. Most még azért nem mondják rá, mert – noha rutinosnak rutinos, ravasznak ravasz – egyáltalán nem öreg: márciusban múlt harmincesztendős. Harminc? Ki gondolná, hogy csak ennyi? Hiszen Lipcsei Péter annyi, de annyi nagy csatát megélt már pályafutása során! 1990 augusztusában debütált az FTC-ben, hamarosan a zöld-fehér hívek egyik kedvence lett, majd a nagynevű Portóhoz igazolt, aztán megfordult itthon és Salzburgban, hogy aztán újra az Üllői úton futballozzon. S habár régi klasszisát Portóban "felejtette”, a mostani Ferencvárosban még mindig ő az, aki nemcsak lábbal, hanem ésszel is játssza a futballt; az úgynevezett kanadai táblázat számításából például az derül ki, hogy majd minden meccsén gólt szerez vagy gólpasszt ad (14 mérkőzésen 6 gól, 7 gólpassz). Vélhetően a Hidegkuti-stadionban is efféle eredményességre törekszik majd.
– Mielőtt az Üllői útra igazolt, látott a lelátóról örökrangadót?
– Nem, nekem a saját bőrömön kellett megtapasztalnom ennek a meccsnek a hangulatát. Azóta viszont már játszottam jó néhány alkalommal az MTK ellen.
– És melyik MTK–Ferencváros mérkőzésre emlékszik vissza a legszívesebben?
– Arra, amelyiket 1992 tavaszán játszottuk a Hungária körúton. A kettő nullás győzelemmel nemcsak a meccset, hanem a bajnokságot is megnyertük. Először lettem bajnok, ezrek rohantak a pályára. Emlékszem, szegény Fodor Imre szerezte a győztes gólunkat.
– Minek kellene történnie, hogy a vasárnapi mérkőzés is igazán emlékezetes maradjon?

LIPCSEI PÉTER
Született: 1972. 03. 28.
Magasság/súly: 183 cm/80 kg
Klubjai: Ferencváros, FC Porto, SV Salzburg, Ferencváros
A Borsodi Ligában: 239 mérkôzés/59 gól
– Talán nagyon sok gólt kellene lőnünk. Bár komoly esélyt erre nem látok, inkább kiélezett, szoros küzdelemre számítok. És ebből a küzdelemből, ha százszázalékosan koncentrálunk, és azt nyújtuk, amire képesek vagyunk, akkor mi jöhetünk ki győztesen.
– Feltételezem, az FTC–MTK meccsre is így készültek…
– Természetesen! Ám az Üllői úton elszenvedett egy nullás vereségünk alkalmával is jól játszottunk, egészen Dragóner Attila kiállításáig, és azt követően is csak egy olyan szituációból – pontrúgás után – vették be Zavadszky Gáborék a kapunkat, amelyre készültünk. Bízom benne, hogy most revánsot veszünk! Tudniillik nagy előny számunkra, hogy Illés Béla, aki a legeredményesebb góllövő a bajnokságban, és aki nagyon régóta a "hátán cipeli az MTK-t” igencsak hiányzik majd Egervári Sándor együtteséből.
– Csakhogy a Ferencváros is nélkülözni kénytelen egyik meghatározó futballistáját.
– Így van, Dragóner Attila sérülése miatt valamelyest gyengül a hátsó alakzatunk, ám ha már a középpálya megfelelően megszűri a támadásokat, akkor elbírjuk Attila hiányát. Sok múlik tehát rajtam is…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik