Nem csak harcolni kellett volna

A mérkőzésről tudósított: BERECZKY ATTILA, KIRIPOLSZKY TAMÁSA mérkőzésről tudósított: BERECZKY ATTILA, KIRIPOLSZKY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2002.11.23. 21:57
Címkék
Hiába a majd negyedéve  egészen pontosan 11 mérkőzés óta  tartó veretlenségi sorozat, Szentes Lázár, a DVSC vezetőedzője még így sem lehet teljesen elégedett. A debreceniek ugyanis a dicséretesnek nevezhető menetelés utolsó szakaszában összehoztak egy négyes döntetlensorozatot, ez pedig a hárompontos rendszerben valóban nem sokat ér.
A szakember a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón egyértelműen kifejtette: nem örülne az újabb pontosztozkodásnak. Ugyanitt a vendégek szakvezetője, Várhidi Péter elmondta, az ismert gondok ellenére pillanatnyilag a Debrecenben pályára lépő tizenegy játékos alkotja a legerősebb Videotont. Való igaz, Fehérvárott jócskán akadtak problémák az elmúlt hetekben – elég csak a furcsa házirendet, a "száműzött” csapatkapitányt, Hamar Istvánt vagy a pénzükért perlekedő idegenlégiósokat említeni. Cseppnyi vigaszt jelenthetett a Videoton múlt heti, Kispest elleni hazai győzelme, amely vélhetően jót tett a sikerekből erős diétára fogott futballisták lelkivilágának.
Ahogy az várható volt, debreceni rohamokkal indult a mérkőzés, és Kiss Zoltán álhatatosságának köszönhetően Bajzát Péter hamar vezetéshez juttathatta volna a vendéglátókat, de a kapufa kisegítette Végh Zoltán kapust és a Videotont. A debreceni nekiveselkedés pedig nem tartott sokáig, már az első negyedórában teret nyert a Videoton, és mivel a DVSC védelmének közepén Flávio Pim nagyon bizonytalannak tűnt, a hazai kapura sem lett volna tanácsos biztosítást kötni. Az már a fehérváriak jelenlegi helyzetét jellemzi, hogy nem tudtak élni az ölükbe potytyant váratlan lehetőséggel, inkább őrizgették a számukra oly fontos egy pontot. Az eseménytelen mezőnyjáték természetesen nem tetszett a hazai közönségnek, először csak szórványos füttyszó, majd a "Harcoljatok!” felkiáltás jellemezte az egyre erősödő elégedetlenséget. Hogy Szentes Lázár sem volt elragadtatva a látottaktól, azt jelzi, hogy az első játékrész végét sem várta meg a váltással, Szekeres Tamás helyett Vincze Gábort küldte pályára. Azaz megpróbálta átszervezni csapatát, védőt áldozott egy középpályásért. Ez sem hozott azonban fordulatot, s az idő múlásával a Loki passzivitása bátrabbá tette a vendégeket, és egy formás bal oldali akció végén Terjék Lajos akár a vezetést is megszerezhette volna, ha Selymes Tibor nem ment az utolsó pillanatban. Az pedig az első félidő egyértelmű kritikája, hogy úgy állt gól nélküli döntetlenre a mérkőzés, hogy közben egyik kapusnak sem akadt feljegyzésre érdemes védenivalója.
Tóth Balázs (balra) és a debreceni Sándor Tamás hiába viaskodott egymással, mert a labda ez alkalommal is önállósította magát (Fotó: Németh Ferenc)
Tóth Balázs (balra) és a debreceni Sándor Tamás hiába viaskodott egymással, mert a labda ez alkalommal is önállósította magát (Fotó: Németh Ferenc)
Tóth Balázs (balra) és a debreceni Sándor Tamás hiába viaskodott egymással, mert a labda ez alkalommal is önállósította magát (Fotó: Németh Ferenc)
Szentes Lázárnak szűk negyedórája volt a szünetben egy alapos "agymosásra”, ám a folytatásban úgy látszott, a debreceni játékosokra nem hatottak az edzői dörgedelmek. Várhidi Péter viszont láthatóan elhitette tanítványaival, hogy az egy pontnál több van a meccsben, s ennek megfelelően még előrébb merészkedett a Videoton. Nem is maradt el az eredmény, hiszen Terjék Lajos helyzetében és Dvéri Zsolt szabadrúgásában is benne volt a gól lehetősége. Időközben már teljesen kicserélődött a DVSC védelmének tengelye: a Flávio Pim – Kahaber Sketiani csere után Ronald Habi játszott középhátvédet a Lokiban.
A lelátó hazaiakért szorító többsége újfent a harcosságot kérte számon kedvencein, mire egy csalódott néző megjegyezte: "Nem harcolni kellene, hanem focizni.” Lassacskán rádöbbentek a Debrecen játékosai is, hogy produkciójuk legfeljebb az ikszes sorozat folytatásához elegendő, mert elkezdtek futballozni. A "láthatatlan” Marius Sumudica helyére beállt Kerekes Zsombor első labdaérintéséből a vendégek hálójába fejelhetett volna, s Vincze Gábor is kétszer került ziccerbe. Ám egyre inkább úgy tűnt, a kései eszmélés átka ül a hazaiakon, hiszen sorra maradtak ki a helyzetek.
Fény és árnyék

Ez volt az a mérkôzés, ahol nem kellett lelátói balhétól tartaniuk a rendfenntartóknak. Békésen szurkolt a jó kéttucatnyi, Székesfehérvárról érkezett drukker, és hazai oldalon sem lehetett eltorzult arccal a kerítésre mászó embereket látni. Igaz, prognosztizálható volt a lelátói béke, hiszen a DVSC és a Videoton ultrái évek óta baráti viszonyban vannak.


Marius Sumudica néhány héttel ezelôtt négy gólt lôtt a Békéscsabának. A góllövôlistán is elôkelô helyen tanyázó román csatár azóta szinte észrevehetetlen a pályán. Mindössze egyetlen alakításáról lehetett azóta írni, akkor is azért, mert csúnyán összekapott Komjáti Andrással, a Sopron mesterével. Sumudica most nem veszekedett, igaz, nem is futballozott…
Bajzát Péter és Kerekes Zsombor néhány másodpercen belül hibázott kihagyhatatlannak tűnő szituációban. Hosszú percekre beszorult a Videoton, de egy kontratámadás végén mégis a vendégek előtt adódott lehetőség, Sorato lábában volt a meglepetés, ám a brazil játékos lövését Sandro Tomic bravúrral hárította.
Az utolsó percekben vehemensen rohamozott a DVSC, ám az idő múlásával a támadásokat a görcsösség jellemezte. Így maradt a 0–0, s Szentes Lázár legnagyobb bosszúságára sorozatban ötödször is döntetlent ért el csapata, így érthető, hogy az immáron tizenkét meccsesre duzzadt veretlenségi sorozat sem sokat javított a debreceni vezetőedző hangulatán.

Mestermérleg
Sajnos, megint veszítettünk két pontot. A helyzeteink ismét megvoltak, sokat kockáztattunk is a győzelemért, mégsem sikerült. A vendégek jól lezárták a széleket, és mi nem tudtuk megbontani a védőfalat.
Szentes Lázár,a Debrecen vezetőedzője

A Debrecen bátran, nyíltan futballozott, viszont hátul sebezhető volt. A második félidőben húsz perc alatt eldönthettük volna a mérkőzést, sajnálom, hogy elpuskáztuk a lehetőségeket. Talán ha Terjék Lajos nem sérül meg, akkor győzünk is.
Várhidi Péter, a Videoton vezetőedzője

Percről percre

3. perc: Bajzát futtatta a jobb szélen megiramodó Kiss Zoltánt, akinek első középre adását blokkolták a védők. Kiss az alapvonal közelében visszaszerezte a labdát, és visszagurított a lendületből érkező Bajzáthoz, aki 13 méterről, jobb belsővel a keresztlécet találta telibe.
17. perc: A Videoton első próbálkozását jegyezhettük fel: Pomper 30 méterről lőtt, de a labda messzire elkerülte a kaput.
33. perc: Böőr húzott el a bal oldalon, futtából középre adott, a "berepülő” Sumudica azonban egy gondolattal lemaradt a labdáról.
38. perc: A lesre játszó védőket maga mögött hagyva Dvéri ment el a bal szélen, az alapvonalhoz érve irányt váltott, és a kapu felé vezette a labdát. Észrevette, hogy Terjék követi az akciót, ezért elé passzolta a labdát, ám Selymes az utolsó pillanatban közbeavatkozott, és a kapu torkából felszabadított.
44. perc: Dvéri tolta a labdát jobbra Tímárhoz. A védő középre kanyarintott, Terjék a rövid saroknál, négy méterről csúsztatott, a labda azonban elakadt Bernáth testében.
46. perc: Bernáth jobbról, az alapvonalról visszaemelt, Bajzát pedig jobbal, félfordulatból, 15 méterről félmagasan kapura küldte a labdát, de Végh Zoltán jól helyezkedett, és biztosan hárított.
50. perc: Egy szöglet után lecsorgó labdára Pomper csapott le, 14 méterről küldött lövése után az előtte tömörülő védőkről felpattant a labda, majd aláhullott, és Szalai hét méterről magasan a kapu fölé ollózta.
55. perc: Habi adta el a labdát a debreceni térfél közepén, és a létszámfölényben lévő vendégtámadók ziccerig játszhatták ki a helyzetet. Dvéri jó ütemben passzolt balra Tóth Norbertnek, aki ballal, 15 méterről hatalmas lövést zúdított kapura: a labda a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe.
59. perc: Dvéri végezhetett el szabadrúgást 19 méterről a debreceniek kapujától: jobbal remekül csavart laposan a bal sarok irányába, és a labda csak centiméterekkel kerülte el a kaput.
62. perc: Kiss Zoltán látványos sarkazásos passzal becsapta a védőket, így Bernáth senkitől sem zavartatva adhatott be jobbról. Bajzát hat méterről fejelt, de nem helyezte elég jól a labdát, és Végh Zoltán könnyedén védett.
65. perc: A csereként beállt Kerekes első érintésére gólt szerezhetett volna, ha Böőr pontos beadása után néhány centiméterrel magasabbra emelkedik. Így azonban öt méterről a kapu fölé bólintotta a labdát.
67. perc: Egy gyors hazai támadás végén Kiss Zoltán jobbról középre adott, a kivetődő Végh Zoltán kapusról a labda Bajzáthoz pattant, ő néhány lépésről, ballal a bal kapufára emelt, végül Pomper szögletre mentett.
75. perc: Selymes a jobbösszekötő helyéről szabadrúgásból a kapu előterébe ívelt, Bajzát a tömörülésben levette a labdát, majd Vincze Gáborhoz továbbított, aki azonban az ötös sarkáról igen gyatrán mellé lőtt.
77. perc: Bernáth adott be a bal oldalról, Végh Zoltán a labdát Vincze Gáborhoz öklözte, és ő 14 méterről az üres kapu fölé lőtt.
84. perc: A debreceni védők sorozatos hibája után Sorato került ziccerbe. Bár előbb szinte megbotlott a labdában, még volt ideje javítani, de 12 méteres bombája után Tomic bravúrral a kapu fölé tolta a labdát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik