Egyszer villantak a vendégek

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2002.10.03. 21:59
Címkék
És zengett-zúgott-dübörgött a lelátó. Messze nem volt telt ház, tán egy kicsit többen is lehettünk volna, de akik kijöttek, és csütörtök este szórakozás gyanánt az Újpestet választották, teli torokból biztatták a fiúkat. Pedig csak a csodában bízhattunk, no meg a párizsiak esetleges nagyképűségében. Ez utóbbi bejött, de ne szaladjunk ennyire előre. Az Újpest háromgólos hátránynyal várta Európa egyik gyöngyszemét, a PSG-t, és sokan azt mondták, lehetetlen behozni a hátrányt. Csakhogy a PSG afféle kirándulásra érkezett Budapestre, és bizony csaknem a tartalékcsapatát hozta (nem volt itt a brazil Ronaldinho sem, jóllehet sokan elsősorban rá lettek volna kíváncsiak).
A meccs ennek szellemében kezdődött, az Újpest bátran futballozott, és ha nem is játszott fölényben, de lényegesen többet birtokolta a labdát, mint nagy hírű ellenfele. Akadtak is helyzetek, olyan helyzetecskék, de Lionel Létizi, a vendégek kapusa vagy kézzel hárított, vagy olyan kifliket rúgott, célba véve a Megyeri utat, hogy a Nagykörút bármelyik francia péksége megirigyelte volna. Szóval bátran játszott az Újpest, a párizsi csapatból talán az egyetlen Selim Benachour próbált futballozni, olykor trükközni, de ő sem vitte túlzásba.
A második félidő is óriási hangorkánnal kezdődött, zengett a "Hajrá, lilák!”, és a violacsapat még ekkor sem tett le a csodáról. A franciákon továbbra sem látszott bármiféle izgalom vagy pánik, jóllehet a folytatásban is az ő térfelükre korlátozódtak az események. Sajnos, ez nem tartott sokáig. Szabó András vezetőedző váratlan cserére szánta el magát, és itt nem a Kispest ellen remekül produkáló Simek Péter lehozataláról van szó – őt talán már korábban is pályára küldhették volna –, sokkal inkább a hátsó alakzat megváltoztatásáról. Juhár Tamás lejött, és az ő szerepét Frantisek Kunzo vette át, de sajnos rögtön egy kapitális hibával kezdett. Egy francia villámakció a jobb szélen, Kunzo tanácstalansága, rossz ütemben történő játékba avatkozása, és máris eldőlt minden. A nagy kedvvel futballozó Benachour lapos lövése eldöntötte a nagy kérdéseket, és szertefoszlatta több ezer ember álmát. Ez önmagában is elkeserítő, jóllehet várható volt, ami történt. Arról mindenképpen szólni kell, hogy a bekapott gól után gyakorlatilag teljesen feladta az Újpest. Nem, nem a pályán (ez legalábbis nem volt szembeötlő…), sokkal inkább a kispadon – Szabó András újra cserélt, és lehozta két csatárát, Kovács Zoltánt, valamint Horváth Ferencet. Nyilvánvaló, taktikai szándékkal, hadd pihenjenek a fontos hét végi, békéscsabai kirándulásra. Igen ám, de a lelátón sokan 1200 vagy éppen 3000 forintért vettek belépőt, és ők a kilencven percig küzdő, a végsőkig harcoló Újpestre voltak kíváncsiak, nem pedig a taktikailag tartalékoló lilákra. Ráadásul Kovács Zoltán, aki éppen Franciaországban profiskodott, hangoztatta, hogy neki mindenképpen be kell vennie a PSG hálóját. Nem sikerült.

Fény és árnyék

Akármilyen a futballunk, és akármi is történt Párizsban, a szurkolók lelkesedése csodákra képes. A Megyeri úton például megjelent néhány olyan transzparens, ami egyértelmûen jelezte, hogy még vidékrôl is Budapestre utazott néhány szurkoló, csakhogy lássa a lila kedvencek franciák elleni csatáját. Például hatalmas betûkkel virított a kerítésen, Balatonfûzfô, Mosonmagyaróvár, Komárom, Tamási és Mezôtúr küldötteinek üzenete: „Hûségünk mindörökké, harcoljatok értünk.” Már csak ezért is kötelezô volt megpróbálni a lehetetlent.

Mindenki, aki kicsit is felelôs azért, hogy egyetlen televízió sem közvetítette az Újpest–PSG mérkôzést, szégyellje magát. Egyszerûen felháborító, hogy egy ilyen kupanapon, amikor Európa-hírû csapat vendégszerepel Budapesten, nincs helyszíni közvetítés, viszont a Fradi lefutottnak titulált törökországi meccsét két különbözô csatorna is adta. Ez nemcsak az Újpest, hanem a magyar futball arculcsapása is. Nem elég a Megyeri úti zárt kapus meccs, most még a kamerákat is „kitiltották” az újpesti pályáról.
A 75. percben már erőteljes fütty harsant a lelátóról, amely jelezte: a közönség nem tűri, hogy csapata feladja a küzdelmet.
Jó magyar szokás szerint még a minimális célt sem sikerült elérnie a lila alakulatnak, és ez azt jelentette, hogy a nyáron alaposan megerősített Újpest két vereséggel, 4–0-s összesítéssel elbúcsúzott az UEFA-kupától.

Percről percre

15. perc: Tokody passzolt a jobb oldalról középre Farkas Balázshoz, aki nem is teketóriázott sokat, lépett egyet a kapu felé, és jobbal, 22 méterről alig lőtte a bal felső sarok mellé a labdát.
21. perc: Farkas Balázs végzett el szögletet a bal oldalról. Beívelése után az ötös előtt középen egyedül ácsorgó Tamási lábáról előbb a földre, majd a felső léc alá pattant a labda, ám Létizi a gólvonal előtt lehúzta azt a levegőből.
31. perc: Tokody lépett ki a jobb oldalon a vonal mellett. Az alapvonaltól tíz méterre járt, amikor középre emelt, mégpedig úgy, hogy Létizinek ki kellett lépnie kapujából, hogy ujjheggyel lehúzhassa a labdát az öt méterről fejelni készülő Tchur elől.

Mestermérleg

Szabó András az Újpest vezetôedzôje
Eddig is tudtuk, hogy jobb csapat a PSG, és ezt a franciák ezúttal is bizonyították. Az elsô félidôben voltak lehetôségeink, de nem tudtuk kihasználni ezeket. A második játékrészben kitámadtunk, féltem tôle, hogy kontrázik majd a PSG, ez sajnos be is jött. Nulla–egy után el is dôlt minden, ezért hívtam le mindkét csatárt a pályáról, pihentetni szerettem volna ôket a hét végi bajnoki elôtt.

Luis Fernandez a Paris Saint-Germain vezetôedzôje
Elôször a szomorúságomnak szeretnék hangot adni, hiszen Párizsból Budapest felé tartva autóbalesetben elhunyt egy hétéves szurkolónk. A mérkôzésrôl annyit: megérdemelt gyôzelmet arattunk, de tegyük hozzá, hogy az Újpest az elsô félidôben azért okozott nekünk problémát, de a továbbjutásunk nem forgott veszélyben.
34. perc: Farkas állította le a labdát a PSG térfelének közepén a jobb oldalon. Szabadrúgása után a labda középre szállt, amit Horváth Ferenc visszafejelt Tokodyhoz, aki hét méterről a kapu közepénél álló Létizi kezébe bólintotta a labdát.
56. perc: Tamási rosszul vette át a labdát a bal oldalon, így az egyből Domihoz pattant. A franciák játékosa megköszönte az ajándékot, és meglódult a kapu felé. Egészen az alapvonalig rohant, ahol más választása nem lévén, ballal ellőtte a labdát, ami keresztben elgurult a kapu előtt.
61. perc: el-Karkouri a felezővonalnál parádésan szöktette a jobbösszekötő helyén kilépő Benachourt, aki úgy fordult le Kunzóról, mintha a szlovák játékos ott sem lett volna. A vendégcsatár egyedül törhetett kapura, belépett a tizenhatoson belülre, és 14 méterről jobbal, nagy erővel, laposan a kapu bal oldalába lőtte a
labdát.
0–1
73. perc: Leroy végzett el szabadrúgást a jobb oldalról. Beívelése után Ogbeche teljesen egyedül fejelhetett középen, de nyolc méterről a bal sarok mellé stukkolt.
89. perc: Farkas Balázs a bal oldalról középre passzolt, ahol érkezett Tamási, s jobbal, 19 méterről azonnal ellőtte a labdát, ami laposan ment el a bal kapufa mellett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik