Alex eldöntötte a mérkőzést

A mérkőzésről tudósított:JÁVOR PÉTER, RADNAI BALÁZSA mérkőzésről tudósított:JÁVOR PÉTER, RADNAI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2002.09.21. 20:26
Címkék
Egy órával a meccs előtt már kilométerekre hallatszott a stadion hangszóróiból a Hajrá, lilák! kezdetű induló. A csapat bukdácsolása miatt azonban sokan csak azért cammogtak el a futballpályáig, hogy a híresen friss csabai tökmagból betárazzanak néhány csomaggal, hogy legyen mit ropogtatni otthon a tévéképernyő előtt.
"Ilyenek vagyunk mi, itt a keleti országrészben, ha siker van, tolongunk a jegyekért, s alig férünk be a stadionba, ám ha nem megy a fiúknak, itt lézengünk” –panaszkodtak a leghűségesebb drukkerek, akik a kezdésre így is összejöttek vagy háromezren.
Sorsdöntő volt tehát a hazaiak szempontjából a 90 perc, hiszen győzelemre volt szükség, hogy visszacsábítsák szurkolóikat. Persze, ez a vendégekről is elmondható, hiszen az újvárosiak sem a várakozásoknak megfelelően szerepelnek: mint ismeretes, a héten Tornyi Barnabás segítője, Keszei Ferenc is emiatt távozott a csapattól.
"Sok mindenre választ kaphatunk a meccsen, de nem tudok annál többet mondani, hogy majd meglátjuk, mi lesz” – jegyezte meg a találkozó előtt a Dunaferr vezetőedzője, akit érezhetően megviselt édesapja elvesztése. Mit is lehetne ilyenkor mondani? Talán azt, hogy rossz látni, amikor az örökké futball-lázban égő szakember csak fél órával a meccs előtt ér ki a stadionba, s szomorúan ballag be az öltözőbe taktikát ismertetni.

Álmosító iramban telt a mérkőzés első fél órája, fölényben játszott a Dunaferr, a hazaiak pedig szinte kizárólag a labda üldözésével voltak elfoglalva. Több mint húsz percet kellett várni az első, futballra emlékeztető megmozdulásra: Keresztúri András ollózott szépen – a kapu fölé. Még el sem ült a hazai ultrák tapsa, csapatuk máris hátrányba került: a nagy (lövő)kedvvel játszó Lengyel Ferenc harmadik kísérlete hozott eredményt.

Alex a mezôny legjobbja volt, az újvárosi légióst gyötörték, ô mégis két gólt szerezett
Alex a mezôny legjobbja volt, az újvárosi légióst gyötörték, ô mégis két gólt szerezett
Alex a mezôny legjobbja volt, az újvárosi légióst gyötörték, ô mégis két gólt szerezett
,,Csak egy csapat van a pályán” –mondogatták ekkortájt pesszimistán a lila-fehér sálas szurkolók, s tény, hogy az előrevágott labdákkal ötletszerűen támadó Békéscsaba játékában nyomokban sem volt érezhető a gólveszély. Igaz, előnyük birtokában már a vendégek sem erőltették a gólszerzést, így igen gyenge első félidőt produkáltak a csapatok.
A szünetben vélhetően sok mondanivalója volt Garamvölgyi Lajosnak, hiszen az addig kilátástalanul futballozó hazai csapat késve érkezett a második játékrészre. Salamon Miklósék percekig cicáztak mire nagy nehezen előkerült az ellenfél… Az edzői szidásnak pár percig volt eredménye, támadgatott – igaz, komolyabb helyzetet nem tudott kialakítani –a Békéscsaba, majd ismét visszazökkent minden az eredeti kerékvágásba. Vagyis ismét Dunaferr-fölény és tömény unalom jellemezte a mérkőzést. Nem csoda, hogy a szurkolók minden mással foglalkoztak a futball helyett, előbb egy "Hazudozás helyett stadiont!”feliratú lepedő, majd egy férfi nemiszervet ábrázoló transzparens és a hozzátartozó, "Ezt kapd be, Tornyi!” üzenet jelent meg a jelek szerint a dunaújvárosi szakember gyászával mit sem törődő békéscsabai tábor előtt…
Az elégedetlenkedő ultrák azonban magukkal toltak ki, drapériájuk mögül ugyanis nem láthatták, hogy csapatuk – minden előzmény nélkül – Valentin Miculescu révén egyenlít. Tornyi Barnabás azonban nem esett pánikba, nem kezdett átszervezésbe és lázas cserélgetésbe, hagyta, hogy csapata játssza tovább addigi játékát. Mindez hét perc elteltével már újra dunaújvárosi vezetést jelentett…

Fény és árnyék

Érdekes hagyomány Békéscsabán, hogy a szünetben ingyen engedik be a mérkôzésre kíváncsi drukkereket. Az évek során ennek következtében kialakult egy 150-200 fôs, fôként nyugdíjas szurkolókból álló csapat. Ôk az elsô félidôben sörözgetve, szotyolát majszolva hallgatják a stadionból kiszűrödô zajokat, s elmondásuk szerint anynyira hozzászoktak ahhoz, hogy csak a második félidôben foglalják el helyüket, hogy ezen a hagyományon nem is már szeretnének változtatni.

A szurkolók Békéscsabán is „kitettek magukért”… Mint arról a mérkôzésrôl szóló értékelésünkben is olvashatnak: egy transzparensen Tornyi Barnabásnak „üzentek”, roppant gusztustalan módon. A konzervatív futballrajongó már nem is hiszi, hogy Magyarországon egyszer kulturált drukkolás szemtanúja lehet. Mindezen kívül az elsô félidô közepén szomorú hírt kaptunk telefonon a békéscsabai stadion sajtópáholyában: Hankó György, a Békés Megyei Hírlapot több mint harminc éve tudósító, ismert újságíró szombat hajnalban, 61 éves korában elhunyt. Az egykori ismert békéscsabai NB I-es kézilabdázó, majd vezetôedzô halálhíre sokkolta a helyieket.
A hajrában aztán az történt, amire senki sem számított: megélénkült az addig kritikán aluli színvonalú mérkőzés. Az egyik oldalon a csapatát a hátán cipelő Keresztúri András forgácsolta szét egy kapáslövés után a kapufát, a másikon pedig Csehi Tamás hagyott ki hatalmas ziccert. Kiss Béla játékvezető négy percet hosszabbított, s ez újabb vendégtalálatot eredményezett: Alex a félpályától nyargalt be a labdával a kapuba. Ezzel együtt azonban megváltás volt a megérdemelt vendégsikert hozó, ám roppant gyenge meccs végét jelentő hármas sípszó.

Mestermérleg
Egy biztos, el kell gondolkoznunk… Ha csak ennyit tudunk, azért, ha meg többet, de csupán ez jön ki belőle a pályán, azért…
Garamvölgyi Lajos (Békéscsaba)

A mezőnyfölény és a jobb játék ellenére hiányérzetem van, de a győzelem után könnyebb lesz kijavítani a hibákat. Legalábbis ezt remélem.
Tornyi Barnabás (Dunaferr)

Percről percre

5. perc: A mérkőzés első helyzete: Salamon a tizenhatos vonaláról, jobbal, nagy erővel lőtt a kapu fölé.
11. perc: Bükszegi szerzett labdát Udvaritól a békéscsabai térfél közepén, majd néhány lépés megtétele után a balösszekötő helyén felfutó Lengyel elé passzolta a labdát. A dunaújvárosi középpályás a tizenhatos bal oldali sarkából jobbal megcélozta a kaput, Fekete azonban szögletre tolta a jobb sarokba tartó labdát.
18. perc: Horváth Péter a balösszekötő helyéről indulva a tizenhatos vonalán végigvezette a labdát, majd középről beadásszerű jobblábas lövést küldött a kapu felé, amelyet követően Fekete végül Alex elől felszedte a labdát.
23. perc: Cseke balról ívelt keresztbe, ahol Keresztúri látványos mozdulattal, félfordulatból, ollózva, ballal lőtt, a kísérletből azonban, a nézők tapsát leszámítva, nem lett semmi, hiszen a labda a kapu fölé szállt.
24. perc: Szabadrúgáshoz jutottak a vendégek a békéscsabai kaputól 28 méterre, Éger azonban nagy erővel, jobb lábbal fölé lőtte a labdát.
25. perc: Horváth Péter a békéscsabai térfél közepén három védőn is átjátszotta magát, majd jó ütemben a balösszekötő helyén felfutó Lengyelhez passzolt, ő futtábból, tíz méterről bal lábbal, a tehetetlen Fekete mellett a bal alsó sarokba lőtt.
0–1
47. perc: Bükszegi jobb oldali beadását Horváth Péter hat méterről fejelte mellé.
51. perc: Horváth Péter jobbról remekül emelt a csabai kapu előterébe, Udvari fején megcsúszott a labda, és az a jobb kapufa tövére pattant.
60. perc: Cseke a vendégek térfelének közepéről kitolta a labdát balra Megyesinek, aki egyből visszaemelt az ötös előterébe. Ott Miculescu hét méterről jobb lábbal laposan a kapu jobb sarkába helyezett.
1–1
67. perc: Buzás balról lőtte be a labdát, amit Bükszegi a 11-es pontnál mellel letett két berobbanó társa elé, akik közül Alex volt a leleményesebb és gyorsabb, és végül az ötösről laposan, bal lábbal a kapu közepébe gurított.
1–2
74. perc: Gabala előreívelte a labdát a 16-os jobb oldali sarkánál álló Keresztúri elé, aki elindult befelé, egy csellel becsapta Salamont, majd ballal hatalmas lövést eresztett meg, a labda a jobb kapufa tövéről pattant a mezőnybe.
89. perc: Csehi balról beemelt a 11-es pontra, ahol Alex senkitől sem zavartatva háttal a kapunak, ollózva küldte kapura a labdát, amely azonban Fekete ölébe hullott. Szép egyéni megoldás volt.
93. perc: A dunaújvárosi kapu előteréből előrevágtak a védők egy labdát a kezdőkörben álló Alex elé, aki megindult, egy védő kíséretében végigszáguldott a csabai térfélen, majd a kimozduló Fekete kapus mellett laposan, ballal a kapu jobb sarkába lőtt.
1–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik