Akik kifőzhetnek valamit

TÓTH PÉTERTÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.02.11. 21:59
Címkék
A válogatott szakmai irányítóit  Lothar Matthäus szövetségi kapitány és László Csaba pályaedző  már jól ismerhetik a lapunkat rendszeresen olvasók, vannak viszont a stábban olyanok, akik eddig kevesebbszer kerültek a reflektorfénybe. Összeállításunkban igyekeztünk azoknak az embereknek az elképzeléseit bemutatni, akik, meglátásunk szerint, a szakembereken kívül a legtöbbet tehetik a magyar futball felemelkedését illetően.
Névsorolvasás

Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus
Pályaedzô: László Csaba
Kapusedzô: Disztl Péter
Csapatorvos: dr. Mohácsi János
Masszôrök: Váczi László, Kiszely Gyula
Technikai igazgató: Magyar Zoltán
Sajtófônök: Ganczer Gábor
Szakács: Kása János
Névsorolvasás

Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus
Pályaedzô: László Csaba
Kapusedzô: Disztl Péter
Csapatorvos: dr. Mohácsi János
Masszôrök: Váczi László, Kiszely Gyula
Technikai igazgató: Magyar Zoltán
Sajtófônök: Ganczer Gábor
Szakács: Kása János
Kezdjük a kulcsfigurával: Peter Pellady nélkül bizonnyal az MLSZ és Lothar Matthäus szerződése nem jött volna létre, hiszen a svájci-magyar illetőségű üzletember hozta össze az érdekelt feleket. Az üzletember tavaly nyáron, a Hungaroringen került jó barátságba a korábbi százötvenszeres német válogatottal, majd, mint ezt már többször elmondta: "…a Kempinski-szálló szaunájában üldögélve jutott eszembe, milyen jól jönne a magyar futballnak, ha a megüresedett szövetségi kapitányi posztot egy Matthäushoz hasonló sztár töltené be."
Amit akkoriban kevesen hittek, az bekövetkezett: a német aranylabdás a Partizan Beograd után Budapesten vállalt munkát, azonnal felkavarva ezzel a magyar futball állóvízét. Az elmúlt időszakban, ameddig nem mutatták be az MLSZ új kommunikációs osztályát, Peter Pellady gyakorlatilag sajtófőnöki teendőket is ellátott, és ő a jövőben is Lothar Matthäus jobbkeze lesz. Ám nem csupán barátként, amolyan személyi titkárként is ténykedik majd, ezen kívül az értékesítésben lesz fontos szerepe: cégével azon dolgozik a jövőben, hogy a hazai labdarúgás eladható legyen.
"Nekem egy dolog lehet az érdekem: hogy végre összefogás legyen a sportágon belül, a sportsikerek érdekében a gondokat közösen oldjuk meg, így mindenki jól jár majd. Ha sikeresen működik majd mindez, senki nem lesz elégedetlen, s nem tagadom, akkor nekem is származhat anyagi hasznom – ám ez, hiszem, természetes az üzleti világban. Ahogy észrevettem, a futballban sokan elsőszámú célként a gazdasági sikereket tűzik ki, és a sport csak másodlagos – pedig ennek fordítva kell lennie!"

Amikor a pénz másodlagos

"Nemzeti önbecsülésem miatt presztizskérdés, hogy a német Lothar Matthäusnak bebizonyítsuk, mi, magyar orvosok is képesek vagyunk világszintű teljesítményre" – szögezte le azonnal dr. Mohácsi János. – És ez nem egy emberes feladat, szakértőkkel szeretném körbevenni magam."
Nem csoda, hiszen a korábban a Stadler FC, az atlantai olimpiára kijutott válogatott és a Dunaferr mellett ténykedő doktor egy olyan projektet szeretne kidolgozni, amely – idézve a doktor urat – "a ma létező legmodernebb felszerelésekkel biztosítja, hogy a futballisták a legjobb állapotba kerüljenek."
Íme azok névsora, akikkel dr. Mohácsi János a jövőben együtt dolgozhat: masszőrként Váczi László és Kiszely Gyula állandóan a gárdával utazhat majd, pszichológusként Budavári Ágota, a sportminisztérium részéről Bakanek György, a SOTE képviseletében Petrekanits Máté, a Sportkórház megbízottjaként pedig Berkes István segíthet majd neki.
A munkásságát kalocsai magánklinikáján folytató szakember vallja, csakúgy mint a játékosoknak, egy futballcsapat mellett dolgozó orvosnak is az a csúcs, ha a válogatott mellett dolgozhat, éppen ezért most eljött az ideje a bizonyításnak.
"Amikor Lothar Matthäusszal találkoztam, felvázoltam, hogyan látom a felmerülő sportsérüléseket és az izmok működését általában, mire ő rögtön rávágta: én kellek neki, mert a német orvosok is így gondolkoznak. Igen ám, tettem hozzá, csakhogy nekem további ötleteim is vannak: meghonosítanám az infravörös diagnosztika használatát, amely tulajdonképpen egy hőtérkép és a test elektromágneses kisugárzását mutatja. Ennek segítségével könnyen kimutatható, mely játékosnak milyen sérülése volt, mire kell odafigyelni és mekkora terhelést lehet adni. Ez minőségi segítség lehet a szövetségi kapitánynak, akinek akár edzés közben is lehetősége lesz – egy műszer felhasználásával – felmérnie, meddig terhelheti, mondjuk, Dárdai Pált."
A kérdés, persze, adott: mindez mekkora költséget jelent a Magyar Labdarúgó-szöveségnek.
"Elenyészőt… – válaszolt a doktor úr. – Az egyéb feltételek előteremtése pedig néhány millió forintos nagyságrendű. Ennyit, úgy gondolom, megér egy sikeres ügy…"

Tészta nem lesz az asztalon

Ha a "végy egy jó szakácsot" jótanácsot vesszük figyelembe, a magyar labdarúgó-válogatott kimondottan előnyös helyzetben van, hiszen az korábban is bebizonyosodott: Kása János tudja, mi kell az embernek. A csapat szakácsa főleg Bács-Kiskun megyében (el)ismert, hiszen ő is abba a csapatba tartozik, amelyik a híres lajosmizsei Tanyacsárda finomságait kifőzi. Az étterem és lovasterem korábban is az MLSZ dolgozóinak kedvelt helye volt, így ők jól ismerik, mire képes a Garaczi János konyhafőnök vezette stáb. A keddi sajtótájékoztatón Kása Jánost nevezték meg a válogatott szakácsaként, így vasárnap este ő is fölszáll majd a Ciprusra tartó repülőgépre. Ami a hűtőtűska és a jövő heti menü tartalmát illeti, egy biztos: tészta nem szerepel majd az étlapon…
"Rengeteg zöldség és gyümölcs, húsnak szárnyas, szigorúan roston, általában ez lehet az ideális étrend" – adott ízelítőt a szakács. A válogatott tagjai tehát nem reménykedhetnek, pedig ha a Tanyacsárda weboldalán nézelődtek, még bizakodhattak, a honlap szerkesztői szerint ugyanis "…a tüzes pálinkához és a bársonyosan simuló borokhoz jól esik a kemencében sült és méltán világhírű »Vida mami féle« libatöpörtyűs pogácsa", amely a maga nemében sokak szerint verhetetlen.
Fájdalom, Vida mami egyelőre nem tagja a stábnak…
"Lothar Matthäusszal még nem találkoztam, de a pontos menüt majd vele és a csapat orvosával kell egyeztetnem, az étrend ugyanis változó lesz – mondta a séf. – Bár korábban nem dolgoztam sportolókkal, tudom, van, amikor zsírszegény, fűszermentes ételeket kell készíteni, máskor pedig lehetnek nehezebb falatok is a menüben."

A jó sajtómunka aranyat ér

Szöllősi György korábbi sajtófőnökhöz hasonlóan utódja, Ganczer Gábor is aktív: míg előbbi a Budapest-bajnokság negyedik osztályában szereplő Tabán FC futballistája, a kedd óta hivatalban lévő médiafelelős két szinttel feljebb, az Istenhegyben játszik. A csere nem ezért lehet minőségi, hanem mert a korábban a Kurír és a Nemzeti Sport újságírójaként, valamint a Ringier on-line divíziójának vezetőjeként ténykedő Ganczer Gábor cégével, a Vellummal együtt érkezik amolyan alvállalkozóként az MLSZ-hez.
"A kommunikációs és a PR-ügyekért felelünk majd társammal, Siegler Andrással, akinek reklámügynökségi múltja van, és ebbe nem csupán az újságírók, hanem a szponzorok és támogatók kiszolgálása is beletartozik – mondta Ganczer Gábor. – Első számú információs forrásként szeretnénk felhasználni az internetet, a megújuló honlapon nem csak magyarul, hanem angol és német nyelven is olvashatóak lesznek a hírek, és az internetes oldalon a kollégáknak külön sajtószobát tervezünk."
A szerződés aláírásakor a felek mindent megbeszéltek: rögzítették, hogy a havi átalánydíjas szolgáltatásért cserébe a többek között a kajak-kenu-szövetségnél is közreműködő Vellumnak miben kell megfelelnie.
A szponzoroknak az iroda meghatározott időközönként jelentést készít arról, mekkora médiaértéke van annak, hogy adott cég a labdarúgást támogatja.
"A tapasztalat és a monitoring-rendszer azt mutatja, hogy a befektetők, például a kajak-kenut szponzorálók, médiamegjelenésüknek köszönhetően többszörösen kapják vissza a ráfordított összeget. A labdarúgásban pedig ez az érték hatványozódhat."
Váczi László masszőr mellett a technikai igazgató is a helyén maradt: igaz, Magyar Zoltán korábban is társadalmi munkában dolgozott a Magyar Labdarúgó-szövetség kötelékein belül. A menedzser az elmúlt évek legnagyobb futballsikerében is tevékenyen részt vett: hasonló pozícióban tevékenykedett az atlantai olimpiára kijutott válogatott mellett. Legutóbb Gellei Imre munkáját segítette, és bár úgy hírlett, Lothar Matthäus stábjában nem lesz helye, végül a döntéshozók úgy határoztak, a jövőben is ő szervezheti a válogatott ügyeit. Bemutatkozásként a ciprusi túra levezénylésével kell bizonyítania, persze, rutinja miatt hihetjük: ez a feladat nem okozhat majd nagy gondot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik