Szabics Imre, aki mester lett

TÓTH PÉTERTÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.04.03. 20:43
Címkék
Mielőtt Szabics Imre szerdai teljesítményéről áradoznánk, illik gyorsan megjegyezni: a csatár Svédország elleni gálaelőadása nem jött volna létre, ha nincs az olimpiai válogatott. A Sturm Graz labdarúgója négy gólt szerzett az utánpótlás-együttes 52-es győzelmével zárult összecsapáson, és főleg az első két találatért a társakat is feltétlenül dicsérni kell, hiszen kidolgozott szituáció végén került a svéd hálóba a labda.
Ráadásul e két akció szemet gyönyörködtetően szépre sikeredett, mintha kispályán, kispályás ellenfelet bolondítottak volna… Külön kiemelendő: mindkét alkalommal labdához ért a győri Németh Norbert, aki Szabics mellett a csapat másik legjobbja volt, s aki már Lengyelországban is egészen jó teljesítményt nyújtott. Nem csoda, hogy a remek testfelépítésű középpályás iránt külföldi klubok menedzserei is érdeklődnek: információink szerint Németh Németországban vagy Belgiumban folytathatja a pályafutását.
S akkor most jöjjön Szabics Imre dicsőítése! A Nürnbergbe igyekvő támadó úgy szerzett öt perc alatt három gólt, hogy az első félidőben néhány lehetőséget elmulasztott, mégsem ijedt meg, inkább jobban koncentrált, s aztán a 66. és a 71. perc között gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást. Nem csoda, hogy a szurkolók között egyre többször kerül szóba, hogy a válogatottban is ki lehetne próbálni (erről olvashatnak a 3. oldalon is), ám Szabics láthatóan nagyon szeret az utánpótlás-együttesben is futballozni. A szerda délután hőse így vélekedett az összecsapásról: "Egyet ne felejtsünk el: egy nagyon erős svéd válogatott volt az ellenfelünk, igazán színvonalas összecsapást játszottunk, és, elnézést a kifejezésért, agyonvertük ellenfelünket.”
A megállapítással egyet is érthetünk, annyi kritikát hozzátéve, hogy bár az első játékrészben is jól futballoztak Róth Antal szövetségi edző fiataljai, ebben a periódusban kapura veszélytelenebbek voltak – ezt a 0–0-s félidei eredmény is jól tükrözi. Aztán viszont jött a második 45 perc, amely idő alatt öt magyar találatot jegyezhettünk –nem kis bravúr ez, főleg ilyen szinten… (Megjegyzendő, a csoport leggyengébb ellenfelét, San Marinót is "csak” 4–1-re győzte le a válogatott, igaz, az ellenfél akkor annyi előnyt kapott, hogy októberben nem játszott Szabics Imre.)
"Hogy miért nem tudtunk már a szünet előtt vezetést szerezni? Mert addig nem szereztünk gólt… Ennyit jelentett az első találat, vezetésünk tudatában gátlások nélkül futballozhattunk, és ez lett a vége. Nem mondom azt, hogy görcsösen játszottunk, mert jó teljesítményt produkáltunk, sok ilyen mérkőzésre lenne szükségünk” –vélte Szabics Imre.
A jelenleg még a Sturm Graz alkalmazásában álló (és klubja talán legjobb labdarúgójának számító) center az utánpótlásgárda egyre jobb szereplésének az okát is tudja: szerinte egy jó szakember sokat lendíthet a csapat teljesítményén. "Róth Antal nagyon komoly edző… Nem tudom megmagyarázni, mi fogott meg benne, ám mind szakmailag, mind emberileg nagyra tartom, mint ahogy az eddigi munkája is a hozzáértését igazolja. Nagyon örülök annak –és óriási megtiszteltetésnek érzem –, hogy az ő kezei alatt dolgozhatok.”
Edző és játékos kapcsolata még ideálisabb lehetne, főleg, ha a fiatalok első lépésben Európa legjobb tizenhat, 21 esztendőn aluli válogatottja közé jutnának –ehhez csoportgyőztesként kellene végezni, ám adott esetben a második hely is továbbjutást érhet (a tíz selejtezőcsoportból a hat legjobb léphet tovább). Onnantól kezdve egyenes kieséses rendszerben folytatják, ám a 2004-es athéni olimpiára csupán három együttes juthat el.
"A lettek eddigi eredményeit ismerve kétszer le kell győzni őket, miként San Marinóból is három pontot kell hazahozni. Aztán pedig jöhet a záró találkozó, mégpedig Lengyelország ellen. Ha minden jól megy, az lesz a csoportdöntő, és remélem, telt ház előtt győzhetjük le ellenfelünket. Ám az még sokára lesz…”
Valóban, addig még háromszor győzni kell, miként Szabics Imrével kapcsolatban meg kell jegyezni: addig a Nürnbergnek is gyűjtögetnie kell a pontokat. A támadó ugyanis megegyezett a Bundesliga első osztályában szereplő együttessel, hogy júliustól nála folytatja, ám Klaus Augenthaler együttese veszélyben van –már ami az élvonalbeli tagság megtartását illeti.
"Biztos vagyok benne, hogy a Nürnberg bennmarad az élvonalban. Mint ahogy azt is csaknem százszázalékos pontossággal ki merem jelenteni, hogy az ősszel a német első osztályban szerepelek majd…”
A kérdés Szabics Imrével kapcsolatban szerda este óta az, hogy vajon a nyáron és az ősszel rendezendő selejtezőmeccseken melyik magyar válogatottat erősíti majd: marad-e az utánpótlás-együttesnél, avagy már Gellei Imre irányítása mellett edz a nagycsapattal?
A 4. olimpiai selejtezőcsoport állása
1. Lengyelország4418– 312
2. MAGYARORSZÁG42211– 76
3. Svédország321 7– 56
4. Lettország312 2– 73
5. San Marino44 2–180
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik