SOMOGYI ZSOLT 2021.10.23 23:42 Frissítve: 2021.11.07 23:06

Útkeresés – Somogyi Zsolt jegyzete

 

Régen volt a tavalyi bajnokság rajtja?

Ha az edzőket kérdezzük, alighanem azt mondják: nagyon régen.

Emlékeznek, kik ültek akkor az élvonalbeli kispadokon?

 
Szabics Imre: Gyalázatos teljesítménnyel újraélesztettünk egy halott csapatot

Nézzük csak 2020 augusztus közepét. MTK–FTC (Michael Boris, Szerhij Rebrov), Paks–Újpest (Osztermájer Gábor, Predrag Rogan), ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Boér Gábor, Márton Gábor), DVTK–Mezőkövesd (Feczkó Tamás, Kuttor Attila), Budafok–Kisvárda (Csizmadia Csaba, Supka Attila), Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Hornyák Zsolt, Bódog Tamás). Érdekes végigolvasni, milyen iszonyú tempóban változik a helyzet az edzők életében: ma már tudjuk, van, akit azóta már máshonnan is elküldtek, és van, aki nem kapott újabb esélyt.

Néhány hete Lőw Zsolt tartott előadást, és szóba hozta, milyen kockázatokkal jár pályaedzőből vezetőedzővé előlépni. Nyugodt munka a háttérben, az összekötő kapocs szerepe a főnök és az öltöző között, elemzés, sok hasznos részfeladat ellátása – van ennek a munkának is szépsége, de! A vezetőedzőé a döntő szó, és aki ezt a felelősséget vállalja, nyakába veszi, hogy onnantól kezdve a klubját vezetőkön kívül a szurkolók, a média dolgozói is tőle várják az eredményt.

Iszonyú a nyomás, és bárhogy alakul Szabics Imre edzői karrierje, aligha kétséges: tanulságos leckéket kap Fehérváron. Hiszen erősebbnek gondolt kerettel is kikaphat a Vidi még a nyeretlen Újpesttől is, úgy is, hogy csaknem nyolcvan percet emberelőnyben játszik – de az nem elfogadható, hogy a piros-kékek lélektelenül, tanácstalanul, kedvetlenül ténferegjenek a pályán.

Edző kérdése ez?

Szabics Imre aligha kérte az egyébként válogatott, rutinos Viszar Muszliut, hogy röviden fejelje haza a labdát, és adjon gólpasszt az ellenfélnek – aki ott van az öltözőben, az edzőpályán mindennap, csak az tudja (vagy az sem), hogy a látszólagos kedvetlenség, az ötlettelenség mennyire az edző, a stáb hibája. Valami elromlott a klubnál, és nem mondhatni, hogy tétlenül nézik.

Voltak edzőváltások, mi több, Kovács Zoltán helyett Sallói István lett a sportigazgató, a keret is alakulgat (vajon eléggé? – ami szintén jó kérdés), és a szurkolók persze megint edzőváltásról beszélnek. Ez lenne a megoldás? A tavalyi rajtra visszatekintve is látjuk, krízishelyzetben ehhez a költséges, mégis egyszerű módszerhez nyúlnak a vezetők, de nagy kérdés: Fehérváron meglelik-e a helyes irányt?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.11.26 14:31:12

Labdarúgó NB I BOBORY BALÁZS

Nem sikerült 1976-ban, nem sikerült 1985-ben,1989-ben és 2010-ben sem. Aztán jött 2011...

2021.11.19 11:15:32

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS (szöveg), KUN ATTILA (osztályzatok, álomcsapat)

IDEGENLÉGIÓ. Révész Attila kipakolt, és megalapozta a kisvárdai csodát, köddé vált az újpesti óriás, ezüst lett a Mol Vidi-éra vége.

2021.11.23 09:02:45

Labdarúgó NB I P. K.

Parázs jelenetekben, pazar gólokban és parádés győzelmekben sem volt hiány az NB I 13. fordulójában.

2021.11.21 13:42:56

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A tartalékos MTK egyenlő létszámban egyenlő fél volt, a második félidőben három gólt lőttek a kispestiek.

2021.11.21 13:10:29

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Megérdemelten nyert a Fradi, egy kihagyott büntető is belefért, a ráadásban a begőzölő Bamgboye piros lapot kapott.