Sportrádió: Nemzetközi szinten rosszul állunk – Szabó Zsolt a magyar játékvezetésről

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 09:18
null
Szabó Zsolt szerint a hazai játékvezetés kritikus állapotban van (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
A Sportrádió Hazafutás című műsorában szólalt meg Szabó Zsolt, korábbi játékvezető. A pályafutása során hat kupadöntőt levezénylő szakember a magyar játékvezetés jelenlegi állapotáról, valamint az NB I-es idény utolsó fordulóinak bíróküldéséről is beszélt.

„Nemzetközileg borzasztó helyzetben vagyunk. Ha az év végén osztályzatokat kéne adni, akkor a magyar játékvezetés nemzetközi szereplése valahol az elégséges és a közepes között van. Megkérdezem az embereket, hogy mondjanak olyan labdarúgó-mérkőzést külföldön, amelyet magyar bíró vezetett, és nem nagyon emlékezünk ilyenre. Nyilván ez azért van, mert ezek olyan súlyú mérkőzések voltak. Régen, amikor még Kassai Viktor vezetett, egy egész ország fújta, hogy milyen meccsre megy. (...) Magyarországon nincs elég játékvezető a rendszerben. Puhl Sándor vb-döntője, vagy Kassai Viktor olimapiai döntője után ugrásszerűen megnőtt a játékvezetők száma. Most vannak olyan megyék, ahol a megyei igazgatóság beleszól a mérkőzések kezdési időpontjába azért, hogy legyen három játékvezető a megye I-es, illetve a megyes II-es meccseken” – vázolta fel a hazai játékvezetés problémáit Szabó Zsolt, majd az NB I-es bíróküldés probémáira is kitért.

Az elmúlt években azért dőlt hátra a játékvezetés, mert az utolsó fordulókban az kiesésről és a dobogós helyekről döntő meccseken a játékvezetők nem követtek el komoly hibákat. (...) Ezúttal kódolva volt a hiba. Én amikor láttam az utolsó fordulók küldését, azzal szembesültem, hogy az utolsó fordulókban az összes nehéz, vagy nehéznek ígérkező mérkőzést Vad II István és Berke Balázs vezette. Na most, addig ját a korsó a kútra, amíg el nem törik. A magyar játékvezetésnek igencsak negatív eredménye, hogy az utolsó fordulóban nem tud 4-5 hasonló szintű játékvezetőt felmutatni, akikre rá lehet bízni egy mérkőzést, mert jól le fogja vezetni” – fogalmazott Szabó Zsolt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik