Nemzetisport.hu 2011.04.13 17:25 Frissítve: 2015.01.16 02:22

Elbukott a címvédő DVSC, a Paksé a trófea

A Paks nyerte meg a magyar Ligakupát, miután a döntő visszavágóján, hazai pályán 3–0-ra legyőzte a DVSC-t. Kis Károly együttese a mostani sikernek köszönhetően 4–2-es összesítéssel múlta fölül a címvédőt a fináléban.

A paksi klub fennállása legnagyobb sikerét aratta (Fotó: Németh Ferenc)

A paksi összecsapást a Debrecen várhatta kedvezőbb helyzetből, bár a meccs előtt tudni lehetett, hogy a hazai csapatnak az 1–0-s siker is elegendő lenne a végső győzelemhez.

A találkozó nem a legnagyobb iramban kezdődött. A játékosok az első percekben egymással és az igen erős széllel ismerkedtek. Komoly helyzetre egészen az első negyedóra végéig kellett várni. Ekkor egy szögletet követően Kabát Péter lövése az egyik védőről a kapufára pattant.

Kabátéknak (balra) esélyük sem volt

A nem túl erős kezdés után még inkább visszaesett a mérkőzés irama. A két tizenhatos között folyt a játék, csak távolról próbálkoztak a csapatok. Egy-két váratlan megindulással máris zavart lehetett kelteni az ellenfél védői között – erre azonban ritkán került sor.

Az egyik ilyen megindulást követően megszerezte a vezetést a Paks. Bartha Lászlót csak szabálytalanul tudta megállítani Nikolov Balázs. A szabadrúgást Magasföldi József tekerte gyönyörűen a sorfal mellett a kapuba.

A második félidőben aztán ahelyett, hogy debreceni rohamokat látott volna a közönség, abszolút fölénybe került a hazai csapat. Kis Károly együttesét ráadásul ekkor már a szél is támogatta.

A Loki próbált támadni, de a paksi kontrák sokkal veszélyesebbek voltak. A 65. percben pedig újra betalált a hazai csapat: szép körbeadogatást követően Bartha lövése pattant Fodor Marcell lábáról a hosszú sarokba.

Hét perccel később végleg eldőlt a kupa sorsa, amikor is Magasföldi szelídítette meg a labdát a tizenhatoson belül, és nyolc méterről higgadtan helyezett a kapuba.

A folytatásban sem tudott újítani a DVSC, amelynek a második félidőben gyakorlatilag nem volt helyzete. A Paks megérdemelten nyert, s a klub történetének eddigi legnagyobb sikerét aratta. A zöld-fehérek eddigi legnagyobb kupasikere az 1976-ban aratott Szabad Föld-kupa-diadal volt; a népstadionbeli finálét 4–2-re nyerték meg a Sülysáp ellen. A Szabad Föld-kupáért – 1964-től 2004-ig – azok az alacsonyabb osztályú, járási és megyei bajnokságokban szereplő csapatok szálltak harcba minden évben, amelyek a vonatkozó kiírásban a legtovább jutottak a Magyar (Népköztársasági) Kupában.


A LIGAKUPA EDDIGI GYŐZTESEI 
Szezon
Győztes Döntő
2010–11 Paksi FC Paks–DVSC-TEVA 4–2 (1–2, 3–0)
2009–10 DVSC-TEVA DVSC-TEVA–Paks 2–1
2008–09 FC Fehérvár
FC Fehérvár–Pécsi MFC 3–1
2007–08 FC Fehérvár FC Fehérvár–DVSC 3–0 (1–0, 2–0)
LIGAKUPA 
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
PAKSI FC–DEBRECENI VSC-TEVA 3–0 (1–0)
Paks, 2500 néző. Vezette: Németh Á. (Kispál R., Márton Zs.)
PAKS: Pokorni – Mészáros I., Szabó J., Éger, Fiola – Sifter, Böde (Bohner, 52.), Magasföldi, Sipeki (Heffler T., 84.) – Kiss T., Bartha. Vezetőedző: Kis Károly
DVSC: Novakovics – Nagy Z., Simac, Komlósi, Nikolov (Fodor M., a szünetben) – Kulcsár T. (Etogo, 58.), Ramos, Bódi, Farkas II B. (Spitzmüller, 67.) – Kabát, Mokánszki (Yannick, a szünetben). Vezetőedző: Zdenek Scasny
Gólszerző: Magasföldi (34., 72.), Bartha (65.)
Sárga lap: Kabát (11.), Nikolov (32.), Simac (61.), Ramos (90.)
Kupagyőztes: a Paks, 4–2-es összesítéssel.
PERCRŐL PERCRE
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.
2. perc: Mészáros lökte el Farkast a tizenhatos bal sarkánál. Ígéretes helyről végezhet el szabadrúgást a DVSC.
3. perc: Kabát végezte el a szabadrúgást – nagyon gyengén. A támadó teljesen laposan a sorfal közepébe lőtt.
4. perc: Ezúttal paksi szabadrúgás következhetett, ami után a labda középen Éger elé került, a hazai játékos 11 méterről leadott lövése után a labda a vendégjátékosokról vágódott szögletre.
6. perc: Szabó harcolt ki szögletet, a beadást Kabát fejelte ki.

10. perc: Az első tíz perc tapogatózó játékot hozott. Egyelőre egymással és az erős széllel is ismerkednek a csapatok.

11. perc: Kabát kapott sárga lapot, miután meglökte Fiolát.
15. perc: Az első nagyobb helyzet a Loki előtt adódott. Jobb oldali szögletet követően a visszafejelt labdát Kabát belsőzte kapura. A labda az egyik védőről pattant a kapufára, s onnan oldalra.
20. perc: Az amúgy sem túl nagy iram az elmúlt percekben teljesen visszaesett.
24. perc: Böde vágtatott el a jobb oldalon, majd ígéretes középre adását senki sem tudta középen megszelídíteni.
26. perc: Szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat a kaputól mintegy 27 méterre. Magasföldi vállalta magára a lövést, a labdát azonban magabiztosan hárította Novakovics.
29. perc: Nagy csúsztatta remekül a tizenhatoson belül keresztbefutó Kulcsárhoz a labdát. A Loki játékosa egy fordulás után lőni próbált, de a labda útjába beleállt Mészáros.
32. perc: Nikolov akasztotta még a tizenhatos vonala előtt Barthát. Sárga lap.
34. perc: Vezet a Paks! Magasföldi végezhette el a szabadrúgást, és okosan, a sorfal mellett a rövid sarokba tekerte a labdát. 1–0
Jelenleg 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett góljának köszönhetően a Paks áll jobban.
44. perc: Nem lesz hosszabbítás az első félidőben.
45. perc: Kiss került helyzetbe, de a hazai támadó jobb oldalról jócskán a kapu fölé lőtt.
45. perc: Vége az első félidőnek.

„Nagyon veszélyes eredmény ez az egy nulla. Mindenféleképpen gólt kell még rúgnunk, remélem, ez sikerül is a második félidőben" – mondta a szünetben Bartha a mérkőzést közvetítő Sport Tv-nek.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.
46. perc: Nikolov helyére Fodor, Mokánszki helyére Yannick érkezett a szünetben.
47. perc: Böde megsérült. Minden bizonnyal le kell cserélni...
49. perc: Gyönyörű akció végén Magasföldinek gurították vissza a labdát a bal oldalról. A középpályás 15 méterről nagyon megnézte magának a bal alsót, lapos tekerése azonban egy méterrel a kapu mellé ment.
52. perc: Böde valóban nem bírja: Bohner folytatja a helyén.
Jelenleg 6:1 a lövési arány a Paksnak.
56.perc: Bódi kapta vissza remekül a labdát a jobb oldalon felfutó Kulcsártól, majd miután lekezelte a labdát a 16-oson belül, lövésre szánta el magát, a labda azonban jócskán fölé szállt.
58. perc: Kulcsár helyett Etogo érkezett a pályára.
61. perc: Simac csúnyán rácsúszott Bohner lábára, meg is kapta érte megérdemelt sárga lapját.
65. perc: Szép adogatás végén Bartha vette át a labdát a tizenhatos jobb oldalánál, majd lövése megpattant Fodoron, ami után a labda a hosszú alsó sarokba pattogott. Novakovics nem tudott hárítani. 2–0
67. perc: Spitzmüller érkezett Farkas helyére.
69. perc: Kabát vállalkozott lövésre 25 méterről, de a labdát magabiztosan ölelte magához Pokorni.
72. perc: Már hárommal vezet a Paks! Sifter középre ívelését középen Bohner csúsztatta tovább, ami után Magasföldi szelídítette meg a labdát, majd nyolc méterről a hosszú sarokba helyezett. 3–0
79. perc: Kabát bal oldalról elvégzett szabadrúgása tartott a rövid sarok irányába, a védőkről azonban szögletre pattant a labda.
84. perc: Sipeki helyére Heffler állt be.
88. perc: Már mindenki a mérkőzés végét várta. A Loki nem tudott újítani, a paksiak meg már ünnepeltek volna.
90. perc: Ramos kapott sárga lapot.
90. perc: Két perc lesz a hosszabbítás.
92. perc: Vége! Ligakupa-győztes a Paks!
2022.01.19 16:14:56

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem ment a magyar bajnoknak Dunaszerdahelyen, kettő nullára nyertek Joao Janeiro legényei.

2022.01.18 23:32:13

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Józan belátás, végtelen türelem és tudatos közeledés segíthet megbirkózni a történelem súlyos örökségével, és legjobb hitünk ellenére sem lehetünk meggyőződve arról, hogy nemes futballszakmai törekvések átírhatják a sok évszázados társadalmi kódokat.

2022.01.17 21:22:16

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nálam ilyen Aschner Lipót. Jövő héten lesz 150 éve, hogy megszületett, ma hetven esztendeje hunyt el, ám mint a kiemelkedő személyiségek általában, nem csupán a kerek évfordulókon érdemeln(én)ek említést. A minőségre esküdött, ám a földön járt. »Amíg én állok az Újpest élén, addig sportbeli elhatározásokat sohasem fog nálunk anyagi szempont irányítani.«