FTC: Lisztes Krisztián jövő nyártól az Eintracht Frankfurté! – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.09.05. 19:48
null
Lisztes az Eintracht mezével (Fotó: eintracht.de)
Kedd este a Ferencváros hivatalos honlapján megjelent hír szerint a klub 18 éves támadója, ifj. Lisztes Krisztián a jövő nyáron csatlakozik a német labdarúgó-élvonalban (Bundesliga) szereplő Eintracht Frankfurt keretéhez. A német klub hivatalos Instagram-oldalán azt is közölte, hogy az utánpótlás-válogatottakban is számításba vett játékos öt évre szóló szerződést írt alá.

A Ferencváros hivatalos honlapján olvasható bejelentés azzal kezdődik, hogy a zöld-fehérek felsorolják, az elmúlt években kiket adtak el valamelyik európai topbajnokság csapatához: „Muhamed Besic, Nagy Ádám, Somália, Myrto Uzuni és Aissa Laidouni után folytatódik a sor ifjabb Lisztes Krisztiánnal” – kezdődik a közlemény.

Ebből egyébként az derül ki, hogy a 18 éves játékos csak a jelenlegi idény végén, azaz 2024 nyarán csatlakozik az Eintracht Frankfurthoz. A német klub honlapjáról pedig az is megtudható, hogy Lisztes 2029 nyaráig szóló szerződést írt alá hozzájuk.

A mostani üzlet egyébként nem is olyan váratlan, hiszen augusztus közepén a Nemzeti Sport már megírta, hogy megérkezett a fiatal játékosért a Frankfurt ajánlata. Akkor arról írtunk, hogy a két egylet olyan megállapodáson dolgozik, melynek eredményeként Lisztes végleges vételára, több év alatt – ha folyamatosan játszik és jó teljesítményt nyújt – akár a tízmillió eurót is meghaladhatja, de ez nagyban függ a későbbi produkciójától is.

Hogy végül a klubok milyen egyezségre jutottak, és pontosan hol áll meg ifjabb Lisztes vételára, arról egyik érintett fél sem számolt be közleményében.

Mindenesetre ha valóban 10 millió euró fölé kúszik Lisztes ára, azzal biztosan ő lesz az NB I-ből eligazolt legdrágább magyar labdarúgó. Az eddigi csúcstartó Vancza Zalán és Németh Krisztián, akiért fejenként 3 millió eurót kapott az MTK. Apró különbség, hogy utóbbiért 15 évvel korábban fizetett ennyit a Liverpool, míg Vancsáért tavaly tett le ennyit az asztalra a belga Lommel – pontosabban a mögötte álló City Football Group.

A frankfurti klub honlapján Timmo Hardung sportigazgató méltatta a csapat leendő új játékosát.

„Örülünk, hogy csapatunknál üdvözölhetjük jövő nyáron, mert intenzitást, dinamikát és gólveszélyt hozhat az Eintrachtba” – árulta el Hardung, majd kitért az átigazolás hátterére is.

„Az elmúlt néhány hónapban nem csak a mi figyelmünket keltette fel Krisztán, ezért örömteli, hogy sikerült megszereznünk. Boldogok vagyunk, hogy itt lesz velünk, és meggyőződésünk, hogy a klubnál lévő családias környezet jól szolgálja majd a fejlődését, továbbá örülünk annak is, hogy erről sikerült is meggyőznünk őt.”

Az Eintracht Frankfurt az egyik legpatinásabb csapat a német élvonalban, hiszen 1963-ban alapító tagja volt a Bundesligának, s azóta mindössze hat idényt töltött el a másodosztályban (legutóbb 2011–2012-ben járt ott), a többit mind az élvonalban élte meg. Négyszer zárt a dobogón, mindannyiszor harmadikként.

Nem Lisztes az első magyar játékosa a klubnak, legutóbb például Huszti Szabolcs szerepelt a piros-feketéknél, ő 2015 végén érkezett Kínából, és másfél év múlva oda is ment vissza. Megfordult a klubnál Dombi Tibor, Petry Zsolt és Pisont István is a kilencvenes években, valamint az ezredforduló környékén, ám kétségtelenül a legismertebb frankfurti magyar légiós Détári Lajos, aki az 1987–1988-as idényben a csapat házi gólkirálya volt, és szabadrúgásával eldöntötte az az évi Német Kupa döntőjét. Érdekesség, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is szerepelt az akkor éppen másodosztályú Eintrachtban az 1996–1997-es évadban.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik