Az Újpest és a Fradi az NB I Barcelonája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.10. 11:00
null
Busaiék és Vasziljevicsék birtokolják a legtöbbet a labdát az NB I-ben – ma egymás ellen csatáznak a Ligakupában <br />(Fotó: Mirkó István)
Azt már tudjuk, hogy 17 fordulót követően a Videoton telel a tabella élén a labdarúgó NB I-ben. A Nemzeti Sport Online a héten már megvizsgálta a különböző mutatók alapján összeálló tabellákat, most – folytatva a megkezdett sort – az InStat Football elemzőrendszer statisztikái alapján csak a labdabirtoklásra fókuszálunk.

A nemzetközi klubfutballban az elmúlt években az FC Barcelonánál vált a játék védjegyévé a labdabirtoklási fölény. A katalánok mindig is igyekeztek megbecsülni a labdát, sokáig járatták azt, a Guardiola-korszakban pedig ezt a játékstílust tökéletesítették. A cél kettős: ha náluk van a labda, az ellenfél biztosan nem szerez gólt, másrészt az ellenfél sokkal gyorsabban elfárad a hiábavaló labdakergetésben.

Természetesen egyetlen magyar együttest sem lehet a katalán sztárklubhoz hasonlítani, azt viszont az NB I-ben is meg lehet nézni, hogy mely csapatok próbálnak törekedni arra, hogy mérkőzéseiken minél többet birtokolják a labdát.

A Nemzeti Sport Online megvizsgálta, hogy ha a bajnoki meccsek eredményeit nem a gólok döntenék el, hanem az, hogy az adott összecsapáson melyik csapat birtokolja többet a labdát, akkor hogy állna 17 forduló után az NB I tabellája.

Ehhez az MLSZ által is alkalmazott InStat-elemzőrendszerét hívtuk segítségül, végignéztük a 17 forduló alatt lejátszott összes bajnokinál, hogy az adott meccset labdabirtoklás tekintetében melyik csapat „nyerte meg”, és az ebből számoltunk ki tabellát. Amelyből kiderült, hogy ebben a tekintetben az Újpest a legjobb a hazai élvonalban.

A fővárosi lilák a labdabirtoklás tekintetében a bajnoki meccseik döntő többségét megnyerték (17 mérkőzésük közül 15-ször győztek, a Győrrel ikszeltek és csak a DVTK-tól kaptak ki, még a 2. fordulóban), így ebben az összevetésben listavezetőként várnák a tavaszt. Mögöttük a Ferencváros és a Bp. Honvéd foglalja el a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát.

Az ősszel a bajnokságban gyengélkedő Győri ETO csak gólokban maradt adós, hiszen meccsei többségében dominált, és csak elvétve kerekedtek fölé e tekintetben. Érdekesség, hogy a listavezető Videoton csak ötödik, a sereghajtó PMFC pedig holtversenyben kilencedik lenne ezen adatok alapján, miközben labdabirtoklásban a Kecskemét és a Lombard Pápa tudta legritkábban felülmúlni az ellenfeleit.

A MÉRKŐZÉSEK LABDABIRTOKLÁSA ALAPJÁN ÖSSZEÁLLÓ TABELLA
1. Újpest 15 győzelem 1 döntetlen
1 vereség
46 pont
2. Ferencváros
13 1 3 40
3. Bp. Honvéd 13 4 39
4. Győri ETO 11 3 3 36
5. Videoton 10 1 5 31
6. Diósgyőri VTK 8 2 7 26
7. Debreceni VSC-Teva 8 1 8 25
8. MTK 8 9 24
9. Paks 6 2 8 20
Pécsi MFC 6 2 9 20
11. Puskás AFC 6 1 10 19
Haladás 6 1 10 19
13. Nyíregyháza 5 11 15
Dunaújváros PASE 5 12 15
15. Kecskeméti TE 3 1 13 10
16. Lombard 3 13 9

Viszont azt is figyelembe kell vennünk, hogy a mérkőzések a tiszta játékidő szempontjából nem egyformák. Az egyiken 65 perc a tiszta játékidő, a másikon meg lehet, hogy csak 53 perc. Így megvizsgáltuk azt is, hogy a tizenhét bajnoki alatt melyik csapatnál volt percre pontosan a legtöbbet a labda.

Ez alapján megállapíthatjuk, hogy két csapat volt csak az élvonalban, amely mérkőzésenként átlagosan harminc perc felett tudta birtokolni a labdát ellenfeleivel szemben, a Ferencváros és az Újpest.

Mint ahogy az előző tabellánkból kiderült, az FTC lehet, hogy kevesebb meccset nyert meg így, mint az Újpest, de azokon a találkozókon, amelyeken a zöld-fehérek domináltak, nagyobb különbséggel birtokolták a labdát aktuális ellenfelükkel szemben. Összességében tehát a Fradinál volt a legtöbb percet átlagban a labda, egészen pontosan 31 perc 8 másodpercet. Az Újpest huszonhét másodperccel lemaradva második e tekintetben.

A két fővárosi csapatot követően kisebb szakadék található, hiszen átlagban huszonhét perc körülit birtokolta labdát az MTK, a Bp. Honvéd, a PMFC és a Videoton is.

Ám mivel minden meccs más, és a bajnokikon eltérő a tiszta játékidő, az is előfordulhat, hogy a magasabb percérték nem jelent magasabb százalékos labdabirtoklást. Például az egyik mérkőzésen egy csapat 32 percig birtokolja a labdát, de ez az adott meccsen csak 50 százalékos labdabirtoklást jelent (mert 64 perc volt a tiszta játékidő), míg egy másik találkozón az egyik együttes „csak” 27 percet birtokolja a labdát, de az az adott meccs tekintetében 56 százalékos arány, mert csupán 48 perc volt a tiszta játékidő. Éppen ezért a percek mellett a százalékokat is megmutatjuk, csakhogy teljes legyen a kép.

Nem újdonság – és ez a táblázatokból is kiderül –, hogy önmagában a labdabirtoklási fölény nem hoz győzelmet, a futballt továbbra is gólra és nem labdabirtoklásra játsszák. Sok olyan meccset láthattunk az ősz folyamán az NB I-ben is, amelyen az egyik csapat nyomasztó fölényben játszott, ám a másik együttes szerezte a gólokat és nyerte meg a meccset.

A labdabirtoklás szempontjából a legjobb két csapat, az Újpest és a Ferencváros jelenleg nincs a dobogón – a zöld-fehérek a tabella 5. helyén, a lilák a 6. pozícióban telelnek –, viszont ma a Ligakupában megmérkőznek egymással. A kupasorozat nyolcaddöntőjének második meccsét a Fradi várja kedvezőbb helyzetben, az első mérkőzésen, az Üllői úton ugyanis 4–1-re győzött. A visszavágót ma 17.30-tól a Szusza Ferenc Stadionban rendezik.

LABDARÚGÓ LIGAKUPA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

17.30: Újpest–Ferencváros (tv: Sport1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Az első meccsen: 1–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik