Ki szerez gólt az NB I-ben, ha Torghelléék visszavonulnak?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.04.23. 06:54
null
Torghelle Sándor múlt héten a Fradinak is betalált – pályafutása legeredményesebb bajnoki szezonjában, 11 találattal, Diagne-nyal holtversenyben 2. helyen áll az NB I góllövőlistáján (Fotó: Hegedüs Gábor)
Alighanem az NB I 32. fordulója után is többször halljuk majd a „helyzeteink megvoltak” kezdetű edzői „örökzöldet”. Csak hát azokat ugye be kellene lőni. A múlt szombati fordulót követően, a 38 éves Ferenczi István és a 33 esztendős Torghelle Sándor találata után vetődött fel bennünk ismét – az elmúlt éveket nézve már sokadszor – a kérdés: hol vannak a fiatal csatárok? Ki lép Torghelléék, Kabáték helyébe, ha egyszer ők is végleg szögre akasztják a stoplist? A bajnoki hajrához közeledve jöjjön egy kis csatárelemzés!

„A KÉPZÉS HIÁNYA”

CSATÁRDEFINÍCIÓK

Csatár alatt jelen cikkünkben azokat a játékosokat értjük, akik jelenlegi szerepkörük vagy eredeti posztjuk alapján megfelelnek valamelyik alábbi kategóriának (ezeket már egy korábbi elemzésünkben – Nikolicsból center helyett magyar Müllert csinálhat Storck – is alkalmaztuk a Football Manager számítógépes játék definíciói alapján):

TARGET MAN („célember”, center): általában nagy és erős, megtartja a labdákat, teret teremt a mélységből jövőknek. Lehet támadó szerepkörű (a mögötte levők feladata, hogy helyzetet teremtsenek neki, ekkor ő a támadójáték fókuszpontja). Példa az NB I-ből: Böde Dániel (FTC)

Lehet támogató (feladata a harc a védőkkel, a területek megnyitása, a neki előretett labdák megjátszása, nem minden esetben ő a támadójáték fókuszpontja, nem csak a góllövés a feladata): Torghelle Sándor (MTK).

POACHER (lesipuskás): a feladata eléggé leszűkített, gólt kell szereznie, az szinte mindegy, hogyan. Általában rendkívül jó helyzetfelismeréssel és megérzéssel bíró, a gólszagot érző, a kialakuló üres területekre besurranó játékos. Példa az NB I-ből:Stanislav Sesták (FTC)

ADVANCED FORWARD (előretolt csatár): nem feltétlenül nagy és erős, de mindenképpen a támadójáték fókuszában van. Általában mozgékonyabb és technikásabb, mint a target man (ha fizikailag megfelelő, akkor mindkét szerepbe beleillik). Példa az NB I-ből: Kabát Péter (Újpest)

DEEP-LYING FORWARD/SECOND STRIKER (mélységből induló csatár, visszavont csatár): két hasonló típusú támadóról beszélünk, mozgékony, technikás, szerepköre szerint támadó és támogató is lehet. Példa az NB I-ből: Lencse László (Újpest), Radó András (FTC)

„Én sem látom a fiatal csatárokat. Ennek egyik oka a képzés, a fejlesztés hiánya lehet. Amikor még az MTK agárdi akadémiáján futballoztam, rendszeresen voltak posztspecifikus edzéseink, külön foglalkozások a csatároknak. Azóta ilyennel egyik csapatomnál sem találkoztam. Egyik klubomnál sem voltak külön a csatároknak támadásbefejezést fejlesztő gyakorlatok” – az Újpest Puskás Akadémiától kölcsönvett csatára, a futballt Győrben kezdő, majd az említett MTK-n kívül itthon a Videotonban és Kecskeméten is futballozó Lencse László fogalmazott így a lilák hétfői sajtóeseményén.

A szezonban két csapatban összesen hat gólt jegyző labdarúgó az NSO kérdésére válaszolva mondta ezt. Arra voltunk kíváncsiak, véleménye szerint miért nem látni nagy számban huszonéves magyar csatárokat az NB I-ben? Miért van az, hogy a 30. fordulóban például három, harminc év fölötti támadó – Tisza Tibor, Torghelle Sándor és Ferenczi István – is gólt szerzett, míg huszonéves magyar egy sem (a támadó középpályásokat, szélsőket, így például a ferencvárosi Varga Rolandot nem soroltuk a csatárok közé)? És hogy lehet az, hogy Újpesten még mindig a télen távozó szenegáli Mbaye Diagne vezeti a házi góllövőlistát, miközben a szurkolók talán még mindig a 38 esztendős Kabát Pétertől várják leginkább a gólokat?

SOK MÚLIK A LÉGIÓSOKON

A kérdéseink mögött felsejlő problémák jól láthatók, ha alaposan szemügyre vesszük az NB I-es góllövőlistát. A 31. fordulóval bezárólag 450 gól született az élvonalban. Ennek 39.3 százalékát (177 gól) szerezték csatárok.

A csatárgólok 33 százalékát 23 és 29 év közötti magyar játékosok érték el (a legtöbbet a 29 éves Böde, aki 17 találattal vezeti a góllövőlistát). Szinte ugyanannyit, mint az NB I-ben szereplő légiósok, akik a csatárgólok 32 százalékát jegyezték.

Vagyis, az első számú gólfelelősök jelentős része külföldi. Ezzel az az egyik fő probléma, hogy a külföldiek általában jönnek-mennek, kevés légiós marad sok évig Magyarországon, nincs állandóság, tervezhetőség, mert közel sem biztos, hogy az újonnan érkező légiós ugyanazt a szintet tudja hozni, mint a távozó. Ha pedig az egyik legfontosabb poszton évről évre ingadozik a teljesítmény, akkor még az NB I-ben sem biztos, hogy képes kiegyensúlyozottan szerepelni egy csapat, nemhogy a nemzetközi kupában.

Jó példa erre a már említett Újpest, amely a 11 gólosMbaye Diagne vezérletével a második helyen zárta az őszt, a szenegáli távozásával viszont rögtön visszaesett a csapat, egyértelműen gyengült a támadójátéka, illetve visszaesett annak hatékonysága. A stabil gólzsák távozásával előálló, az egész csapat teljesítményére kiható problémára példa lehet a Videoton is, amelynek a játéka a magyar válogatott Nikolics Nemanja tavaly nyári elszerződése óta vált rendkívül hullámzóvá, sem a magyar, sem a külföldi helyettesek nem tudják megfelelően pótolni őt.

„LESZNEK ÚJ NÉMETH KRISZTIÁNOK ÉS TORGHELLE SÁNDOROK” LESZNEK ÚJ NÉMETH KRISZTIÁNOK ÉS TORGHELLE SÁNDOROK

A Nemzeti Sport Online megkeresésére Domonyai László, az MTK klubigazgatója reagált Lencse László szavaira. A sportvezető annak ellenére, optimista a jövőt illetően, hogy most még nehéz lenne megmondani, ki és mikor tudja kiszorítani a csapatból Torghelle Sándort, a kék-fehérek első számú csatárát.

„Akadémiánkon a mai napig folyik posztspecifikus képzés, az úgynevezett Talent-program keretében, ennek része a csatárképzés is. Ebben vett részt annak idején Lencse László vagy Németh Krisztián is, de szinte évről évre voltak olyan tehetséges csatáraink, akik aztán az NB I-ben is bemutatkozhattak, még ha a posztjuk időközben változott is. A '91-es korosztályból Tischler Patrikot és Eppel Mártont említhetem, a '93-asból a most Szolnokon, az NB II-ben futballozó Horváth Pétert. A '94-esektől az NB I-ben később középpályásként szereplő Vass Patrikot és az utánpótlásban még csatárként gólkirály, ma már jobbhátvéd Bese Barnabást, míg a '95-ösöktől Gera Dánielt. Ugyanakkor több olyan tehetségünk van, aki a következő szezontól kaphat több lehetőséget az első keretnél is. Csatárposzton említhetem az 1997-es születésű Tóth Milánt, vagy a két évvel idősebb, az NB III-as második csapatunkban játszó Hujber Tamást. Nemzetközi szinten is az a tendencia, hogy több a rutinos, akár harminc év fölötti játékos is ezen a poszton, elég csak Zlatan Ibrahimovicra gondolni. Ugyanakkor optimista vagyok a jövőt illetően, biztos vagyok benne, hogy lesznek új Németh Krisztiánok és Torghelle Sándorok. A magyar futballnak megvannak a tehetségei, akik közül Balogh Norbert és Mervó Bence lehet a legismertebb, ők válogatott szinten is megoldást jelenthetnek hosszú távon is.”

KEVÉS A GÓLERŐS FIATAL MAGYAR CSATÁR

Ugyancsak elgondolkodtató adat az is, hogy a csatárok jegyezte góltermésnek csak a 19 százaléka fűződik 23 év alatti magyarokhoz. Ráadásul ez a termés nagyrészt három futballistához, Novothny Somához (DVTK), Hahn Jánoshoz (Paks) és Radó Andráshoz (FTC) köthető – előbbi kettő a hétközi fordulóban is betalált. Vagyis, a keretes írásunkban megszólaló MTK-igazgató, Domonyai László optimista véleményével szemben mi kevésbé látjuk azt a feltörekvő, fiatal magyar csatárgenerációt, amelytől tartaniuk kell majd a kapusoknak az elkövetkezendő években.

Sokkal inkább azt látjuk, hogy az MTK májusban 34. születésnapját ünneplő éves csatára, Torghelle Sándor a jelenlegi formájával még évekig meghatározó játékos lehet az NB I-ben. A 30 év fölötti játékosok a csatárgólok 16 százalékát termelték.

A Vasasban például a 39 esztendős Kenesei Krisztián (a csatár 26 nappal a 39. születésnapja előtt talált be) és a tavaly egyszer már visszavonuló, 38 éves Ferenczi István együtt több gólt szerzett (ötöt), mint a jövőt jelentő, egyaránt 21 éves Novák Csanád, Ádám Martin kettős (négyet).

A szezon legfiatalabb csatárgólszerzője a montenegrói légiós, az Újpestben futballozó Mihailo Perovics volt, aki az ősszel még 18 esztendősen volt eredményes, ráadásul már az ezt megelőző idényben is volt gólja az NB I-ben.

Persze, ringathatjuk magunkat azzal, hogy a válogatott csatárposzton nem áll rosszul (az NB I-es góllövőlistát vezető Böde mellett a Szlovákiában jó idényt futó Priskin Tamás, a Lengyelországban szárnyaló Nikolics Nemanja és a Németországban a formáját kereső Szalai Ádám vár bevetésre), meg hogy olyan tehetséges góllövőink vannak, mint az U20-as vb ezüstcipőse, Mervó Bence, vagy a télen Palermóba szerződő Balogh Norbert (felnőtt élvonalbeli bajnokin Mervó háromszor, Balogh ötször talált a kapuba), az összkép azonban meglehetősen borús…

CSATÁRGÓLOK AZ NB I-BEN
23–29 ÉV KÖZÖTTI, GÓLT SZERZŐ MAGYAR CSATÁROK
Böde Dániel (29 éves, FTC)17
Lencse László (27 éves, PAFC: 4, Újpest: 2)6
Gaál Bálint (24 éves, Haladás)6
Eppel Márton (24 éves, Honvéd)5
Bacsa Patrik (23 éves, DVTK)4
Balázs Zsolt (27 éves, Paks)4
Hrepka Ádám (29 éves, MTK)4
Takács Tamás (25 éves, szerbiai, DVTK: 0, DVSC: 4)4
Tischler Patrik (24 éves, PAFC: 3, Videoton: 0)3
Ugrai Roland (23 éves, Haladás)3
Bajner Bálint (25 éves, Paks)1
Szilágyi Péter (25 éves, Békéscsaba)1
Összesen58
GÓLT SZERZŐ LÉGIÓS CSATÁROK
Mbaye Diagne (szenegáli, Újpest) 11
Stanislav Sesták (szlovák, FTC)9
Ibrahima Sidibe (szenegáli, DVSC)5
Souleymane Youla (guineai, Bp. Honvéd)5
Karol Mészaros (szlovákiai, PAFC)
3
Jevhen Pavlov (ukrán, Vasas)
3
Bratiszlav Punosevac (szerb, Békéscsaba)3
Mihailo Perovics (montenegrói, Újpest)3
David Williams (ausztrál, Haladás)2
Myke Bouard Ramos (brazil, MTK)2
Miroszlav Grumics (szerb, DVTK)2
Darko Nikacs (montenegrói, MTK)2
Geoffrey Castillion (holland, DVSC: 2, PAFC: 0)2
Mirko Ivanovszki (macedón, Videoton)1
Matús Paukner (szlovák, Békéscsaba)1
Szasa Popin (szerb, Haladás)1
Georges Griffiths (elefántcsontparti, DVTK)1
Vojo Ubiparip (szerb, Vasas)1
Összesen57
23 ÉV ALATTI, GÓLT SZERZŐ MAGYAR CSATÁROK
Novothny Soma (22 éves, DVTK)8
Hahn János (20 éves, Paks)7
Radó András (22 éves, FTC)6
Balogh Norbert (20 éves, DVSC)3
Ádám Martin (21 éves, Vasas)2
Novák Csanád (21 éves, Vasas)2
Viczián Ádám (21 éves, Békéscsaba) 2
Sallói Dániel (19 éves, Újpest)1
Sejben Viktor (19 éves, Videoton)1
Tóth Patrik (19 éves, Újpest)1
Összesen33
A 30 ÉVES VAGY ANNÁL IDŐSEBB, GÓLT SZERZŐ MAGYAR CSATÁROK
Torghelle Sándor (33 éves, MTK)11
Tisza Tibor (31 éves, DVSC)6
Feczesin Róbert (30 éves, Videoton)5
Kenesei Krisztián (39 éves, Vasas)3
Ferenczi István (38 éves, Vasas)2
Kabát Péter (38 éves, Újpest)1
Lázok János (31 éves, Vasas: 1, Újpest: 0)1
Összesen29

A teljes góllövőlistát itt tekintheti meg!

32. FORDULÓ
Mérkőzés (Tv)Játékvezető
Április 23., szombat
18.00
Videoton–MTK
Andó-Szabó Sándor
18.00Paks–HaladásKarakó Ferenc
18.00
Honvéd–Békéscsaba
Pintér Csaba
18.00
Vasas–Puskás Akadémia
Farkas Ádám
18.00
Debrecen–DVTK
Szabó Zsolt
20.30
Ferencváros–Újpest
Kassai Viktor
A bajnokság állását itt nézheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik