Kész a mérleg: három garázda van őrizetben

K. I., S. T. J.K. I., S. T. J.
Vágólapra másolva!
2004.08.08. 21:10
Címkék
Igencsak nagy balhé kerekedett a szombat esti Videoton-Újpest mérkőzés második félidejében.
A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság (FMRFK) tájékoztatása szerint négyen sérültek meg a lelátón. A rendbontást követően egy embert késszúrás, míg a másik hármat üvegpalack okozta sérülések miatt kellett ellátni. A biztonságiakat segítő kutyák egyikét szintén megszúrták, a másiknak pedig a lábát törték el. Az eddigi vizsgálatok szerint egy félreértés miatt robbanhatott ki a botrány. Az egyik újpesti szurkoló a mecscsen rosszul lett, a mentő a vendégtábor szerint késve érkezett, és emiatt néhányan a biztonsági kapukat kezdték feltépni, illetve rátámadtak a rendezőkre. A biztonságiak megpróbálták megfékezni a szurkolókat, de mivel nem sikerült, segítséget kértek a stadionon kívül lévő rendőri erőktől. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt tíz személyt előállított, közülük három embert őrizetbe vett. Már a hétközi szurkolói ankét előtt elterjedt a pletyka Fehérvárott, hogy a Videoton közelmúltban hivatalba lépett ügyvezetője, az egykor a FTC-nél is dolgozó Gál László ferencvárosi kapcsolatai révén Üllői úti kötődésű rendezők érkezhetnek a Sóstói-stadionba. A fehérvári drukkereknek ez nem tetszett volna, így nem is került napirendre új rendezők bevonása, bár a szóbeszéd azóta is tartja magát, sőt… A belső rendfenntartásra azonban ugyanaz a cég, a Védexpol Kft. felügyelt szombaton, amely már évek óta dolgozik a Sóstói-stadionban.

A fehérvári lelátón olykor nagyobb volt a mozgás, mint a játéktéren
A fehérvári lelátón olykor nagyobb volt a mozgás, mint a játéktéren
A fehérvári lelátón olykor nagyobb volt a mozgás, mint a játéktéren
"Az újpesti drukkereket tartom felelősnek a történtekért - mondta Gál László. - Már a verekedés előtt baj volt velük, hiszen a két szurkolótábor között két szektort is üresen hagytunk, ám az egyiket önkényesen elfoglalták a vendégdrukkerek. A rendezők azonban akkor még úgy ítélték meg, nem kell közbeavatkozni, így is békésen levezényelhető lesz a meccs."
A botrány azonban nem maradt el, az újpestiek az egyik társuk rosszulétét követően akciózni kezdtek, áttörtek a biztonságiakon, egyesek a díszpáholyig és a sajtóhelyig is eljutottak, ahol Muszbek Mihályt, az Újpest FC Kft. egyik tulajdonosát meg is ütötték. Az érintett nem kívánt megszólalni, Sallói István ügyvezető viszont az Újpest internetes oldalán a következő nyilatkozatott tette közzé: "Nem állhatjuk meg szó nélkül, hogy szurkolóinkat késsel sebesítették meg a nézőtéren, ráadásul többen is arról számoltak be, hogy a sárga mellényt viselő rendezők húzták elő a szúróeszközöket! Sajnos, a mi oldalunkon is történt támadás. A találkozót békésen szemlélő Muszbek Mihály klubtulajdonost is lökdösni kezdték, és rendező híján egy Svájcból érkezett, a Servette-t képviselő megfigyelő segítségével sikerült megfékeznünk a felhergelt embereket."
A nagy kérdés az, megfelelően dolgozott-e a biztonsági cég. Tudni kell, hogy a mérkőzés előtt két órával a rendőrség váratlanul ellenőrzést tartott a civil biztonságiaknál, azt firtatva, hogy minden rendezőnek megvannak-e a munkavégzéshez szükséges iratai.
"A sportesemények biztosításában csak azok vehetnek részt biztonsági emberként, akik megfelelnek minden előírásnak - mondta lapunk érdeklődésére R. Szabó Ágnes, az FMRFK sajtóreferense. - A személy- és vagyonőri igazolványt, a kamarai tagságot ellenőrzik a rendőrök, és csak büntetlen előéletű személyek lehetnek rendezők. A Sóstói-stadionban a hetventagú biztonsági személyzetből huszonhét embert ellenőriztek a kollégáim, és közülük tizenheten nem feleltek meg az előírásoknak. Ami a botrányt illeti, egyelőre vizsgáljuk, hogy ki szúrhatta meg késsel az egyik vendégszurkolót, a biztonsági őröknél ugyanis a törvény szerint semmiféle fegyver nem lehet. Feljelentést sem kell tenni, mert a megállapított cselekmények hivatalból üldözendőek."
Gál László vitatja az elküldött rendezők számát, és azt sem érti, miért közvetlenül a kapunyitás előtt kellett a rendőröknek ellenőrizniük.
"A történetben az a legfurcsább, hogy az elmúlt héten lezajlott a kötelező pályabejárás, ezután külön is elmentem a rendőrségre, majd másnap a biztonsági cég képviselője is egyeztetett a hatósággal - mondta Gál László. - Ám egyik alkalommal sem érkezett semmiféle olyan jelzés, miszerint kifogás lenne a Védexpollal vagy egyes munkatársaival szemben. A rendőrök azonban szombat este harminc biztonságit elküldtek a stadionból, márpedig az ő munkájuk a jegy- és ruházatvizsgálatnál nyilvánvalóan hiányzott. Ráadásul e közjáték miatt háromnegyed órát csúszott a kapunyitás. Ami a botrányt illeti, mi azonnal szóltunk a rendőröknek, amint észleltük a verekedést, de abba nincs beleszólásunk, hogy ők milyen útvonalon és milyen gyorsan érjenek a helyszínre. Még szerencse, hogy amikor már nagy volt a baj, akkor segítettek a Videoton szurkolói is, és kimentették azokat a nézőket, akik a családjukkal kerültek veszélybe a lelátón. Aztán megérkeztek a rendőrök, és akkor már pillanatok alatt helyreállt a rend."
A végeredmény azonban igen szomorú: sérült drukkerek és bántalmazott kutyák.
"Sem a rendőrökről, sem a biztonsági emberekről nem feltételezem, hogy saját kutyáikat szúrnák le… - tette hozzá Gál László. - Az újpesti sérülésekkel kapcsolatban pedig határozottan kijelenthetem, nem volt kés a biztonságiaknál. Mert azt nem tudom elképzelni, hogy egy rendőrségi vizsgálat után, ami vélhetően igen alapos és mindenre kiterjedő volt, bárki is fegyvert merjen rejteni a zsebébe."
A fehérvári Red Blue Devils nevű szurkolói csoport vasárnapi közleménye elmarasztalja a rendőrséget ("Nekik érdekükben állt egy esetleges botrány, hiszen csak akkor kapnak pénzt a biztosításért, ha a stadionon belül is intézkedniük kell" - állítják az ultrák) és Gál Lászlót is ("Egy ilyen párosítást nem lett volna szabad rendőrök nélkül megrendezni… ragaszkodott a Védexpolhoz, noha a rendőrség már csütörtökön közölte vele, hogy a biztonsági céggel gondok lehetnek" - áll a levélben), ugyanakkor önkritikus is: "Amikor az újpestiek elindultak a szektorukból, mi ezt egyértelműen támadásnak fogtuk fel, hiszen volt már erre precedens… Ez, most már ismerve az újpestiek felháborodásának okát, hiba volt."
Legalább ezzel az egy megállapítással mindenki egyetért…

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- K ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik