Alázatos futball, fölényes siker

KECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBORKECSKÉS ISTVÁN, SINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2004.05.08. 22:02
Címkék
Újpesten aligha hitték volna néhány hónappal ezelőtt, hogy a hajrára ismét odakerülnek a dobogóra, sőt, az aranyéremre esélyesek közé.

De láss csodát, a megfiatalított lila-fehér gárda, a Mészöly Géza és Véber György által szinte fanatizált Újpest sikert sikerre halmoz, és ami ennél feltűnőbb, gyors, rohanós focit játszik. S ennek is köszönhető, hogy az Újpest–MTK találkozó első félideje talán a tavasz legjobb 45 percét hozta. Pedig a hazaiaknál Farkas Balázs három sárga lap miatt hiányzott, így Mészöly Gézának némileg át kellett szerveznie a csapatát. Kezdőként kapott szerepet a nagy tehetség, Feczesin Róbert, ám hogy a baj nem jár egyedül, azt mi sem bizonyítja jobban: a Farkas posztján szereplő Polonkai Attila már a találkozó elején megsérült, így jöhetett az újabb átszervezés. De a kis Mészölyben ott dolgozik az apja vére, cseppnyi félsz vagy óvatosság sincs benne, és ezt most tökéletesen pozitív erényként említjük.
Ami az MTK-t illeti, információnk szerint Várszegi Gábor már látja a jövő útját, ami azt jelenti, hogy távozik (Debrecenbe vagy mondjuk a Vasashoz…) Egervári Sándor, mehet Zavadszky Gábor, Füzi Ákos, Pisont István, Komlósi Ádám, Végh Zoltán, vagyis azok a játékosok, akik a jól kereső kategóriába tartoznak. És jönnek helyettük majd a fiatalok Lőrincz Emil vezetésével, bár az sem kizárt, hogy Garami József veszi át ősztől a kékek irányítását. És itt jöjjön akkor egy kisebbfajta szenzáció: amatőrként újra az MTK-ban szerepelhet a nyártól Illés Béla, ha a Haladás búcsúzik az élvonaltól, de hasonló státusba kerül Halmai Gábor is.

Polonkai Attila (balra) a könyökét is használta, ha kellett, Pisont István ellen, és többek között ennek a harcosságnak is köszönhette az Újpest magabiztos gyôzelmét (Fotó: M. Németh Péter)
Polonkai Attila (balra) a könyökét is használta, ha kellett, Pisont István ellen, és többek között ennek a harcosságnak is köszönhette az Újpest magabiztos gyôzelmét (Fotó: M. Németh Péter)
Polonkai Attila (balra) a könyökét is használta, ha kellett, Pisont István ellen, és többek között ennek a harcosságnak is köszönhette az Újpest magabiztos gyôzelmét (Fotó: M. Németh Péter)
Ha az első félidőt dicsértük, akkor a másodikat is kell, hiszen a hazai szinten nagy iram, sok-sok gólhelyzet ebben a játékrészben is szórakoztatta a publikumot. A különbség csak annyi volt, hogy meglehetősen egyirányúvá vált a forgalom. A lilák mentek előre, mint a gyorsvonat, az MTK egyszerűen nem tudta felvenni a ritmust. Ráadásul az MTK a találkozó hajrájának bizonyos szakaszában nyolc emberrel szerepelt, hiszen már nem volt több cserelehetősége, Pisont megsérült, de ugyancsak ápolták Czvitkovicsot és Füzi Ákost. De nem ezért nyert az Újpest magabiztosan, hanem azért, mert a hazai csapat a 90. percben is kapura tört, és hatalmas lendülettel támadott. ---- 5. perc: Vanczák ugratta ki Polonkait, aki csak cipőorral érte el a labdát, ami kipattant Véghről. Bükszegi a 16-os jobb oldalán begyűjtötte a labdát, és nyolc méterről, jobbal a kapu jobb alsó sarkába lőtte azt.
1–0.
33. perc: Rajczi vette át a labdát a bal oldalon, és megindult a kapu felé. A 16-oson belülre érve Janjics elhúzta a lábát, és Szabó Zsolt azonnal 11-est ítélt. A büntetőt Tóth Norbert végezte el, és ballal nagy erővel a bal felső sarokba lőtte a labdát. Korai volt azonban az öröme, mert a bíró megismételtette a 11-est, mivel több újpesti játékos a labda elrúgása előtt belépett a 16-oson belülre. Másodszorra Tóth Norbert ugyancsak ballal lőtt, de ezúttal a bal alsó sarokba.
2–0.
52. perc: Tóth Norbert passzolt Rajczihoz, aki betört a 16-oson belülre, egy csellel elfektette Véghet, és nyolc méterről, jobbal, az üresen maradt kapuba lőtte a labdát.
3–0.
58. perc: Simek jobb oldali szöglete után Tamási fejelte le a labdát Rajczi elé, aki a kapunak háttal állva levette azt, majd a kapu felé fordulva, ballal, hat méterről a jobb alsó sarokba lőtte.
4–0.
64. perc: Rósa Henrik végzett el szabadrúgást a bal oldalról, az alapvonaltól 25 méterre. Ívelése után többen összefutottak az ötösön belül, a lecsorgó labda Czvitkovics elé került, aki közelről, bal sarokkal, a kapu jobb oldalába pöckölte a labdát.
4–1.
65. perc: Rajczi passzolt a jobb oldalon érkező Simekhez, aki betört a 16-oson belülre, és 12 méterről, éles szögből, jobbal, nagy erővel lőtte a labdát a kapu jobb oldalába.
5–1. ---- Mindkét félidőt úgy kezdtük, ahogy elterveztük. A csapat alázattal és szervezetten futballozott. A játékosaink nagyszerűen teljesítettek, és a közönségünk is fantasztikus volt.
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője

A hibáinkat könyörtelenül kihasználta az Újpest. Remélem, csak ezt a három pontot veszítettük el. Gyorsan rendezni kell a sorainkat, hiszen sűrű a program a bajnokság hajrájában.
Egervári Sándor az MTK vezetőedzője ---- Ha nem is voltak sokan, a szurkolók kitettek magukért. S nemcsak a góloknál szólt a taps, hanem amikor a meccs előtt bejelentették, hogy a Megyeri út egykori bálványa, Göröcs János 65 esztendős.

Két éve – rendhagyó kezdeményezésként – Újpesten a szögletzászlókat lila szövetből készítették el, és ráhímeztették a klub címerét. A szövetség vezetői most kitalálták, nem mehet ez így tovább. Így előkerült négy régi, kopott zászló. Az előzőek igényesebbek voltak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik