Tököli Attila két gólt szerzett

KECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.04.10. 21:41
Címkék
Az agyrázkódása ellenére is pályára lépett Dragóner Attila. A Ferencváros középső védője fölvette zöld-fehér csíkos mezét, és besétált a kezdőkörbe.
Ám mindössze a kezdő rúgás erejéig volt pályán, de azt sem ő végezte el, hanem hatéves fia, Filip.
Ezután kezdődhetett a mérkőzés, amelyre a hazai drukkerek igen érdekesen hangoltak, hiszen az első pillanatokban a jelenleg Sopronban szereplő ferencvárosi nevelésű Huszti Szabolcsot éltették. A vendégek csatára az első félidőben még egyszer felhívta magára a figyelmet, de erre majd később visszatérünk. A soproniak egyáltalán nem ijedtek meg az Üllői úton, hiszen három csatárral támadtak. Az előretolt Tóth Mihály mellé Huszti Szabolcs és Balaskó Iván is felzárkózott – legalábbis ez volt a terv, ám a Sopron csak elvétve vezetett akciókat. Bőszen támadott viszont a Ferencváros, így ez megalapozta a hazai drukkerek jókedvét, amelyet csak növelt, hogy egy alkalommal a B-közép előtt Mladen Lambulics rúgott lyukat, s ha nem lett volna rendesen befűzve, valószínűleg a Pénzverdéig repül a cipője. Ilyen békésen és nyomasztó ferencvárosi fölényben teltek a percek, amikor a 31. percben a zöld-fehérek román légiósa, Sorin Botis megszerezte a vezetést a Fradinak. A hazai fölény egyre nyomasztóbbá vált, különösen akkor, amikor Huszti Szabolcs újra főszereplővé vált. Négy perccel a gól után Huszti belerúgott a földön fekvő Dragan Vukmirba, és ezt az igencsak sportszerűtlen megmozdulást Szarka Zoltán piros lappal büntette, így már nemcsak mezőny-, hanem emberfölényben is volt a hazai együttes. Az első játékrészben soproni helyzet egyáltalán nem akadt, ám a hazai szurkolókat joggal boszszanthatta, hogy a zöld-fehérek több kecsegtető lehetőséget is kihasználatlanul hagytak.

Tököli Attila (középen), a listavezetô Ferencváros válogatott támadója duplázott a Matáv Sopron elleni mérkôzésen
Tököli Attila (középen), a listavezetô Ferencváros válogatott támadója duplázott a Matáv Sopron elleni mérkôzésen
Tököli Attila (középen), a listavezetô Ferencváros válogatott támadója duplázott a Matáv Sopron elleni mérkôzésen
A fordulás után egy motivált Sopron lépett pályára, ám ez is kevés volt, mert az 51. percben Tököli Attila megszerezte a hazaiak második gólját. Ekkor már borítékolható volt, hogy a Ferencváros megnyeri a mérkőzést, csupán a gólkülönbség volt kérdéses. A hazaiak továbbra is támadásban maradtak, és az elmúlt hetek visszafogott teljesítménye után Tököli Attila igazolta, hogy magára talált, és ismét veszélyes a kapura. A 79. percben a csatár újabb gólt szerzett, így már valóban csak az volt kérdés, tovább tart-e Szűcs Lajos kapott gól nélküli periódusa. A soproniak semmi veszélyt nem jelentettek a hazai kapura, így Szűcsnek sem kellett aggódnia, hogy véget ér nagy sorozata. Nem sokkal a lefújás előtt Pintér Attila még azt is megtehette, hogy pályára küldte a Ferencváros 20 éves, saját nevelésű játékosát, Szalai Tamást.
A mérkőzésen végig fölényben volt a Ferencváros, a soproniaknak momentumaik sem akadtak. Így aztán Szűcs Lajos 698 perce nem kapott gólt, de azt tegyük hozzá, hogy ez nemcsak az ő sikere, hanem a Fradi védelméé is, hiszen a vendégek helyzetbe sem tudtak kerülni az Üllői úton. A soproniaknak sokkal jobb teljesítményt kell nyújtaniuk ahhoz, hogy a felsőházban is számottevő szerepet játsszanak. A Ferencváros viszont a szombat esti játéka alapján joggal pályázhat a bajnoki címre. Apró kritikai megjegyzés, hogy egyszer-egyszer az összjáték azért akadozott, de ez a hiba a továbbiakban nagyobb koncentrációval kijavítható. ---- 17. perc: Gera, Leandro, Kriston volt a labda útja, utóbbi Hanák szorításában jobbról, 13 méterről lőtt. A soproni bekk lábán irányt változtató labdát Hajdu a kapu bal alsó sarkánál csípte el.
31. perc: Botis fejelte az FTC vezető gólját, ám a dicséretből Gerának is kijárt. Kriston ívelte a kapu elé a labdát a jobb oldalról, a szemmel láthatóan hosszúra sikeredett átadásra Gera zseniálisan reagált, ugyanis ollózva húzta vissza középre a labdát. Az "ösztönpassz" után Botist találta meg a labda, aki hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt.
1–0
35. perc: Bár Szarka Zoltán játékvezető szabálytalanság miatt már megállította a soproni akciót, Huszti tovább futott, majd belerúgott a földön fekvő Vukmirba. A bíró azonnal felmutatta a piros lapot a friss válogatott kerettagnak.
48. perc: Somorjai a soproni 16-os előteréből, a büntetőterület bal oldalán szabadon maradt Leandrót hozta játékba. A szélső mellel maga elé tette a labdát, majd egy pattanás után, ballal, éles szögből nyolc méterről lőtt, de Hajdu szögletre tolta a bal alsó sarok felé tartó labdát.
51. perc: Vasas nem támadta meg Kristont, így a középpályás a kapu elé kanyaríthatott a jobb oldalról. A labda átszállt Hajdu felett, így Tökölinek már nem volt nehéz dolga, három méterről a jobb felső sarokba fejelt.
2–0
62. perc: Gera átadása után Tököli futtából, 16 méterről, ballal lőtt a balösszekötő helyéről, ám Hajdu jól zárta a szöget, és oldalra ütötte a kapu jobb oldala felé tartó labdát.
65. perc: Horváth András bal oldalról szabadrúgásból ívelte a ferencvárosi ötös környékére a labdát. A berobbanó Bagoly hat méterről, zavartalanul fejelt – a léc fölé.
74. perc: Kiss és Penksa okozott bonyodalmat a bal oldalon. Az akció végén a szlovák légiós jobbal, tíz méterről a jobb alsó sarkot vette célba, de Hajdu szögletre tenyerelte a labdát.
79. perc: Lipcsei szöktette a védők közül jó ütemben kilépő Tökölit, aki a jobbösszekötő helyén futva tolt még egyet a labdán, és jobbal, 14 méterről a jobb alsó sarokba lőtte azt.
3–0
87. perc: Lipcsei szöglete után a 16-os előterében álló Kiss ballal, 19 méterről kapásból lőtt. A laposan suhanó labdát Hajdu biztosan fogta a jobb saroknál. ---- A támadójátékunkkal elégedett lehetek, de ha pontosabban játszunk elöl, akkor az első félidőben több gólt szerezhettünk volna. Egy szervezetten futballozó Sopront tudtunk legyőzni.
Pintér Attila a Ferencváros vezetőedzője

Összességében a Ferencváros győzelme megérdemelt, fordulópont volt Huszti Szabolcs kiállítása. A játékost ezért megbüntetem. A vereség ellenére is azt gondolom, hogy a csapatomnak volt tartása.
Dajka László a Sopron edzője ---- Az Üllői úti stadion vendégszektorában talán húszan lehettek, de egy zászló azért befért a soproniak csomagjába. A sárga-fekete drapérián a következő felirat állt: "Simi, soha nem felejtünk el." Ezzel a megállapítással mindenki egyetértett szombaton az Üllői úton.


A válogatott keretbe meghívott Huszti Szabolcs nagyot hibázott. Egy olyan labdarúgónak, aki esetleg a brazilok ellen is pályára léphet, példát kellene mutatnia sportszerűségből is, ám a csatár bután kiállíttatta magát. Az eset pikantériája még, hogy a futballistát a Ferencváros adta kölcsön a Sopronnak… ---- Érdekes pillanatoknak lehettek szemtanúi tíz perccel a kezdés előtt az Üllői úti stadionban helyet foglaló nézők. A pályán javában melegített Lipcsei Péter, és a Springer-szobor felől a pályára futott Lipcsei Péter. A magyarázat: a ferencvárosi csapatkapitány fia a zöld-fehérek 1993-as korosztályú csapatának tagja, és az FTC kommunikációs irodájának szervezésében létrehozott generációk találkozása keretében szólították a pályára a gyerekeket. A kicsiknek bizonnyal nagy élmény volt, hogy élvonalbeli mérkőzésen név szerint mutatták be mindegyiküket, bár valószínűleg még nagyobb dolog lett volna, ha telt ház előtt futhatnak ki a gyepre. A korosztályos együttes edzője egyébként még akár futballozhatna is, hiszen a Ferencváros egykori középpályása, Páling Zsolt készíti fel a fiatalokat a mérkőzésekre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik