Főszerepben a Kovács család

KECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁDKECSKÉS ISTVÁN, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2003.07.28. 22:03
Címkék
Az egész úgy kezdődött, hogy az újpesti lovag legázolta a teljes magyar mezőnyt. A lila-fehér ultrák barkácsolókedvükben voltak a nyári szünetben, egy Újpest-címeres pajzsot a kezében tartó középkori hősökre emlékeztető lovasalakot faragtak, és legyártották a 11 élvonalbeli ellenfél figuráját is. Nos afelől kétségünk ne legyen, hogy utóbb említett alakok elkészítésénél nem a szeretet dominált, volt itt majom, és sarlós-kalapácsos figura is&Így kezdődött hát a visszatérések napja a Megyeri úton.
De még mielőtt megemlékeznénk azokról, akik hosszabb-rövidebb kihagyás után ismét felhúzták az újpesti, illetve a debreceni mezt, jegyezzük meg, hogy Bajzát Péter újra kihagyta a Megyeri úti kirándulást. Mint emlékezetes a tehetséges csatár tavaly április 20-án okozott olyan sérülést az akkor még újpesti Medgyesi Lászlónak, hogy a védőnek be kellett fejeznie pályafutását. Azóta nem járt a lilák stadionjában Bajzát, ahogy Szentes Lázár vezetőedző fogalmazott, ezúttal azért maradt Debrecenben a támadó, hogy senki ne találja meg őt a mérkőzés alatt. Óriási üdvrivalgás és ajándék fogadta a 35 éves, Zalaegerszegről a kedvenc csapatához visszatérő Urbán Flóriánt, aki az első félidőben egy igen veszélyes szabadrúgással vétette észre magát. Kicsit szürkébben, de hasznosan futballozva játszott a Győrből igazolt Szanyó Károly. Sokat futva, jó labdákat adva tette emlékezetessé visszatérését Erős Károly.
Debreceni részről a jobb oldalon igen aktívan, bár kevésbé veszélytelenül játszott Madar Csaba, aki egy hosszabb Hungária körúti kitérő után tért vissza az MTK-tól a DVSC-be. S arról se feledkezzünk meg, hogy a nézők is visszatértek a Megyeri úti katlanba. Háromezerötszázan tapsolták pirosra tenyerüket, amikor a két és féléves Kovács Dominik – az első félidőben bombagólt szerző Kovács Zoltán fia – végezte el a kezdőrúgást. Mivel az első félidőben a hazaiak voltak fölényben, elsősorban természetesen a hazai drukkerek teremtettek remek hangulatot. Már említettük, hogy Kovács Zoltán parádés gólt szerzett a 10. percben, ami akkor már a levegőben lógott, hiszen a lila-fehérek addig is jobban futballoztak, mint a vendégek, akik meglepően visszafogott teljesítményt nyújtottak. Különösen Vincze Gábor hibái voltak bosszantóak, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a védőnek kevesebb volt a jó megmozdulása, mint a rossz… A gól után is maradt az újpesti fölény, jött is az újabb találat, amely Farkas Balázsnak az első újpesti találata volt. Az első féldidőben mindvégig jobb volt az Újpest, mint a Debrecen.

Elôtérben Kovács Zoltán – a lila-fehérek kapitánya két gólt szerzett a Debrecen ellen (Fotó: Farkas József)
Elôtérben Kovács Zoltán – a lila-fehérek kapitánya két gólt szerzett a Debrecen ellen (Fotó: Farkas József)
Elôtérben Kovács Zoltán – a lila-fehérek kapitánya két gólt szerzett a Debrecen ellen (Fotó: Farkas József)
A fordulás után némileg magára talált a Debrecen, és kisebb mezőnyfölényt is kiharcolt a piros-fehér együttes, mi több, a 79. percben az újpesti védelem asszisztálása mellett szépíteni is tudtak a vendégek. Ezt követően az addig kicsit visszafogottabban futballozó újpestiek ismét felpörögtek, Kovács Zoltán pedig a lefújás előtt hat perccel gondoskodott arról, hogy ne csak fia kezdőrúgása miatt legyen számára emlékezetes a találkozó: a 13-szoros válogatott csatár megszerezte második gólját is. A lilák így gyakorlatilag könnyedén múlták felül a debrecenieket, akiket szurkolóik bajnokesélyesként emlegettek, ám ettől egyelőre – legalábbis a hétfőn látottak alapján – messze vannak. Most még a házigazdákat sem magasztaljuk az egekbe, egy azonban biztos: ezúttal régen látott, jó játékot mutattak be a lila-fehérek.

Mestermérleg

Mezey György:
Nagyon izgalmas, remek mérkőzés volt. Szentes Lázár kollégámnak nincs miért szégyenkeznie, hiszen kitűnő csapata van. A mi játékunkban még sok javítanivaló van, de annak örülök, hogy a nagyszerű közönség előtt megszereztük a három pontot.

Szentes Lázár: Az első félidőben gyengén és gyáván játszottunk, ezért kaptunk ki. Ilyen hozzáállást többet nem engedhetünk meg magunknak, mindenesetre a meccs tanulságait levonjuk majd. Azt azért el kell ismerni, hogy az Újpest ezúttal Kovács Zoltánnal jobb volt nálunk.

Percről percre

10. perc: Urbán kapcsolta le Halmosi indítását a kezdőkörben, néhány méternyi labdavezetés után laposan Kovács Zoltán elé játszott, mivel Éger ütemet tévesztett, az újpesti csapatkapitány eltolta mellette a labdát, majd 16 méterről kissé balról ballal úgy lőtt a vendégek kapujába, hogy a labda a vetődő Tomic keze felett a lécről vágódott a hálóba.
1–0
20. perc: Selymes bal oldali ívelése után a labda keresztbeszállt a kapu előtt, Dombi a jobb oldali szögletzászlónál érte csak utol, egyből Böőrhöz továbbított, aki közelebb lopta magát a kapuhoz, majd ballal a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről a bal alsó sarkot vette célba, ám Vlaszák a helyén volt, s vetődve hárított.
26. perc: Kovács Zoltán tört be a debreceni büntetőterületen belülre a jobb oldalon, Szekeres szorításában, pontosan gurított Polonkai elé, aki 14 méterről próbálta egyből kapura spiccelni a labdát, ám az a becsúszó Dombi lábáról középre pattant vissza, éppen az arrafelé ólálkodó Farkas Balázs elé, aki 16 méterről, ballal, futtából hajszálpontosan lőtt a bal alsó sarokba.
2–0
34. perc: Dombi emelte be a labdát a rosszul helyezkedő középső újpesti védők közül kibújó Sumudica elé, a román csatár észrevette, hogy Vlaszák rossz ütemben indul ki kapujából, így 17 méterről jobbal próbált a kapuba emelni, ám az újpesti kapus akciója mégis csak megzavarhatta, mivel kísérlete után a labda mintegy öt méterrel pattogott ki a játéktérről a jobb oldali kapufa mellett.
65. perc: Böőr nagyszerűen vette észre, hogy Sándor Tamás magányosan érkezik az újpesti tizenhatos bal oldalánál, a jobb oldalról pontosan ívelt elé, Sándor mellel maga elé tette a labdát és jobbal nyolc méterről kapura suhintott, ám az utolsó pillanatban bevetődő Szélesi lábáról a lécre, onnan pedig az alapvonalon túlra pattant a labda.
79. perc: Sándor rúghatott szögletet a bal sarokból, Éger az ötös jobb csücskéből a kapu jobb oldala felé bólintott, Tamási menteni próbált, ám csak spiccelni tudott a labdába, amely így Vlaszák és Farkas Balázs között a jobb alsó sarokba csorgott. Öngól.
2–1
84. perc: Bükszegi húzogatott Dombi mellett a bal oldalon a vendégek tizenhatosán belül, az alapvonal közeléből középre passzolt, Kovács Zoltán érkezett Éger és Selymes között, igazított egyet a labdán és hét méterről, jobbal, higgadtan gurított a jobb alsó sarokba.
3–1
86. perc: Selymes ártalmatlan helyzetben buktatta Simeket az újpesti térfél jobb oldalán, Ábrahám továbbengedte a játékot, de midőn a debreceni térfélen újabb szabálytalanság történt, magához rendelte a Debrecen balhátvédjét, és felmutatta neki a sárga lapot. Mivel ez már a második volt ebből a színű kártyából Selymesnek, a játékvezető kiállította.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik