Lengyel Ferenc góllal búcsúzott

VARGA T. RÓBERT, ZOMBORI ANDRÁSVARGA T. RÓBERT, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.05.24. 23:22
Címkék
Egy évvel ezelőtt alighanem élethalálharcot hozott volna a két együttes öszszecsapása. Akkor a Dunaferr még a bajnoki dobogóért volt versenyben, és bár a Videoton nem számított közvetlen élcsapatnak, a megyei rangadónak mégis különös hangulata volt.
Amire talán senki sem gondolt, az bekövetkezett, mostanra a találkozó egy tétnélküli 90 perccé minősült, a Dunaferr ugyanis már az összecsapás előtt búcsúzott az első osztálytól, míg a Videoton az eredménytől függetlenül a nyolcadik helyen fejezi be a bajnokságot. Ezekben a napokban talán az a legfontosabb kérdés a két együttesnél, hogy a következő bajnoki évet melyik edző irányítása alatt kezdik meg a csapatok. Ami az újvárosiakat illeti egyelőre több mint bizonytalan, hogy a következő szezonban ki irányítja a piros-fehérek szakmai munkáját. A jelenlegi szaktanácsadó, Gálhidi György már kinyilvánította, hogy szívesen folytatná a tavasszal megkezdett munkát, azonban amíg nem biztos, hogy a Dunaferr milyen anyagi körülmények között lesz az elkövetkezendő bajnoki évben, addig a vezetők érdemben nem tudnak tárgyalni a szakemberrel. Székesfehérvárott némileg más a helyzet, ugyanis Bicskei Bertalan már hetekkel ezelőtt elmondta, hogy távozik a Videotontól. Nos, azóta annyit változott a helyzet: ma már korántsem biztos, hogy a tavasszal a fehérváriakkal csodát művelő tréner nem marad a piros-kékek kispadján. Annyi bizonyos, hogy a német Unterhachinggal hírbe hozott szakembertől azt várják a Videoton irányítói, nevezze meg azokat a labdrúgókat, akiket a jövő évben látni akar a csapatban. Állítólag a tréner nem zárkózik el a folytatástól, bár biztosat a jövőt illetően még nem lehet tudni.
Ami magát a találkozót illeti, húsz percen keresztül a két tizenhatos között zajlott az összecsapás, majd az első igazán veszélyes támadást a Dunaferr góllal fejezte be. Ennek érdekességét az adta, hogy az a Lengyel Ferenc szerezte, aki éveken keresztül meghatározta az újvárosiak futballját, és ezúttal játszotta az utolsó élvonalbeli mérkőzését a hazai közönség előtt. Ezt követően a Videoton került mezőnyfölénybe, csakhogy mindez helyzeteket nem eredményezett. A fehérváriak a hazaiak tizenhatosáig még csak-csak eljutottak, azonban a kapu előterében képtelenek voltak olyan megoldásokra, ami gólveszélyt jelentett volna. A játékrész hajrája nem hozott jelentős változást, a vendégek továbbra is a saját térfelükre kényszerítették a hazaiakat, csakhogy a gól nem volt benne a játékukban.
Alighanem a Bicskei Bertalan is érezte, hogy csapata támadójátéka az elvártnál kevésbé hatékony, így az addig keveset mutató Terjék Lajos helyén Földes Gábort küldte pályára. A változtatást követően továbbra is a Videoton maradt támadásban, ám a szünet utáni percekben egyetlen Dvéri Zsolt-szabadrúgáson kívül a vendégeknek nem volt esélyük a gólszerzésre. Egyébként a lelátón ülőknek az lehetett az érzése, hogy a piros-kékek futballja túlzottan Dvéri Zsolton áll vagy bukik. A társak szinte minden passzal a karmestert keresték, azonban amikor a középpályás a csapattársait igyekezett játékba hozni, többször is nem értette meg magát a pályán lévőkkel. Ami nem sikerült kidolgozott akció végén, az összejött egy sarokrúgást követően, Dvéri Zsolt szöglete után egyenlíteni tudott a fehérvári alakulat. Ekkor már egyértelműen érezhető volt, hogy Bicskei Bertalan együttese nagyobb játékerőt képvisel, mint a riválisa. Csakhogy ezt a tényt a vendégek nem tudták érvényre juttatni, s bár szereztek egy kapufát, a Dunaferr egy szögletrúgást
Lengyel Ferenc szépen búcsúzott profi pályafutásától: betalált a Videoton kapujába (Fotók: Farkas József)
Lengyel Ferenc szépen búcsúzott profi pályafutásától: betalált a Videoton kapujába (Fotók: Farkas József)
Lengyel Ferenc szépen búcsúzott profi pályafutásától: betalált a Videoton kapujába (Fotók: Farkas József)
követően ismét előnyhöz jutott.
A játékrész fele akár döntő változást is hozhatott volna, ugyanis a játékvezető alighanem túlzott szigorral kiállította a szabálytalankodó Nyúl Gábort.
Támadott a vendéggárda, csakhogy hiába jutott a piros-kék együttes többször is a hazai védelem mögé, az utolsó passzok rendre rosszul sikerültek. A mérkőzés utolsó negyedórájában szinte csakis az újvárosiak térfelén zajlott a játék, azonban érezni lehetett, hogy a kinyíló székesfehérvári védelem mellett, a hazaiak akár be is biztosíthatják a győzelmüket. A Dunaferr végül nem tudta megszerezni a három pontot, ám ettől függetlenül a hazaiak minden dicséretet megérdemelnek, hiszen egy magasabban jegyzett csapat ellen tudtak pontot szerezni…

percről percre

10. perc: Szabó Tibor remekül tálalt a jobbösszekötő helyén kilépő Terjék elé, aki a 16-oson belülre szaladt, Bita kilépett kapujából, emiatt a támadó kénytelen volt az oldalvonal felé eltolni a kapus mellett a labdát, ahonnan már nem tudott gólt szerezni: gurítását követően a hazai védők egyike szögletre rúgta a labdát.
20. perc: Dvéri jobb lábbal ívelt középre a bal oldalról, Korsós Attila csúsztatása azonban a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.
21. perc: "Lengyel Feri 37 évesen!”– kiáltották jónéhányan a leleátón. Az újvárosi búcsúmeccsén játszó hazai csapatkapitány bevette a Videoton kapuját: Nikolov Balázs szöktette
Kiesett a csapat, mégis szép volt az este Dunaújvárosban – ez az egy pont értékes
Kiesett a csapat, mégis szép volt az este Dunaújvárosban – ez az egy pont értékes
Kiesett a csapat, mégis szép volt az este Dunaújvárosban – ez az egy pont értékes
a jobbösszekötő helyén meglóduló Lengyelt, aki finom bokamozdulattal elvitte a labdát, majd azt a kifutó Végh Zoltán mellett 13 méterről, jobbal az üres kapu közepébe gurította.
1–0
31. perc: Dvéri csavart kapura szabadrúgásból, a labda körülbelül egy méterrel ment el a jobb felső sarok fölött.
38. perc: Szabó Tibor ívelt a büntetőterületen belül üresen helyezkedő Dvérihez, aki miután átvette a labdát, lőtt is, ám Vaskó az utolsó pillanatban blokkolni tudott.
54. perc: Dvéri Zsolt szabadrúgásből lőtte meg a labdát 20 méterről: jobbal a bal alsó sarkot vette célba, de Bita vetődve nagyszerűen védett.
56. perc: Dvéri emelt a védők mögé, Szabó Tibor mellel levette a labdát, lába már lövésre lendült, amikor érkezett Szabó Gergely, és mentett.
58. perc: Dvéri a jobb oldalról lőtt szögletből középre, Vochin nyolc méterről teljes magányában a bal felső sarokba fejelte a labdát.
1–1
66. perc: Báló ívelt be ballal szögletből a jobb oldalról, a hazaiak jobb oldali középpályása, Nikolov a jobböszszekötő helyén felugorva kapura csúsztatta a labdát, Végh Zoltán repült, és a mezőnybe ütötte vissza a labdát, éppen Nikolov elé, aki jobbal kapásból hét méterről a kapu bal oldalába bombázott.
2–1
69. perc: Korsós Attila lépett át a felezővonalon, Nyúl Gábor utolérte, és buktatta, és ezért Kiss Béla játékvezető kiállította. A szabálytalanság ténye elvitathatatlan volt, de nem érdemelt piros lapot.
86. perc: Dvéri ívelt a 16-oson belülre, Bita mentett, ám szerencsétlenségére éppen Róth Ferenc elé került a labda, és azt ő jobbal 12 méterről a kapu közepébe gurította.
2–2

Mestermérleg

Gálhidi György a Dunaferr szaktanácsadója:

A Videoton a hiányzók ellenére is jól felkészített csapat, ellene a döntetlen is bravúr, főleg, ha azt tíz emberrel érjük el. Mégis csalódott vagyok, ugyanis néhány percet kellett volna kibírnunk ahhoz, hogy még nagyobb meglepetést szerezzünk. Bita László és Lengyel Ferenc kiemelkedő egyénisége volt ennek a mérkőzésnek is, sajnálom, hogy befejezik a labdarúgást, és sok sikert kívánok nekik a civil életben.

Bicskei Bertalan a Videoton vezetőedzője:
A második félidőre lett jó a mérkőzés, nyílt sisakkal, győzelemre játszott mind a két együttes. Ezúttal azért nem sikerült nyernünk, mert bár rengeteg gólhelyzetet dolgoztunk ki, azokat rendre el is hibáztuk. A csapatunkat a Honvéd elleni mérkőzés óta nagyon nyomasztják a bundagyanúval kapcsolatos történések, és bár ezúttal a játékunk nem volt túl jó, a futballisták akarása sok kívánnivalót nem hagyott maga után.

Fény és árnyék

Búcsúzni csak szépen szabad; jó az öreg a háznál. Efféle mondatok hangzottak el a lelátón, amikor a hazai búcsúföllépésén játszó, 37 éves Lengyel Ferenc vezetéshez juttatta a csapatát. A középpályás "emberemlékezet óta” Dunaújvárosban futballozik és érezhető volt teljesítményén, szeretne illően elbúcsúzni a közönségtől. Nos, neki sikerült…

Sajnálatos, hogy egy olyan szép létesítményben, mint amilyen a dunaújvárosi stadion, a részletekre senki nem figyel. Apróság, ellenben a futballmeccsen igencsak fontos, hogy a pályát szegélyező mészcsíkot a mérkőzés előtt nem festették újra, emiatt helyenként szinte nem is látható, hol megy ki a labda. Pedig nem lenne nagy produkció tökéletesíteni ezt a valóban szép pályát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik