Egylépésnyire a szakadéktól

JÁVOR PÉTER, MARIK BALÁZSJÁVOR PÉTER, MARIK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.05.14. 23:16
Címkék
Szerda délután öt óra ide vagy oda, a csabai drukkerek nem nagyon csipkedték magukat, hogy a napközbeni forróság után jelenlétükkel tegyenek hitet csapatuk mellett.
Pedig a Dunaferr elleni mérkőzés valóban sorsdöntő volt a jövő évadbeli élvonalbeli tagság meghosszabbítása szempontjából – összesen ha kétezren ültek fel a lelátóra a meccs kezdetéig. Arra a lelátóra, amelyet még 1974-ben ideiglenes szándékkal húztak fel a feljutás tiszteletére, és amelyet újra kellett építeni néhány éve, mert nem bírta el azt a hatalmas tömeget, amely kilenc éve még a bajnoki címért küzdő, végül a harmadik helyen végző csabaiak remeklését figyelte. Ám ami ennél is szomorúbb, hogy Dunaújvárosból egyetlen szurkoló sem tartotta arra érdemesnek a csapatát, hogy elutazzon Békéscsabára erre a roppant fontos találkozóra. Pedig a téli szünetben szinte kilátástalan helyzetbe kerülő Dunaferr igazán remekül szerepelt eddig – tegyük hozzá rögvest: a lehetőségeihez képest.
Szóval remekül szerepelt eddig, merthogy ezen a mérkőzésen a hazaiak szinte azonnal a középkezdés után magukhoz ragadták a kezdeményezést. A negyedik percben Valentin Miculescu még elhibázta az elhibázhatatlant, egy perccel később pedig Deli Zoltán védte nagy bravúrral Tóth György közeli fejesét, az újvárosiak kapusa a kilencedik percben már tehetetlen volt saját csapattársával, no meg Miculescu lövésével szemben (a mérkőzés előtt nem véletlenül kesergett Gálhidi György, a vendégek szaktanácsadója, hogy olyan fiatalokkal kellene kiharcolni a bentmaradást, akik korábban még az ifiben sem voltak stabil kezdők). A gól után is a hazaiak maradtak támadásban, éppenséggel mint a bokszoló, aki nekimegy a megrogyott ellenfélnek: sorra alakultak ki a helyzetek a vendégek kapuja előtt, és a 16. percben máris 2–0 volt az eredmény Fehér Zsolt szép fejese nyomán.
A dunaújvárosiak szinte a félpályát sem lépték át: az egyetlen figyelemre méltó produkció Lengyel Ferenc reklamálása volt, amiért Sápi Csaba játékvezető sárga lapot mutatott fel a rutinos támadónak. Félórányi játék után a hazaiak visszavettek az egyébként öldöklőnek egyáltalán nem nevezhető iramból, és ennek eredményeként az újvárosiak közelebb kerültek Fekete Róbert kapujához. Az elmúlt fordulóban hibázó kapus – akit Supka Attila vezetőedző a tapasztalata miatt mégis a kapuban hagyott – azonban szinte végigunatkozta az egész első félidőt. A játékrész hajrájában azért a Dunaferr megpróbálkozott néhány támadással is. Két jó pozícióból járó szabadrúgáson túl – a labda a sorfalban akadt el –, és egy veszélyes beadáson kívül nem jelentettek veszélyt a hazaiak kapujára.

Fény és árnyék

Nem jött össze túl sok nézô, de a békéscsabai drukkerek a félidô derekára csak összeszedték magukat, ugyanis a közeli vendéglátóipari egységekbôl a kezdés utáni pillanatokban plusz ezer ember belépett a stadionba, így végül háromezren buzdították a csapatot, és ez a szám a mai magyar élvonalban már viszonylag tisztességesnek mondható.


A mérkôzés után a gyepen néhány levezetô kört kocogó dunaújvárosiaknak beszólt néhány, még a mérkôzés után a lelátón maradt csabai szurkoló. Azt talán ôk maguk sem értik, hogy miért kellett a legyôzött ellenfélbe még egyszer teljesen feleslegesen „belerúgni” – bár a jelenet sok mindent elárul a futballt körülölelô, cseppet sem barátságos hangulatról.
A Békéscsaba megérdemelten vezetett, bár a lelátón ülők közül sokaknak a Sopron elleni, legutóbbi hazai bajnoki jutott az eszükbe: a lilák akkor is 2–0-ra vezettek, ám a vendégek végül döntetlenre hozták a találkozót. A régi meccsrejárók a legendás Lakat Károlyra is emlékezhettek, a mester ugyanis jobbára korholta azt a csapatát, amelyik kétgólos előnnyel vonulhatott pihenőre: a tréner szerint ilyenkor elkényelmesedik a vezető csapat, az ellenfél talál egy gólt, majd zavar támad a fejekben, és oda a biztosnak látszó győzelem…
Nos, a régi edzői intelem e meccsre nem volt érvényes, pedig az újvárosiak szaktanácsadója, Gálhidi György a félidőben kettős cserére szánta el magát, persze mi mást tehetett volna… A saját kapujára roppant veszélyes Pintér Attila és a sárga lapos Nikolov Balázs helyére támadóbb szellemű labdarúgók kerültek a pályára, és ennek köszönhetően a második félidő ötödik percében először találta el a kaput a Dunaferr. Nem sokkal később Supka Attila lecserélte Valentin Miculescut, és pályára küldte a veterán Keresztúri Andrást.
Ez azért érdemelt említést, mert a már említett Sopron elleni mérkőzésen 2–0-s vezetésnél hozta le a hazaiak mestere az egyik gólszerzőt, Keresztúrit küldve a helyére, és aztán ugyebár… Az irányítást szép lassan átvevő vendégek viszont továbbra sem tudták megragadni az esélyt. A lassacskán méla unalomba fulladó mérkőzésen a csabaiak azért háromszor még közel jutottak a gólszerzéshez, de az eredmény már nem változott. A summázat már nem lehet, csak az, hogy a 2–0-s hazai győzelemmel végződött mérkőzésen a csabaiak ugyan megadták az esélyt a Dunaferrnek, hogy megvalósítsa amiről Lakat Károly beszélt egykoron, csakhogy az eredmény kiegyenlítéséhez legalábbis komoly tartással bíró csapatra lett volna szükség. Ezen a délutánon a Dunaferr nem volt az – mi több, ezzel a vereségével a Dunaújváros a szakadék szélére lépett, innen már csak egy lépés az első osztályból való kiesés.

Mestermérleg

Supka Attila: "Az első félidőben egészen jól játszottunk, és a két gólunkon túl több gólszerzési lehetőségünk is volt. A második félidőben a játékosaim már csak az eredmény tartására törekedtek, de a lényeg, hogy megszereztük a számunkra oly fontos három pontot. "


Gálhidi György: "Gratulálok a Békéscsabának a győzelemhez, mert megérdemelten szerezte meg a három pontot. Az első negyedórában taktikailag roppant fegyelmezetlenül játszottunk, és lényegében e rövid idő alatt eldőlt a mérkőzés."


Percről percre

Valentin Miculescu remekül vette az akadályt, hiszen gólt lôtt az újvárosiak kapujába
Valentin Miculescu remekül vette az akadályt, hiszen gólt lôtt az újvárosiak kapujába
Valentin Miculescu remekül vette az akadályt, hiszen gólt lôtt az újvárosiak kapujába
4. perc: Vincze Zoltán bal oldali beadását követően Miculescu négy méterről, senkitől sem zavarva a léc fölé fejelte a labdát.
5. perc: Schindler a jobb oldali szögletzászlótól becsavarta a labdát a kapu előterébe, Tóth György az ötös jobb sarkáról fejelt, de a jól helyezkedő Deli ölében halt el a labda.
9. perc: Udvari bal oldali beadását Miculescu próbálta lekezelni, de elpattant tőle a labda. Pintér igyekezett fölszabadítani, de a labda szerencsétlenségére a tőle két lépésre álló Miculescu elé pattant, és a csabai légiós tíz méterről ballal laposan a jobb alsó sarokba emelt.
1-0
13. perc: Miculescu indításával Vincze Zoltán iramodott meg, majd futtából a balösszekötő helyéről 14 méterről – Zsók mellől – jobb lábbal laposan lőtt, de a labda elsuhant a kapu előtt.
16. perc: Miculescu előre ívelését Tóth György kapura lőtte, de a labda Tamásiról szögletre pattant. A bal oldali sarokrúgásból Megyesi emelt be, pontosan a túloldalon álló Fehér Zsolt fejére, aki hét méterről a kapu jobb oldalába bólintotta a labdát.
2–0
19. perc: Megyesi labdájával Tóth György iramodott meg teljesen egyedül, de 15 méterről az elé kifutó és elvetődő Delibe rúgta a labdát.
30. perc: Vincze Zoltán hátáról lepattanó labdát Megyesi kapásból a balösszekötő helyéről, 22 méterről, jobb lábbal a bal kapufa mellé lőtte.
43. perc: Vincze Zoltán beadásszerű lövését a kivetődő Deli az ötösön belül az utolsó pillanatban leszedte a nagy kedvvel játszó Miculescu lábáról.
49. perc: Megyesi szabálytalankodása után szabadrúgáshoz jutottak a vendégek, a csereként beállt Buzás 25 méteres lövése után a labda a sorfal fölött csavarodva a kapu bal felső sarka felé tartott, de Fekete Róbert remekül hárított. Ez volt a dunaújvárosiak első kapuratartó lövése.
55. perc: Kovács Norbert végigszáguldott a jobb oldalvonal mentén, már majdnem a szögletzászlónál járt, amikor átlőtt a túloldalra, ahol Vincze Zoltán érkezett. A békéscsabaiak középpályása bal lábbal, nyolc méterről megcélozta a jobb felső sarkot, ám Deli óriási bravúrral hárította a jól meglőtt labdát.
74. perc: Kovács Norbert gurította a labdát Keresztúri elé, aki egyet igazított még rajta, majd nagy erővel, bal lábbal, 14 méterről a bal kapufa sarka mellé lőtte.
76. perc: Kovács Norbert a jobb oldalon sokadszor elfutott a labdával, majd élesen belőtte a kapu előterébe, ahol a berobbanó Hoffmann hét méterről a jobb felső sarok felé fejelt, Deli azonban résen volt, és nagy bravúrral szögletre hárított.
88. perc: Hoffmann nagyon harcosnak bizonyult, elvette a labdát a tétlenkedő Medicstől, majd átemelt a védőkön, végül 14 méterről, bal lábbal a visszahulló labdát a jobb felső sarok felé zúdította, de Deli kapus ezúttal is bravúrral, vetődve hárított.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik