Hiábavaló volt a mezőnyfölény

FÓNAI IMRE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓFÓNAI IMRE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.05.10. 23:16
Címkék
Ezt a tudósítást most nem lehet a futballal kezdeni. Siófok még szemlátomást nem tért magához a csütörtöki tragédia óta, ami nem csoda, hiszen harminchárom német turista lelte halálát a szörnyű balesetben, és ezt felfogni sem lehet néhány nap alatt, nemhogy megemészteni.
A kegyelet pillanatait a küzdelem percei követték, ugyanis mindkét csapat jókora becsvággyal kezdte a mérkőzést. Sok hibával, de nagyon harcosan játszottak, és ennek köszönhetően különösebb helyzet nélkül, ám mozgalmasan telt el az első negyedóra. A házigazdáknál Schultz Levente a jobbszélről indulva, illetve gyakran visszalépve szervezte a játékot és az idő múlásával egyre többször nyílt kisebb-nagyobb rés az újpesti védőfalon. A hazai támadók azonban a döntő pillanatokban határozatlanul cselekedtek, ezért enyhe mezőnyfölényüket nem válthatták gólra. Az Újpest sokkal jobban sáfárkodott a lehetőségeivel, Kovács Zoltán révén meglepetésre már az elsőből megszerezte a vezetést, majd mire a Siófok felocsúdott volna, Simek Péter kettőre növelte a lilák előnyét.
Ettől fogva igazán egyszerűvé vált a képlet: a Siófok szorgosan próbálkozott a szépítéssel, az Újpest pedig visszahúzódott a saját tizenhatosa elé és a hazai támadások rombolása mellett arra várt, hogy meglódulhasson egy-egy gyors kontrára. Ebben az időszakban a házigazdák erőfeszítéseit koronázta siker, hiszen Csordás Csaba szépített, a védők pedig már nem tették meg azt a szívességet a liláknak, amit a két gól előtt, azaz a korábbinál nagyobb összpontosítással védekezve könnyen húzták keresztül a vendégek számításait.
A második félidőre átszervezte csapatát Csank János, a gyengén játszó Soós Krisztián helyett beálló Szabó Csaba lett Fülöp Zoltán mellett a másik csatár, Csordás Csaba visszalépett a középpálya jobb szélére, ahonnan Grósz Róbert átment a másik oldalra. Úgy sejlett tehát, hogy a Siófok minden tőle telhetőt megtesz a pontszerzés érdekében, ám a heves rohamokat megtörő első újpesti akció góllal végződött, ezúttal az addig a mezőny legrosszabbja címért versengő Horváth Ferenc használta ki a hazai védők rossz helyezkedését.
Ez ezen a napon kicsit már sok volt a Siófoknak. Nem tört meg a házigazdák akarása, mentek előre lendületlenül, ám a higgadt Újpest a tekintélyes előny birtokában magabiztosan játszhatott, és ritka ellentámadásai nem nélkülözték a veszélyt, különösen akkor, amikor a jól fejelő hazai hátvédek elöl ragadtak. Az igazsághoz tartozik, hogy ezúttal a szerencse sem pártolta a házigazdákat, hiszen nagyon közel álltak a felzárkózáshoz, még az egyenlítéshez is, jogosnak tűnő büntetőt nem ítéltek meg a javukra, kapufát is lőttek, ám az utolsó félórában hiába futballoztak már-már nyomasztó mezőnyfölényben, helyzeteik zömét elhibázták, és ezért nem tudták sorozatban tizedszer is veretlenül elhagyni a pályát.
A futball régóta jól ismert közhelye, hogy nem szépségre, látványos cselekre, kidolgozott helyzetekre, hanem gólokra játsszák, és ezen a téren az Újpest vitathatatlanul felülmúlta ellenfelét. Kevés helyzetéből csaknem mindegyiket értékesítette, lelkesen, sikerre éhesen játszott, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Siófok a játék képe alapján nem érdemelt vereséget, ugyanakkor az Újpest cseppet sem érdemtelenül jutott három ponthoz, és ezzel a Győrött két pontot vesztő Debrecent megelőzve fellépett a dobogó legalsó fokára.

Percről percre

5. perc: Kovács Zoltán lépett ki a jobbösszekötő helyén lesgyanús helyzetben, s mivel a bíró nem fújt, a csatár kapura tört, majd 13 méterről kevéssel lőtt a bal felső sarok mellé.
19. perc: Rósa Dénes bal oldali beadását követően az ötös jobb sarkán Horváth Ferenc lábáról a bal alsó sarok felé perdült a labda, ám Németh kapus gyors vetődéssel elcsípte azt.
23. perc: Tokody pontos passzával Kovács Zoltán robbant ki a jobbösszekötő helyén Pantics mellett, néhány lépésen belül előnyt is szerzett, aztán tíz méterről, jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtt.
0–1
25. perc: Kovács Zoltán a hazai térfél közepéről, a bal oldalvonal mellől rúgta át a labdát a jobbösszekötő helyén
Fény és árnyék

Öt-hatszáz újpesti szurkoló érkezett a mérkôzésre, közülük elég sokan vonattal utaztak Siófokra. A Balaton partján még nincs fôidény, így a vonatok is ritkábban járnak, ám a találkozó elôtt és a szünetben a hangosbeszélôn többször bemondták, a MÁV rugalmasan indítja a 21 órakor induló vonatot Budapestre, azaz megvárja a pályaudvarra sietô újpestieket.

Azt sajnos már megszokhattuk, hogy néhány kulturálatlan ember jópofának szánt bekiabálással képes a gyászszünetet is megzavarni. Ezúttal is ez történt, az újpestiek közül poénkodott néhány kapatos hang, ám alighanem ennél is nagyobb hiba, hogy a hangosbeszélô az egy hete elhunyt Lasz Györgyrôl így kezdte a megemlékezést: ma reggel elhunyt Lasz György. Igazán fájdalmas tévedés…
teljesen egyedül robogó Simek elé, aki – miután nem volt a közelében egyetlen siófoki sem –ugyanonnan, ahonnan az imént Kovács, jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtt.
0–2
30. perc: Kuttor ívelt Fülöp fejére, a siófoki támadó a középen tisztán feltűnő Soós felé bólintott, aki tizenegy méterről estében, nagy helyzetben olyan gyatrán lőtt, hogy a labda alig jutott el az alapvonalig, a jobb kapufa mellett.
37. perc: Tetszetős siófoki támadás előzte meg a szépítést: Fülöp a levegőből sarokkal továbbított a jobbösszekötő helyén Schultz elé, aki egyből a tizenhatoson belül a védőjéről leforduló Csordás elé passzolt, az apró termetű siófoki támadó egyből, tizenegy méterről, jobb lábbal kilőtte a jobb alsó sarkot.
1–2
49. perc: Farkas Balázs bal oldali beadása után Kovács Zoltán és Kuttor összecsapott, a labda továbbgurult Horváth Ferenc elé, aki középről, tizenegy méterről jobb lábbal a bal alsó sarokba lőtt
1–3
74. perc: Schultz szabadrúgás után a bal oldalról ívelt a kapu elé, Szabó Csaba tűnt fel az ötös jobb sarkán, a kapu elé fejelte a labdát, ahol Tamási kézzel "hárított” szögletre. A közelben álló Kiss Béla játékvezető tizenegyes helyett szögletet ítélt.
86. perc: László András jó labdájával Fülöp a balösszekötő helyén lépett ki, majd éles szögből, hét méterről ballal kapura lőtt, Vlaszák még bele tudott ütni a labdába, ám az a gólvonal mögé került, de Filipovics biztos, ami biztos alapon még rúgott bele egy nagyot.
2–3
90. perc: Csordás Csaba egy gyors fordulás után 15 méterről jobbal célozta meg a kaput, és nem sokat tévedett: labdája a bal kapufa külső éléről pattant az alapvonalon túlra.

Mestermérleg

CSANK JÁNOS a Siófok vezetőedzője:
Nagy iramú, jó meccs volt, sajnos a vereségünkben a játékvezető tévedései is közrejátszottak. Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, de a befejezés ezúttal sem sikerült úgy, ahogyan szerettük volna, ráadásul szerencsénk sem volt. A helyzetek alapján megnyerhettük volna a mérkőzést.

SARLÓS ANDRÁS az Újpest vezetőedzője: Jól használtuk ki a Siófok gyengéit, sikerült néhányszor a védelme mögé kerülnünk. Nagy erény, hogy idegenben három gólt is lőttünk, a védekezésben viszont sok volt a hiba. A végén nagyon beszoroltunk, de lelkesedéssel ellensúlyoztuk a nagy nyomást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik