Van élet a klinikai halál után

TÓTH PÉTERTÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.05.02. 20:39
Címkék
Markovits Lászlót a Vasas SC küldöttközgyűlése 2002. október 10-én választotta a 92 esztendős klub ügyvezető elnökének. Az április 4-én 33. születésnapját ünneplő egykori teniszezőt az angyalföldiekkel kapcsolatos aktualitások megvitatása mellett amolyan félévértékelő beszélgetésre hívtuk.
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
Markovits László nehéz örökséget vett át, ám tudatos munkával mára stabil anyagi körülményeket teremtettek a Vasas SC-nél
–Tudom, hogy ott volt azon a szurkolói tüntetésen, amelyen a Vasas-érzelműek gyakorlatilag eltemették kedvenc futballcsapatukat, hiszen láttam, ahogy a feldühödött embereket igyekszik meggyőzni. Sikerült jobb belátásra bírnia a drukkereket?
– Sokan kérdezték, hogy volt bátorságom bemenni az emberek közé, ám én ebben nem látok semmi különlegeset – mondta Markovits László. – A drukkerekkel igyekszem jó kapcsolatot ápolni, ennek bizonyítéka, hogy már megalakítottuk a szurkolói bizottságot is. Ráadásul az emberek a labdarúgócsapat szétesése miatt tüntettek, márpedig nekem nincs lelkiismeretfurdalásom, hiszen a züllés nem az én időszakomban kezdődött, és amióta hivatalban vagyok, minden erőmmel a megoldást keresem.
– Ez minden bizonnyal így van, ám felhívnám a figyelmét: a labdarúgókat néhány héttel ezelőtt zárták ki az NB I B küzdelmeiből…
– A múltról már sokat beszéltünk, sokkal érdekesebb, mit hozhat a jövő.

"Célom és feladatom, hogy a klub hagyományai tovább éljenek, vagyis, mindaz, amit a neve fémjelez, fennmaradhasson, megőrizhesse és tovább vihesse a kilencvenkét esztendős 'örökséget'."

– Azért kíváncsi lennék a véleményére: hogyan kerülhetett ekkora bajba – azaz a klinikai halál állapotába – a csapat?
– Ez nem feltétlenül Vasas-kérdés. Ezerkilencszázkilencvenkilencben megszületett az új sporttörvény, ám – a szerzők jóindulatát nem vitatva – mára kiderült: az intézkedéscsomag hatása katasztrófális. Tudomásul kell venni, a magyar sport alapját az egyesületek jelentik, a klubokból kell építkezni, még ha természetesen a különböző szakszövetségekre és az egyéb sportszervezetekre is óriási szükség van. Ám ez utóbbiaknak a szükséges pluszt kell megadniuk. Szerencsére a mai sportminisztériumi vezetés felismerte a klubok jelentőségét, és hiszem, hogy megoldja az egyesületek hosszú távú finanszírozási, irányítási, létesítményhasználati és infrastrukturális gondjait.
– A helyzetet lehet globálisan is értékelni, ám az elmúlt években a klubóriások közül igazán nagy probléma, legalábbis a labdarúgást illetően, csak Angyalföldön jelentkezett.
– Pontosítanék: a Vasast érte el először, de tudni kell, az egész magyar sport nehéz helyzetben van. Amióta a futballklubok kötelező jelleggel gazdasági társasággá alakultak, bebizonyosodott: a rendszer nem tökéletes. Legalábbis nem úgy működik, ahogy egy normális üzletnek menni kellene, hiszen e vállalkozások speciális – hogy mást ne említsek: társadalmi – funkciót töltenek be. A befektetők különböző okok miatt nem számolhatnak egyértelműen a bevételekkel és kiadásokkal. Véleményem szerint sokkal inkább érdekeltté kell tenni őket, és egyértelmű, átlátható viszonyokat kell teremteni számukra.
– A Vasas Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek túl sok bevétele ma már nem lehet, hiszen a csapatot kizárták a profi küzdelmekből. Ezért ki a felelős?
– Ahogy említettem, leginkább a rendszer a hibás, de persze a gárda körül dolgozók mindegyikének el kell gondolkoznia a saját felelősségén, hiszen ebben a mélyrepülésben a tulajdonostól kezdve az ügyvezetésen át a szakmai stábig mindenkinek része volt.
– Az már biztos, hogy nyárig nem lesz Vasas-futball. Mi lesz ezek után?
– A klub elnöksége felállított egy héttagú bizottságot, amelynek feladata, hogy potenciális befektetőket és partnereket kutasson fel, valamint a következő hetekben kidolgozza a lehetséges megoldásokat. Ám addig is, a Vasas SC vállalta az utánpótlás-csapatok fenntartását.
– Nyilván tisztában van azzal: a fiatalok önmagukban nem sok befektetőt érdekelnek, miként egy ötödosztályú egyletnek sincs sok "kérője”. A sajtóban, többek között a Nemzeti Sportban is, többször jelentek meg cikkek az esetleges fúzióról. Hallani lehetett Várszegi Gábor érkezéséről, de pletykák keringenek arról, hogy a REAC, a Kecskemét, sőt, akár a Siófok játékjogát vásárolnák meg.
– A tények emberének tartom magam, szeretek a konkrétumokról beszélni, márpedig ilyen üzlet még nem köttetett. Fontosnak tartom azért megemlíteni: célom és feladatom, hogy a klub hagyományai tovább éljenek, vagyis, mindaz, amit a neve fémjelez, fennmaradhasson, megőrizhesse és tovább vihesse a kilencvenkét esztendős "örökséget”.

"Hiszem, hogy megtaláljuk azokat a befektetőket és szponzorokat, akik a Vasas labdarúgóiban látják a jövőt, ez esetben elkezdhetünk építkezni."

Névjegy

MARKOVITS LÁSZLÓ
Született: 1970. április 4., Mexikóváros (Mexikó)
Állampolgársága: magyar
Foglalkozása: a Vasas Sport Club ügyvezetô elnöke
Legjobb eredményei teniszezôként: 3x olimpiai résztvevô (1988, 1992, 1996), 22x magyar bajnok (1986-1997) 102. a páros világranglistán (1995)
– Ön szerint az ősszel lesz profi – azaz első-, vagy másodosztályú – futballcsapata a Vasasnak?
– Felelősségteljesen biztosat nem mondhatok, ám a válaszom: minden jel erre mutat. Hiszem, hogy megtaláljuk azokat a befektetőket és szponzorokat, akik a Vasas labdarúgóiban látnak fantáziát, ez esetben elkezdhetünk építkezni, ám természetesen csak a Magyar Labdarúgóliga hozzájárulásával, amely szervezettel minden lépésünket egyeztetjük. Hozzáteszem: ez azt jelentené, hogy majd' minden "örökölt” problémánk megoldódik, igaz, a fentebb említett nehéz feladatok továbbra is megmaradnak.
– Pedig ön Magyarország legtöbb szakosztályát működtető klubját vezeti, vagyis akad dolga bőven. Mi lesz például az évek óta remeklő vízilabdázókkal? Úgy hallani, kérdéses, hogy együtt marad-e a csapat.
– Először is: a Vasas él, sőt, az elmúlt időszakban szakmailag és gazdaságilag is remek eredményeket értünk el. A pólósokkal kapcsolatban elmondhatom, a tavalyi bajnoki döntő kihatott a későbbiekre, de köszönet a csapatnak és a támogatóknak azért, mert ilyen előzmények után is inkább az összetartás, mint a széthúzás volt jellemző a társaságra. Amúgy megegyeztünk a jelenlegi fő támogatókkal, így 2004 nyaráig egész biztosan adott lesz az anyagi háttér a jó szerepléshez. A Plaket, az Euroleasing, valamint a Vasas SC összefogásának köszönhetően továbbra is Európa egyik legjobb pólógárdáját igyekszünk összehozni.
– Azért a nemrég befejezett idény is hozott változást: a rájátszás előtt megváltak Somossy József vezetőedzőtől…
– Somossy távozásáról korábban már közleményt adtunk ki, ezért csak megismételhetem, hogy a gárda volt edzőjét remek szakembernek tartom, aki sokszor bizonyított, így a klub elnökeként kizárólag hálával és köszönettel tartozom neki.
– Jelenleg még Földi László vezeti az edzéseket, ám sejthető, egy ilyen kaliberű csapathoz komolyabb eredményekkel és nagy tapasztalattal rendelkező szakembert szeretnének szerződtetni.
– Földi László a bajnoki döntőbe vezette a csapatot, nehéz helyzetben vette át a szakmai irányítást, s a munkájáért dicséretet érdemel.
– Akkor jöjjenek a pletykák: a hírek szerint edzőnek Kásás Zoltánt szeretnék, míg a csapat megerősítése érdekében Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás érkezne. Szép névsor…
– Való igaz, az említett pólósokkal tárgyalunk, és megvan az esély arra, hogy csatlakoznak a kerethez. Ráadásul a jelenlegi játékosállomány minden bizonnyal együtt marad, néhányan már aláírták a szerződést, a többiek pedig szóban kötelezték el magukat. Az edzőkérdéssel kapcsolatban annyit mondhatok, hogy Kásás Zoltán neve is szerepel a jelöltjeink között.
– Kósz Zoltánékkal ellentétben a női kézilabdázók mostanában nem remekelnek, s az elmúlt években másról sem szóltak a hírek, mint hogy anyagi gondokkal küzd a szakosztály.
– Bár csupán az elmúlt hetekben vált biztossá, de már csaknem három hónapja megegyeztünk az új befektetői körrel, amely tagjai három esztendőn keresztül vállalják a csapat eredményes szerepeltetését. A futballistákhoz hasonlóan itt is gazdasági társaságként működik a gárda, és a klubnak húsz százalékos tulajdonrésze maradt. Egyébként a fejlődés már most látszódik, hiszen amióta stabil az anyagi háttér, az addig kiesésre álló együttes is nagyobb önbizalommal játszik, s ma már biztosnak tűnik a bentmaradás.
– Jövőre olimpia, így szólni kell az egyéni versenyzőkről is: mit várhatnak a szurkolók az angyalföldi sportolóktól Athénban?
– Csak néhány példát említenék: ökölvívóink a térség legjobbjai közé tartoznak, vezetik az Interligát, míg a birkózó Deák Bárdos Mihály szerződését 2008-ig, vagyis a pekingi játékokig meghosszabbítottuk, s a szakosztály reménysége az Eb-résztvevő Virág Lajos is. S természetesen a nagy hagyományú férfikardcsapat is esélyes a jó szereplésre.

"A magyar sportéletben egyedülálló kezdeményezés ez a kampány, amolyan próba is egyben, én azonban hiszek a sikerben."

– Hogy ne csupán közvetlenül a sportról beszéljünk: néhány héttel ezelőtt kezdték el a marketingkampányukat. Mi a céljuk, mit szeretnének elérni ezzel?
– Mint minden más hasonló reklámhadjáratnak, ennek is a termék, adott esetben egyrészt a Vasas SC népszerűsítése, másfelől a szimpatizánsok toborzása a cél. Igyekszünk felmérni a Vasas-család létszámát, ezáltal megmutatni, hogy ma is sokan kötődnek az egyesülethez. Tudom, a magyar sportéletben egyedülálló kezdeményezés ez a kampány, amolyan próba is egyben, én azonban hiszek a sikerben. A város különböző pontjain száz óriásplakát látható, míg a metróaluljárókban kétszáz posztert helyeztek el. A kampány az "Emlékszel…? Ma is születnek legendák!” szlogennel fut, és célunknak tekintjük azt is, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az egyesületnek. Éppen ezért ismert jelenlegi és egykori klaszszisok beszélgetnek majd egy rendezvénysorozat keretein belül első lépcsőben a tizenharmadik, majd a második és harmadik kerületi iskolák tanulóival, remélve, hogy a fiatalok között is sokakkal megszerettetjük a sportot és a klubot. Ám ezek csupán az első lépések a klub imidzsének és fejlődésének megerősítése érdekében. Ha rajtunk múlna, sikeres lenne a marketingmunkánk, mert én tudom: a Vasast nagyon lehet szeretni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik