Újvárosban megizzadt a bajnok

TÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERTTÓTH PÉTER, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.04.23. 23:11
Címkék
Megy vagy marad Bozsik Péter? Zalaegerszeg futballkedvelő részét mostanság ez a kérdés foglalkoztatja leginkább, hiszen továbbra is kérdéses, hogy a kék-fehérekből bajnokcsapatot kovácsoló, a magyar szurkolóknak a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Manchester United elleni budapesti meccsel felejthetetlen pillanatokkal megajándékozó vezetőedző dirigálja-e a jövőben is a csapatot.
A hírek szerint a klubvezetés megkezdte a tárgyalásokat Bozsikkal, megállapodniuk a feleknek egyelőre nem sikerült. Pedig a zalaiak többsége nagyon szeretné, ha Bozsik Péter a posztján maradna: a Zalai Hírlapban nemrégiben megjelent rögtönzött közvéleménykutatásban a megkérdezettek 82 százaléka úgy vélte, szerencsésebb lenne a szakembert hagyni tovább dolgozni.
Nem hagyta viszont a játékvezetői bizottság, hogy Ábrahám Attila, a Dunaferr–ZTE meccsre jelölt bíró vezesse a szerda délutáni találkozót. Igaz, nem vele akadtak gondok: állítólag az történt, hogy a győri származású Dubraviczky Attilának, a Debrecen– Siófok összecsapás jutott volna, csakhogy egyesek úgy vélték, jobb a békesség, inkább az ETO-val rivalizáló Siófok fellépésén ne ő fújja a sípot.
S ha már a vendéggárdáról meg a játékvezetőről is szót ejtettünk, tegyük meg ezt a hazaiakról is: a Gálhidi György szaktanácsadó irányításával készülő egyletnél korábban a legfőbb nehézséget az idegi fáradtság jelentette, a szakvezetés ennek és a felfokozott várakozás okozta feszültségnek tudja be, hogy nagyon sokszor hibáztak alaphelyzetben is a játékosok.
Nos, a többségében fiatal játékos alkotta Dunaferr nem úgy futballozott a találkozó kezdetén, ahogyan azt elképzelni lehetett, ugyanis az első negyedórában akár három gólt is szerezhettek volna, és szervezett védekezésükből igyekeztek ellenakcióba lendülni, és ez többnyire sikerült is nekik, tetszetős támadás nyomán, és Jovan Drobnjak révén megérdemelten vezettek. Bozsik Péter érezte, ez így nem mehet tovább, cserére szánta el magát (Balog Csaba helyett azzal a céllal jött be Babati Ferenc, hogy talán kevésbé könnyedén "száguld” át a középpályán a hazai együttes).
Aztán a gyors "ütésváltást” követően azt gondolhatták a nézők, ezen az álmosító szerda délutánon most már majd csak eltelik valahogy ez a meccs, volt három gól, jó néhány helyezkedési hiba, rengeteg pontatlan passz, magyar pályán egyéb nemigen szokott előfordulni, ám mire felocsúdtak Deli Zoltán kapujában pihent Kenesei Krisztián nagyszerű lövése után a labda.
Kisvártatva azonban ismét az ismerős, ám korántsem felemelő érzés lett úrrá a lelátón helyet foglalókon: a hazaiak rutinos labdarúgója, Lengyel Ferenc megmutatta, hogyan kell futás nélkül ebből a mezőnyből kiemelkedően futballozni…

Kenesei Krisztiánt (balra) húzták, vonták, cibálták, de a csatár így is két gólt szerzett
Kenesei Krisztiánt (balra) húzták, vonták, cibálták, de a csatár így is két gólt szerzett
Kenesei Krisztiánt (balra) húzták, vonták, cibálták, de a csatár így is két gólt szerzett
Miután a második félidő kezdetén hamar megszerezte Kenesei Krisztián önmaga második, csapata harmadik gólját végképp unalomba fulladt a találkozó. Az egerszegieknek már nem volt fontos többször a kapuba találni, megelégedtek az eredménnyel, inkább csak járatták, vagyis járatni próbálták a labdát, míg az újvárosi ifisták egyelőre egyféle játékstílusban képesek játszani: úgy, ahogy a meccs elején tették, kontrázva, ám felállt védelem ellen ma még tehetetlenek. S amennyiben ez nem változik hamarosan, Dunaújváros ezzel a még mindig épülgető, de elkészültekor alighanem impozáns stadionnal, a diákcsapattal és annak lelkesedésével búcsúzik az élvonaltól.
Bár az is igaz, hogy az utóbbi hetek találkozóit, kivált a kupameccseket elnézve, nincs is olyan nagy különbség az első és a másodosztály között.

Mestermérleg

Gálhidi György a Dunaferr szaktanácsadója


Nem látszott, hogy a tavalyi bajnok az előző idényben még többnyire a juniorcsapatban szereplő futballisták ellen játszott. Helyzeteket dolgoztunk ki, és még a győzelmünk is megérdemelt lett volna. Azonban rutintalanok voltunk, és az ebből adódó hibákat az ellenfél könyörtelenül kihasználta.

Bozsik Péter a Zalaegerszeg vezetőedzője

Mesterei vagyunk annak, hogyan nehezítsük meg saját dolgunkat. Balog Csabát taktikai okokból cseréltem le korán, s ekkor változtatni kellett a csapatszerkezeten is.

percről percre

Fény és árnyék

Dunaújvárosban még mindig szeretik a labdarúgást. Mindig öröm, hogy gyerekek szurkolnak végig egy labdarúgómeccset, és most egy öt-tíz tagú csoport hangját lehetett mindvégig hallani, kiabáltak, sikongattak megállás nélkül a gyerekek. Nem számított, hogy hátrányban vannak a kedvencek, csak hajtották ôket. Ha az ô lelkesedésükön múlik, gólokkal nyer a Dunaferr.

Kenesei Krisztián nehezen függetleníti magát a külsô körülményektôl. A magyar drukkerek a lelátóról meglehetôsen alpári stílusban tudnak bekiabálni a pályára, és most is ez történt, az egyik nézô egyszerűen lecigányozta Kenesei Krisztiánt, és a felmenôit szidalmazta. A futballista ideig-óráig tűrte ezt, ám amikor megunta, undorral kiköpött a hang irányába.
9. perc: Tamási a saját térfelén szerzett labdát, megindult előre, majd a jobb oldalon futó Nikolov elé tette a labdát. Nikolov pedig jól ismerte fel a helyzetet, s az előtte futó Drobnjakot hozta játékba, és ő a lesre játszó zalaegerszegi védők között, 13 méterről kissé jobbról, bal külsővel a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1–0
13. perc: Lengyel remek labdával indította a jobb szélen megiramodó Nikolovot, aki kissé befelé húzott, majd lövés, vagy beadás helyett a legrosszabbat választotta: nagyon gyengén, Bardi kapus kezébe gurította a labdát.
20. perc: Kenesei ívelt középre a jobb oldalról, ott Pintérről lepattant a labda, amely így Szabó Zoltán elé került, és az egerszegi védő hat méterről jobbról estében a jobb sarokba lőtt.
1–1
23. perc: Lengyel indult be a büntetőterületen belül, Csóka kissé talán meglökte, és Dubraviczky Attila játékvezető azonnal büntetőt ítélt. A 11-esből Lengyel jobbal, félmagasan a jobb sarokba lőtte a labdát.
2–1
25. perc: Miközben Molnár Balázs a Dunaferr térfelének közepén egy ütközés után a földön maradt, Egressy elé került a labda, ő Keneseit hozta játékba, és a labdát a támadó 21 méterről, jobbal, félmagasan a jobb sarokba bombázta.
2–2
34. perc: Koplárovics a balösszekötő helyén letette a labdát az érkező Egressynek, aki azonban 16 méterről ballal, laposan a bal sarok mellé lőtt.
39. perc: Dubraviczky megmutatta mennyire precíz: a zalaegerszegi térfél közepén háromszor végeztetett el egy szabadrúgást Buzással, mondván, az első két alkalommal a labda mozgásban volt…
45. perc: Lengyel lesgyanús helyzetben szöktette Zsókot, aki – miután a bíró nem fújt – egyedül törhetett kapura, ám nyolc méterről, jobbról, jobbal Bardiba lőtt.
47. perc: Babati kapta meg a labdát a jobb oldalon, majd a védők mögé ívelt, s Kenesei úgy vette át a labdát, hogy azonnal helyzetbe is került. Márpedig az ilyen ziccereket nem szokta elhibázni: a zalaegerszegi csatár 11 méterről, kissé jobbról jobbal a bal alsó sarokba lőtt.
2–3
72. perc: Bükszegi ívelte középre a Dunaferr második félidei első szögletét balról, Drobnjak érkezett is, ám hat méterről fejjel a bal sarok mellé csúsztatott.
73. perc: Az ellentámadás még nagyobb helyzetet hozott: Szamosi a bal oldalon szinte az alapvonalig futott, majd középre adott, a csereként beállt Sabo azonban öt lépésről képes volt a kapu fölé fejelni a labdát.
79. perc: Zsók szabálytalankodott ártatlan szituációban Szamosival szemben, és mivel korábban Koplárovics buktatásáért már kapott egy sárga lapot, Dubraviczky játékvezető kiállította a középpályást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik