Legalábbis reményt keltő

A mérkőzésről tudósított: JUTASI RÓBERT, SAHIN TÓTH RÓBERT, TAHIN PÉTERA mérkőzésről tudósított: JUTASI RÓBERT, SAHIN TÓTH RÓBERT, TAHIN PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.09.15. 23:10
Címkék
Naná, hogy Simoné az első gól. Ki más adja meg az alaphangot, ha nem egy exkaposvári?
Lelép a védőjéről, és bevágja. Ez talán hat a kaposvári publikumra, ha már a létfontosságú Eb-középdöntő nem hozta túlságosan lázba a somogyiakat. Ez van, csak nehéz beletörődni, hogy amíg a világ számos pontján egymás sarkát tapossák az emberek a meccsjegyért, addig idehaza megcsappan az érdeklődés, ha nem klubcsapatok rivalizálnak. Pedig ez a magyar válogatott megérdemelné, hogy nyolcszáznál több néző előtt lépjen pályára…
De hagyjuk most a kesergést, már csak azért is, mert álomrajtot vett Magyarország. Simon után Németh, majd Fodor talál be villámgyorsan, és máris 8-2-t mutat a tábla. Hanem nincs idő beleélni magunkat, hogy minden szép és jó, mert jönnek az ukránok, és 8-0-s rohammal fejeződik be a feltámadásuk. Sorra maradnak ki a magyar büntetők, még szerencse, hogy e téren a rivális sem jelenti az etalont: az első három dobás ott is pontatlan. Érezni, hogy ideges a Zsoldos-csapat, pedig nincs más választás, meg kell állítani az ellenfelet, hiszen kulcsmeccs a szerdai. Érkezik Czigler, az ASE óriása, és előhúzza a paksi forgatókönyvet. Nem telik el két perc, és rend van a palánkok alatt. Labdát szerez, blokkot oszt, és közben olyan mesés labdát ad Bádernek, hogy egy csapásra talpra ugrik a magyar tábor. Summa summarum, Czigler kell hozzá, hogy beérje riválisát a házigazda, és ez az eredmény kellő alap a második negyedbeli elrugaszkodáshoz. Prímán kezdi e szakaszt is a magyar válogatott: Báder triplával jelzi, hogy beállította a csuklóját, és Kálmán is összehoz négy pontocskát. Odaát egyelőre veszélytelen a rettegett fegyver, a nehéztüzérek kezébe szerencsére nem került a célzóvízzel teli flakon. Ahogy azt már a múlt héten megszokhattuk, a magyar kapitány bátran cserél, beszáll Bencze is, aki csöppnyi megilletődöttség nélkül teszi a dolgát Czigler mellett.

Örömmel jelentjük, kezd magára találni a vendéglátó, s a 13-3-as nyitány eredményeként máris megnyugtató az előny. Hát még akkor, amikor megtörve a triplaátkot (Némethtől kezdve Simonig hasztalan kísérletezik mindenki), az egerszegi Kámán bevágja.

Báder (13) és csapata sikeresen rejtette el a labdát az ukránok elôl (Fotók: Meggyesi Bálint)
Báder (13) és csapata sikeresen rejtette el a labdát az ukránok elôl (Fotók: Meggyesi Bálint)
Báder (13) és csapata sikeresen rejtette el a labdát az ukránok elôl (Fotók: Meggyesi Bálint)
Egyszer, aztán még egyszer. A két kísérlet közt húsz másodperc sem telik el, maradjunk annyiban, hogy nem jön rosszkor a bedobó hat pontja. Mint ahogy Bencze és Németh egy-egy találata sem, de ez már a harmadik felvonás krónikájához tartozik. Egyre gördülékenyebb a mieink játéka, és Czigler szorításában már Liscsuk, az NBA-s Memphis kiválasztottja sem villog úgy, mint korábban (legalább ilyen fontos, hogy a Pau-ban játszó, az eddigi két meccsen 33 pontot szerző Drozdov húsz perc alatt négy pontot hoz össze). Tartósítja tetemesnek mondható előnyét a vendéglátó, és így azt sem nagyon bánjuk, hogy valamelyest csökken a derbi tempója. Szerencsére Bencze nem lankad, és beleerősít Fodor is, s a duó remeklése szép lassan húszpontos előnyt ér a magyar csapatnak. A találkozó előtt Zsoldos kapitány amondó volt, adódhat úgy, hogy figyelni kell a különbségre is - nos, úgy tetszik, itt a pillanat.
És milyen jó, hogy itt van. Kobzisztijnél telik be a pohár a harmadik negyed végén: odasóz egyet Fodornak. Húsz pont fölötti a mieink előnye, aligha ezért jött a legutóbbi Eb-n színre lépő társulat. Rajevszkij ugyan farag valamicskét az ukrán hátrányon, ám az eredménynél sokkal fontosabb, hogy meghallgatást nyer a szurkolói óhaj, és beállhat a másik kaposvári kedvenc, Dénes is. A végén 23 pont a különbség, ami a legszebb álmokat váltja valóra, és…
…legalábbis reményt keltő az előttünk álló másfél hétre nézve.

Szavazás

Továbbjut-e férfi kosárcsapatunk az Eb-csoportból?

---- Zsoldos András, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Ma nagyon jó csapatmunkát produkáltunk, és megtaláltuk azokat, akik az átlagosnál is jobb teljesítményt nyújtottak, elsősorban Benczére, Cziglerre vagy Báderre gondolok. Nagy siker ez a győzelem, de nem szabad lazítanunk, hiszen a következő meccs ugyanilyen fontos.

Gennadij Zascsuk, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya: - A meccsről nincs mit mondanom. Annyit azért leírhat, hogy a magyar szövetség pocsék házigazdának bizonyult. Nem volt megfelelő az ellátás, a koszt, a hotel, a kritikánkat mindenképpen jelezni fogjuk a nemzetközi szövetségnek. ---- Simon Balázs: "Bár a különbség nem ezt mutatja, de nehéz mérkőzés volt. Jó csapatot győztünk le. Ha kintről pontosabban dobtunk volna, még ennél is nagyobb különbségű lehetett volna a győzelmünk."

Bencze Zoltán: "Arra törekedtünk, hogy minél nagyobb különbséggel szerezzük meg a győzelmünket. Minden pontért megharcoltunk, és nagyon örülök a sikernek, no meg annak is, hogy nekem is jól ment a játék."

Czigler László: "Ezzel a győzelmünkkel is közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, amelyért már kilenc hete dolgozunk. Máris előre tekintünk, most az a fontos, hogy a következő mérkőzéseket is megnyerjük."

Báder Márton: "Én nehéz találkozóra számítottam, s bizonyára ezért kellett idő ahhoz, hogy játékba lendüljünk. Ha nem is a legjobb teljesítménnyel, de végül is elértük célunkat."

Bencze Tamás: "A nézőtérről nehezebb volt a mérkőzés. Én tartottam az ukránoktól, hisz nem ismertem őket, ám félelmem az első negyed után elmúlt, különösen amikor Czigler Laci is pályára lépett, védekezésünk mindjárt masszívabbá vált. Utána már csak a különbség volt kérdéses. Jó csapatunk van, de a legfontosabb, hogy továbbjussunk."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik