Női U18-as kézi-vb: Egy ilyen torna rengeteg pluszt ad ebben a korban – Bohus Beáta

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 15:42
null
Bohus Beáta és Woth Péter a bronzmérkőzés után (Fotó: IHF/Kovács Anikó)
Korábban beszámoltunk róla, a magyar női U18-as kézilabda-válogatott 27–26-ra legyőzte Hollandiát a Szkopjéban zajló korosztályos világbajnokság bronzmérkőzésén. A Magyar Kézilabda-szövetség a csapat szövetségi edzőjével, Bohus Beátával készített interjút a sikert követően.

Hatalmas fordításnak köszönhetően győzte le Hollandiát, és szerezte meg a bronzérmet a magyar női U18-as kézilabda-válogatott a szkopjei világbajnokságon. A tornán nyújtott teljesítményről és a nehézségekről a csapat szövetségi edzője, Bohus Beáta beszélt az MKSZ honlapjának.

A szakvezető elmondta, már a kiutazás során is kisebb nehézségekkel küzdött a csapat, hiszen Törökországban hét és fél órát kellett várniuk az átszállásukra, ami „valamennyire rányomta a csapat teljesítményére is a bélyegét.”

Bohus kiemelte, hogy a világbajnokság során eltérő játékstílust képviselő ellenfelekkel mérkőzött meg a válogatott, ami csak nehezítette a dolgukat.

„Azt gondolom, egy ilyen utánpótlás-versenyen az eredményen túl még fontosabb az, hogy megtanulják, megtapasztalják azt a játékosok, milyen mindig más-más stílussal szemben találni magukat a pályán. A legnagyobb tanulsága ennek a világbajnokságnak szerintem az volt, és lehet az egész csapatnak, hogy kvázi egy felnőtt világversenyt modellezett. A játékosok láthatták és a saját bőrükön tapasztalták, hogy milyen, amikor egy késői mérkőzést követően kevesebb, mint egy nap áll rendelkezésükre a regenerálódásra és az újabb felkészülésre, ezekhez pedig hozzátartozik az étkezés és az alvás kérdése is. Tehát egy ilyen vb rengeteg olyan pluszt ad ebben a korban, amit később, elsősorban felnőtt korban kamatoztatni tudnak majd a lányok” – folytatta Bohus.

A tornát megelőzően sérülések is nehezítették a csapat dolgát, 35 fős bő keretből többen is kikerültek. Az edző hozzátette, hogy a koronavírus elleni oltással kapcsolatos szabályok miatt még tovább csökkentek a variációs lehetőségek.

Ünnepel a magyar női U18-as válogatott (Fotó: IHF/Kovács Anikó)
Ünnepel a magyar női U18-as válogatott (Fotó: IHF/Kovács Anikó)

Bohus szerint a vb sikeres volt, és az éremnél sokkal több pozitívumot hozott: „Én sikeresnek ítélem meg ezt a világbajnokságot, örülök, hogy éremmel tudtunk zárni, de, mint mondtam, az éremnél sokkal több pozitív hozadéka volt ennek a tornának, le fogjuk belőle szűrni a tanulságokat. Természetesen egy sportoló mindig első akar lenni – ha nem, akkor nem jó sportoló –, emellett magyarok is vagyunk, így hiába mondjuk, hogy az eredmény nem számít, tudjuk, hogy azért mégis. A harmadik hely megszerzésével együtt több pozitívumot is ki lehetne emelni, például azt, hogy ebben a generációban is van potenciál, éppúgy, ahogy a többek között Kácsor Gréta és Kuczora Csenge, vagy a Háfra Noémi és Klujber Katrin fémjelezte korosztályos válogatottakban is volt. Itt az a kérdés, hogy amikor az utánpótlásból kilépve bekerülnek a felnőttek közé ezek a játékosok, megkapják-e a kellő támogatást, mivel ők még nem kész játékosok.”

„A vb-n remekül működő stábom mellett mindenképp ki szeretném emelni a válogatottban szereplő játékosokkal foglalkozó kollégáknak is a szerepét, munkáját, ez a bronzérem – és a korábbi sikerek – nem a szövetségi edző, hanem a magyar kézilabdaedzők közös sikere” – zárta le a válogatott szövetségi edzője.

KÉZILABDA
NŐI
U18-ASVILÁGBAJNOKSÁG, ÉSZAK-MACEDÓNIA
BRONZMÉRKŐZÉS
Hollandia–Magyarország 26–27 (16–12)
Magyarország:
Imre, Sass, Zaj (kapusok) – Bucsi 1, Csernyánszki 6, Csíkos, Gém 1, Juhász K., Kovalcsik, Kármán, Kövér, Molnár D. 3, Panyi 1, Simon P. 9 (1), Szabó A., Varga E. 6 (3).

DÖNTŐ
Dánia–Dél-Korea 27–31 (15–15)

A magyar válogatott mérkőzései az vb-n
Hollandia–Magyarország 26–27
Dél-Korea–Magyarország 30–29
Magyarország–Egyiptom 28–23
Norvégia–Magyarország 19–24
Magyarország–Brazília 32–16
Magyarország–Franciaország 22–21
Spanyolország–Magyarország 26–28
Magyarország–Argentína 39–23

A magyar válogatott kerete
Kapusok:Imre Szofi (FTC), Sass Kincső (Pénzügyőr), Zaj Klára (NEKA)
Jobbszélsők: Gém Léna (FTC), Kiss Csenge (Dunaújvárosi KKA), Molnár Dorottya (NEKA
Jobbátlövő:Kovalcsik Bianka (NEKA)
Irányítók:Csernyánszki Liliána (DVSC), Farkas Júlia (Győr), Simon Petra (FTC)
Beállók:Juhász Kata (NEKA), Kövér Luca (Győr), Szabó Lili (NEKA)
Balátlövők:Bucsi Lili (Békéscsaba), Csíkos Luca (NEKA), Kármán Luca (FTC), Panyi Anna (DVSC), Varga Emília (NEKA)
Balszélső:Szabó Anna (NEKA)
Szövetségi edző:Bohus Beáta
Másodedző: Woth Péter

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik