Szoros első félidő után vereség Svédországtól

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 20:03
null
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Szoros, fordulatos első félidő után a másodikban Svédország meglépett, és a magyar női kézilabda-válogatott már nem tudott egyenlíteni az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság középdöntőjének második körében. A mieink 30–25-ös vereségével eldőlt, hogy nem sikerül elérni a Magyar Kézilabda-szövetség által kitűzött célt, a nyolc közé jutást, és a válogatott a 11. vagy a 12. helyen végez a kontinensviadalon.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT (Ljubljana)

SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 30–25 (18–15)

Ljubljana, 5648 néző. V: Vujanic, Kazanegra (montenegróiak)
SVÉDORSZÁG: Ryde – HAGMAN 4 (1), LINDQVIST 3, Carlson 1, BLOHM 6, ROBERTS 9, E. Hansson 1. Csere: Bundsen (kapus), Lagerquist 2, Petrén, Koppang 1, L. Hansson 1, Thorleifsdottir 2, Axnér, Strömberg. Szövetségi kapitány: Tomas Axner
MAGYARORSZÁG:
Szikora – Győr-Lukács V. 1, KLUJBER 6 (1), Füzi-Tóvizi 2, Hornyák D., Vámos P. 2, Márton G. 3. Csere: KUCZORA 5, Albek 2, DEBRECZENI-KLIVINYI 4, Bordás, Kácsor, Pásztor N., Korsós, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 5. p.:
4–1. 8. p.: 4–5. 16. p.: 9–10. 21. p.: 13–10. 27. p.: 16–15. 38. p.: 19–18. 40. p.: 22–18. 47. p.: 24–20. 54. p.: 27–22
Kiállítások:
2, ill. 6 perc
Hétméteresek:
1/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Tomas Axnér:
– Meglepett minket az első félidőben, milyen gyorsan vitték a magyar játékosok a lerohanásokat, hét gólt is lőttek ilyen akciókból. Azzal is tisztában voltunk, mi hosszú ideig bírjuk tartani ugyanazt a nagy iramot, míg a második játékrészben a magyarok lelassultak, így könnyű gólokat tudtunk szerezni. Az ellenfélnek sok esetben nem volt ellenszere Jamina Robertsre sem. Végül kifizetődött a sebesség, amit diktáltunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Sorozatban a harmadik skandináv ellenféllel kellett szembenéznie a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon, Norvégia és Dánia után a középdöntő második mérkőzésén Svédország volt az ellenfele, amellyel három nap pihenő után csaphatott össze Ljubljanában, miközben az ellenfele a címvédő norvégok elleni összecsapásból érkezett.

Az első perceket jobban kezdték a svédek, el is húztak 4–1-re, és nem is nézett ki valami jól a meccs eleje, de Szikora Melinda bravúrjával és Márton Gréta góljával újra döntetlen volt az állás, sőt Albek Anna átlövésével a vezetést is hamar átvettük. Egyik csapat sem játszott igazán jól, az első negyedórában Jessica Ryde tíz lövésből csak egyet, Szikora kettőt fogott meg, de az ellenfél hibáit a csapatok rendre ki tudták használni.

A svédek kevésbé hatékonyan támadtak, igaz, nem figyeltünk olyan jól a beálló elleni védekezésre, mint az előző mérkőzésen, a félidőben Linn Blohmnak háromszor is sikerült bevarázsolnia a labdát a védőink mögé, amiből a Győr játékosa egyszer sem hibázott. A félidő második felében viszont egy időkérés után némileg váratlanul szétesett a támadójátékunk, a svédek sorozatban négy gólt szereztek, míg mi egyszer tudtunk csak kapura lőni, akkor is előkészítetlenül Kácsor Gréta célzott meg valakit a lelátón, és ha nincs ott a kapu mögötti háló, valószínűleg el is találja.

Sikerült azért rendezni a sorokat, a védekezés kicsit feszesebb lett, de az volt a baj, hogy sokszor el sem jutottunk a lövésig, így hiába nem céloztunk olyan rosszul, a támadásaink hatékonysága csökkent, és ez csak arra volt elég, hogy tartsuk a néhány gólos hátrányt. A szünetre maradt a svédek háromgólos előnye (18–15), amiből csak azért nem lett négy, mert Győri-Lukács Viktória kimaradt lövése után sprintelt vissza, és önfeláldozóan vetette magát a labdára, amely így gellert kapott, az ellenfél pedig hiába kaparta össze és talált be, a gól időn túl született, így érvénytelen volt.

A döcögős első harminc perc után egyik csapatnak sem sikerült felpörgetnie magát a szünetben, minden ugyanúgy folytatódott, sőt, talán még több hibával. A mérkőzésen inkább a küzdelem dominált a játék szépsége helyett, az első hét percben mindössze három gól esett, a játékosok körbelőtték a kaput mindkét oldalon, és mindkét csapat kereste a ritmusát. A magyar együttesből Klujber Katrin mellett ezúttal Kuczora Csenge volt az egyik legaktívabb, próbálkozott becsülettel, hétből öt gólt szerzett, köztük egyet egész pályáról üres kapura, mikor tíz perccel a vége előtt egy akkora pofont kapott az egyik svéd támadásnál, hogy a földön maradt, és ápolni kellett, de szerencsére később vissza tudott jönni.

Ez azért volt nagy kár, mert a svédek sem fogtak ki jó napot, és leginkább a mi hibáinknak köszönhetően tudták tartani az előnyüket, és annak, hogy Blohm mellett a második félidőben Jamina Roberts is elkezdte rendesen termelni a gólokat, így az utolsó öt percre már ötgólos előnynél jártak. Mivel a játék képe semmit sem változott, és az utolsó percekre sem sikerült magasabb fokozatba kapcsolnunk, a végén már csak az volt a kérdés, mennyivel nyernek a svédek.

Klujber még kihagyta az utolsó hetest, így a vége 30–25 lett Svédországnak, amelynek a matematikai esélye még megmaradt a négyes döntőbe jutásra, egyben viszont biztossá vált, hogy Magyarország a középdöntős csoportjában az utolsó helyen végzett, és már csak 11. vagy 12. lehet az Európa-bajnokságon. Az utolsó meccsünkön, szerdán a házigazda szlovénokkal találkozunk.


A MÁSIK HÉTFŐI MÉRKŐZÉSEN
Norvégia–Szlovénia 26–23 (16–15)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia44117–93+248
2. Dánia431106–95+116
3. Svédország422111–99+124
4. Szlovénia42299–103–44
5. Horvátország41379–102–232
6. MAGYARORSZÁG4492–112–200

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 25–30

60. perc: Klujber nem tudja értékesíteni hétméteresét 13 másodperccel a mérkőzés vége előtt.

59. perc: Vámos lövése nem jó, majd Albek szerzett labdát.

58. perc: Robertset megint nem tudjuk megállítani.25–30

58. perc. Füzi-Tóvizi révén zárkózunk. 25–29

58. perc: Golovin Vlagyimir harmadik idejét is kikéri.

56. perc: Győri-Lukács újabb lövése megint Bundsenben halt el...

56. perc: Robertset megint nem tudjuk levédekezni. 24–29

56. perc: Debreczeni-Klivinyi próbálja meccsben tartani a csapatot. 24–28

55. perc: Roberts szlalomozott a magyar védők között a hatosig, majd Szikora eszén is túljárt. 23–28

55. perc: megint technikai hibát vétettek a svédek, de nálunk Albek pedig lövést rontott.

54. perc: Debreczeni-Klivinyi nehéz helyzetből eredményes. 23–27

54. perc: Debreczeni-Klivinyi lövését védte Bundsen, majd Roberts hatodik góljával már öttel vezetnek a svédek... 22–27

53. perc: Klujber lövése a kapufán csattant, majd a svédek szedték össze a labdát.

52. perc: labdát szerzünk, de nem jutunk el a kapuig. A svédek viszont rohannak és Hagman révén megint néggyel vezetnek a közte kettő helyett... 22–26

51. perc: támadásban hibáznak a svédek, amit Klujber használt ki egy átlövéssel! 22–25

50. perc: svéd időkérés.

50. perc: Klujber próbált betörni, de nem tud betalálni és hetes sincs.Töpfner lövését pedig védte Bundsen.

50. perc: Kuczora szorul ápolásra.

50. perc: Roberts jó bejátszása Blohmnak, aki nem hibázott. 21–25

49. perc: Axnér megint hibázott, Kuczora pedig 30 méterről vette be az üresen tátongó svéd kaput! 21–24

48. perc: nem tudunk élni az emberelőnnyel...

48. perc: Füzi-Tóvizi harcolt ki kiállítást Thorleifsdóttirnak.

47. perc: nem kapkodnak a svédek és hosszú támadás végén Robertset nem tudjuk megállítani. 20–24

46. perc: passzívnál nem tudunk lőni. Albek lövését blokkolták.

45. perc: Roberts révén gyorsan válaszol Svédország. 20–23

45. perc: Albek Anna szép betörés után megint csak kettő közte! 20–22

45. perc: Axnér lövése nem jó!

44. perc: Golovin Vlagyimir időt kért.

43. perc: Elin Hansson lövése a kapufán csattant.

42. perc: gyönyörű támadás végén Klujber éles szögből lőtt a rövidbe! 19–22

41. perc: a svédek sem hibáznak keveset, ezúttal Lindqvist rontott.

40. perc: Márton Gréta balszélről leadott lövését Bundsen rúgta az oldalhálóba.

40. perc: Debreczeni-Klivinyi lövése elakadt Bundsenben, az ellentámadásból pedig Thorleifsdóttir révén 22–18-ra lépnek el a svédek, ráadásul Albeket még ki is állították két percre.

39. perc: Albek rontott lövése után Szikora először még védett, a kipattanót Blohm vágta vissza a magyar kapuba. Megint három közte. 18–21.

39. perc: Roberts harcolt ki hétméterest, amit Hagman lőtt Szikora kapujába. 18–20

38. perc: hosszú magyar támadás, Füzi-Tóvizi előbb Bundsenbe lőtt, de nálunk maradt a labda, majd Kuczora révén visszajövünk egy gólra! 18–19

36. perc: rontott magyar lövés Klujbertől, de a svédektől a győri Linn Blohm is hibázott.

35. perc: óriási Kuczora-bomba! Az EHF mérése szerint 110 km/h-s löket volt! 17–19

34. perc: Klujber passza nem jó a társaknak. A svédektől Thorleifsdóttir lövése sem jó, de náluk marad a labda. Carlsson viszont kiejtette.

33. perc: hiba csúszik a gyors svéd támadásba is.

32. perc: Carlsson lövése nem talál kaput, Szikora védett. A mi támadásunkból viszont Vámos sem eredményes.

32. perc: Vámos Petra betörés után pattint a svéd kapuba. 16–19

31. perc: Győri-Lukács ígéretes helyzetben lőtt az oldalhálóba, a svédek viszont Blohm révén újabb beállógóllal növelik a különbséget. Először vezetnek néggyel. 15–19

31. perc: folytatódott a mérkőzés! A mieink támadnak

ELSŐ FÉLIDŐ

Golovin nagyot fújtatva indult be az öltözőbe, valószínűleg a kapitány is érzi, hogy támadásban nem fér bele ennyi elszórt labda, mert a svédek köszönik a lehetőséget, és megbüntetik.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG 15–18

30. perc: rövid idő alatt felértünk, de Győri-Lukács lövését védte Ryde. A svédeknek is jutott még idejük egy támadásra, de csak időn túl tudták ellőni.

30. perc: ezúttal Vámos adja el a labdát, a svédek viszont most nem rohannak. Koppang mégis hibázott.

29. perc: Klujber rontott, a svédek pedig Blohm góljával megint hárommal vezetnek. 15–18

28. perc: Lagerqvist három magyar védővel a nyakán is be tudott fordulni... 15–17

27. perc: amikor ismét egyenlíthetnék, a játékvezetők Albeket küldik ki két percre.

26. perc: Győri-Lukács kezéből kiesett a labda, viszont a svéd támadásba is hiba csúszott, a mieink Márton révén rohannak és egy gólra zárkóznak. 15–16

25. perc: Koppang góljára Klujber felelt villámgyorsan! 14–16

25. perc: magyar lerohanásgól! Márton Gréta! 13–15

24. perc: Kuczora és Kácsor lövése sem jó, majd Győri-Lukácstól vették el a labdát... Szerencsére a svédeknél Hansson ziccerét védte Szikora!

Klujber lövése 106 km/h-val vágódott a svéd kapuba!


23. perc: Klujber talpról, 11 méterről bombázott a svéd kapu bal felső sarkába, de a svédek Lagerquist révén gyorsan válaszoltak. 12–15

22. perc: Linn Hanssonhoz jutott el a labda a balszélre, aki beugrás után lőtt Szikora kapujába. 11–14

21. perc: szép játék után Győri-Lukács a jobbszélről ugrott be és vette be a svéd kaput. 11–13

21. perc: amíg mi elrontjuk gyors támadásunkat, a svédektől Roberts nem hibázott. 10–13

20. perc: Kácsor sem tudja bevenni a svéd kaput, majd Hagman révén kettővel vezetnek a skandinávok. 10–12

19. perc: Győri-Lukács nem tudott kapura fordulni, de Lindqvist is csak a kapufát találta el az ellentámadásból.

18. perc: időkérésünk után eladjuk a labdát, a svéd rohanást pedig nem tudjuk megállítani, Lindqvist révén megint vezetnek. 10–11

18. perc: Golovin Vlagyimir is időt kért.

17. perc: Debreczeni-Klivinyi újabb szép góljára jön a gyors svéd válasz Carlssontól. 10–10

16. perc: Blohm harmadik találatával megint egyenlítenek a svédek. 9–9

Hiába volt több mint 5 ezer néző szlovénok meccsén, a hazai drukkerek megint csak elpárologtak a második találkozóra, így újra bántóan üresen kong az amúgy 10 ezres Stozice Arena.

15. perc: Tomas Axnér, svéd kapitány időt kért.

15. perc: Klujber révén megint vezetünk! 9–8

14. perc: Emma Lindqvist egy betörés után eredményes. 8–8

14. perc: Jenny Carlsson lövése sem talál utat a magyar kapuba, nálunk pedig Debreczeni-Klivinyi szerzett szép átövésgólt. 8–7

13. perc: Roberts újabb átlövés után eredményes, majd nálunk Vámos Petra, a svédeknél Roberts hibázott. 7–7

13. perc: Klujber higgadtan értékesíti hétméteresét. 7–6

12. perc: Blohm második góljával 6–6.

11. perc: Kuczora átlövése révén megint nálunk az előny! 6–5

9. perc: Kuczora Csenge átlövését védi Jessica Ryde, az ellentámadásból pedig Hansson egyenlít. 5–5

9. perc: emberelőnyből a jobbszélre játszották le támadásukat a svédek, de Natalie Hagman nem tudta bevenni a magyar kaput.

8. perc: Albek Anna emberhátrányból, passzívnál megfordítja az állást! 5–4

Albek gólja után Golovin az öklét rázta, majd igencsak megtapsolta a visszafutó jobbátlövőt.

6. perc: Klujbert állították ki két percre.

5. perc: Kuczora és Füzi-Tóvizi góljaival zárkóztunk, majd Márton Gréta gyorsan egyenlített is! 4–4

5. perc: előbb Lindqvist, aztán Hagman is eredményes. 1–4

4. perc: Klujber lövése nem jó, mellépörgetett...

3. perc: a Győrt erősítő Linn Blohm beállóból vette be Szikora kapuját egy ejtéssel. 1–2

2. perc: nálunk Klujber Katrin rontott lövést, a svédeknél Hansson, hiszen Szikora védett. A gyors ellenakcióból Vámos Petra egyenlített! 1–1

1. perc: a mérkőzés első gólját a korábbi érdi, Jamina Roberts szerezte. 0–1

1. perc: elkezdődött a mérkőzés! A svédek sötétkék nadrágban, sárga mezben, a mieink zöld szerelésben lépnek pályára. A svédek támadnak, a magyarok védekeznek elsőként.

ELŐZMÉNYEK

A középdöntő I. csoportjának másik mérkőzésén: Norvégia–Szlovénia 26–23





Három napos szünet után Svédország ellen folytatja középdöntős szereplését a női kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Golovin Vlagyimir lányainak a norvégok elleni vereség után volt ideje feltöltődni, s a napi rutinból kiszakadva egy bledi kiránduláson is részt vettek Győri-Lukács Viktóriáék. Sőt, Márton Grétát és Szikora Melindát egy játékra is meginvitálta az Európai Kézilabda-szövetség (EHF).



A svédek celjei csoportjukban elsőként a szerbeket hat (27–21), a házigazda szlovénokat 11 góllal (33–22) győzték le, majd vereséget szenvedtek Dániától (25–23) és a középdöntő nyitányán a címvédő norvégoktól is (27–25).

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia44117–93+248
2. Dánia431106–95+116
3. Szlovénia42299–103–44
4. Svédország31281–74+72
5. Horvátország41379–102–232
6. MAGYARORSZÁG3367–82–150
INTERJÚ GOLOVIN VLAGYIMIRRAL
– Milyen tapasztalatokat gyűjtött a svédekről a norvégok elleni vesztes meccsük alapján?
– Erővel biztos fogják bírni – válaszolta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a magyar újságíróknak a vasárnapi sajtófélórán. – Két jó csapat találkozott, és a tapasztaltabb nyert. A norvég kulcsemberek sokkal több rutinnal rendelkeznek, amely döntőnek bizonyult. A meccs utolsó negyedében Mörk és Oftedal megoldásai, valamint Lunde védései meghatározóak voltak. A svédeknek sem volt rossz mérkőzésük, elég csak Blohmot vagy Carlsont említeni. A Győr beállója folyamatosan jó teljesítményt nyújtott eddig a tornán. Carlson azért érdekes, mert a Brestben közel sem mutatott ilyen formát az ősszel a BL-meccseken.
– Segítségünkre lehet, hogy a svédek szombat este játszottak, míg nekünk három nap pihenőnk volt?
– Mondhatjuk, hogy mi pihentebbek leszünk, míg ők biztosan fáradtabbak, de aki világversenyen vesz részt, hozzá van szokva, hogy minden másnap pályára kell lépni. Úgy vannak felkészítve, hogy ebből ne legyen probléma.
– Támadásban mi lesz a kulcs?
– A labda nélküli mozgást kell erőltetnünk. Ha megyünk egy egyezni, „ledarálnak” minket. Ezt a norvégok ellen is nagyon komolyan megoldották. Érdekes, hogy amikor megvágunk egy meccset az elemzéshez, a hatvanból tíz perc védekezés és tíz perc támadás kerül bele. Ezúttal a norvégok támadásaiból mindössze öt percet lehetett használni. Az világosan látszott ennyiből is, hogy amikor labda nélkül indultak, a svédeknek esélyük sem volt. Nekünk is el kell kerülnünk őket, bármilyen széles a karjuk, mert nagyon erősek. Ha a sebességünket ki tudjuk használni, eredményesek lehetünk.
– Várhatóan a dánok ellen látottnál többet fogja forgatni a csapatot?
– A korábbi meccseken a padról beszállók kevesebbet tudtak segíteni, a dán meccs azért is fontos volt, hogy akinek jól ment, élvezze a játékot, és érezze, hogy komoly csapat ellen is van esélye. Azzal is számoltunk, hogy lesz utána három nap pihenőnk. Hétfőn muszáj lesz többet cserélni, ha csak három-öt percekre is. Ha a többiek is jobb teljesítményt nyújtanak, egyszerűbb lesz rotálnom. Nem szerencsés lelkileg, ha valaki beáll, és egy-két hibáján elmegy a mérkőzés.
– Mivel lenne elégedett az Eb végén?
– Nem könnyű erre válaszolni. Ha elérnénk a célkitűzést, egyszerűbb lenne felelnem. Tudjuk, hogy mindenki számolgat, matematikailag akár még a legjobb nyolcnál is előrébb végezhetünk, de én inkább abban bízom, hogy tovább tudjuk vinni a norvégok és a dánok ellen mutatott játékot. A svédek ellen hasonló teljesítményre lesz szükségünk, mint a legutóbbi meccsünkön. A kitartás és a hit megőrzése fontos lesz, és remélem, hogy fizikailag bírni fogjuk. Látni kell, a mostani összetételünkben nehéz nyernünk komoly csapat ellen: hiába vagyunk ügyesek, ha az ellenfél játékosai tíz kilóval nehezebbek, az ilyen küzdelemben könnyű elfáradni a végére.

A svéd válogatottal legutóbb a tokiói olimpián találkoztunk, amikor a csoportkörben a mieink három góllal nyerni tudtak. Ezt megelőzően viszont 2017-ben csaptak össze a felek, illetve a 2020-as dániai kontinensviadal előtt két felkészülési mérkőzésből egyet a magyarok, egyet az északiak nyertek.

„Hasonlóan gyors kézilabdát játszik a svéd válogatott, mint a norvég és a dán csapat. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a védekezésünkre, mivel a gyors támadásaik mellett az átlövőik és gólerősek és szívesen vállalkoznak lövésre. Ezzel a csapattal fel kell vennünk a tempót, mivel lassítani nem nagyon tudjuk majd őket, nekünk viszont a támadásainknál figyelni kell arra is, hogy türelmesek legyünk, és kicsit kifújjuk magunkat”
– fejtette ki várakozásait Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az MKSZ-nek.

A magyar válogatott mérlege Svédország ellen: 29 mérkőzés, 20 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség


A középdöntő első két helyezettje az elődöntőbe jut, a 3. helyezett az Európa-bajnokság 5. helyéért játszhat.

A svédek elleni mérkőzés előtt a DVSC 22 éves irányítója, Vámos Petra a Nemzeti Sportnak elmondta, fiatal kora ellenére egyáltalán nem jelent számára problémát, hogy sokszor húzóembernek kell lennie.

„Igyekszem egyáltalán nem foglalkozni ezzel, amikor pályára lépek, elsősorban a csapatért küzdök, de nemcsak bennem, igazából mindannyiunkban ez dolgozik. Ezen a téren léptünk előre a legnagyobbat a horvátok elleni kudarc után" – hangsúlyozta a Debreceni VSC 22 éves játékosa. – Ha többet is kell tennem a pályán, nem teherként élem meg. A torna elejétől kezdve próbálok mindig az adott szituációra koncentrálni, és tudatában maradni annak, mire vagyok képes, még akkor is, ha valami nem úgy jön össze, ahogy szeretném.”

A játékos támadásban és védekezésben is hasznos tagja az együttesnek, és mindkettőben otthonosan érzi magát, mert mint mondja, egyik sincs a másik nélkül. Ugyanakkor szerinte a magyarok inkább a támadójátékot szeretik jobban, a gólokat, és a közeg is azt sugározza, hogy az mutatja meg a legjobban, milyen játékos vagy, hányszor találsz be az ellenfél kapujába. Pedig szerinte ez egyáltalán nem így van, inkább azt kell minél jobban tudatosítani és továbbvinni, hogy ha védekezésben kemények, támadásban is sokkal könnyebb dolguk lesz.

„Néha jó látni, amikor az ellenfelek is hátrahőkölnek, amikor rájönnek, hogy mi is oda tudunk sózni jó nagyokat, nemcsak ők” – folytatta Vámos, akitől a vezérszerep sem áll távol, még akkor sem, ha egyébként nem törekszik rá. Úgy gondolja, minden csapatban kell, hogy legyen egy vagy több olyan játékos, aki fel tudja vállalni ezt a szerepet, aki tapasztalt, aki nehéz helyzetekben is meg tudja mondani, melyik figurát kell játszani, akinél jó helyen van a labda, aki az edző jobbkeze a pályán, játsszon bármilyen poszton.

Vámos szerint abban van az erejük, hogy mindenki ugyanolyan értékű tagnak érzi magát a válogatottban, mert ugyanannyit ér a szava, mint bárki másnak, és sokat tudnak kommunikálni egymással és a stábbal is.

„Hazudnék, ha azt mondanám, nincs a fejekben, hogy az utolsó két mérkőzésen szépíthetünk, de az Eb elején is arra koncentráltunk, hogy valamit mindenképpen véghez kell vinnünk, és lássuk be, nem jöttünk ki belőle valami jól – mondta a négy találkozón összesen 14 gólt szerző Vámos. – A norvégok és főleg a dánok ellen viszont megéreztük azt, milyen, amikor élvezzük a játékot, de ugyanúgy küzdünk, és az utolsó labdáért is vetődünk. Szóval nem biztos, hogy most arra kell koncentrálni, úristen, csak valahogy odaérjünk, hanem tegyük oda magunkat, amennyire tudjuk, hozzuk ki magunkból a legtöbbet, és akkor jó esélyünk lesz arra, hogy szép eredménnyel búcsúzzunk. De ehhez hatalmasat kell küzdenünk a svédek és a szlovénok ellen is.”

„Óriási megtiszteltetés visszajönni a magyar válogatottba és a címeres mezt viselni, a lányok is nagyon kedvesek velem, boldog vagyok, hogy itt lehetek, és szeretném bizonyítani, hogy itt a helyem” – mondta lapunknak Korsós Dorina. – A horvátok elleni meccs után leültünk és megbeszéltük, mik az erősségeink, próbálunk azokra koncentrálni, és valóban sok minden megváltozott azóta. Tudjuk, hogy csapatként többet el tudunk érni, és ahogy az elmúlt két meccsen, a hátralévő kettőn is igyekszünk ezt bizonyítani és kihozni mindent magunkból. Ez a három nap szerintem jól jött nekünk a svéd meccs előtt, össze tudtuk szedni a gondolatainkat, a közös programokon még jobban összekovácsolódtunk, és továbbra is bízunk egymásban. A labdaéhség megvan, mindent bele fogunk adni, és akkor bármire képesek lehetünk” – tette hozzá a magyar válogatott balszélsője.

Ha a dánoknál talán valamivel gyengébb játékerőt is képviselnek, a svédeket nagyon hajthatja, hogy bejussanak a négy közé az Eb-n, amire még úgy is van esélyük, hogy az előző körben, míg mi pihentünk, ők vereséget szenvedtek a norvégoktól. A továbbjutáshoz viszont mindenképpen le kell győzniük a mieinket és a horvátokat a hátralévő két középdöntős meccsükön, ami nyilván pluszmotiváció a játékosoknak. Gyorsak és gólerősek a széleken, de figyelni kell a korábban Érden is megforduló balátlövőre, Jamina Robertsre, valamint a Győr beállójára, Linn Blohmra. Persze felvetődhet, mennyit vett ki belőlük a címvédő elleni skandináv rangadó, de erre azért nem érdemes alapozni…

„Nem tudom, mi van velünk, az utóbbi két meccsen nagy problémánk volt a helyzetkihasználással – mondta Blohm a Nemzeti Sportnak. – Beszédes, hogy három alkalommal is az ellenfél kapusát választották meg a találkozó legjobbjának az Eb-n. Amikor nem nyerünk, általában azért van, mert nem tudunk gólt lőni. Magam sem tudom, hogy mindez a magabiztossággal vagy az izgalmi állapottal áll összefüggésben. Úgy vélem, a norvégok még mindig a többi skandináv csapat előtt járnak. A kulcsjátékosaik hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, rengeteg nagy tornát megjártak már. Abban is kiemelkedőek, amilyen hamar be tudják integrálni az újakat, és ahogy segítenek nekik magabiztosan játszani. Hosszú ideje ott vannak a legmagasabb szinten, a meghatározó játékosaik mindent megnyertek."

A Győr beállója azt is elmondta, múlt csütörtök óta a kisfiával is tud találkozni.

„Wilton is itt van a szüleimmel Ljubljanában, addig maradnak, amíg versenyben vagyunk. Amikor van egy kis szabadidőm, találkozunk, amely nagyon fel tud tölteni. Nem könnyű folyamatosan a csapathotelben létezni, főleg ha az eredmények nem a szád íze szerint alakulnak, és csak ezen pörög az agyad. Ilyenkor elfelejthetem a gondokat, és csak édesanya lehetek. Úgy láttam, a magyar válogatott kiválóan játszott a norvégok ellen az első félidőben, míg a dánok elleni meccset meg kellett volna nyernie. Alaposan fel kell készülnünk, ha nem így teszünk, könnyen kikaphatunk hétfőn.”

ELLENFÉLNÉZŐ: SVÉDORSZÁG
Magyar mérleg ellene:
19 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség
Legutóbb egymás ellen: 2021. augusztus 2., Tokió, olimpia, csoportmérkőzés
Magyarország–Svédország 26–23 (15–15)
A magyar gólszerzők: Háfra 4, Klujber 4, Lukács V. 4, Márton G. 4, Szöllősi-Zácsik -4, Vámos P. 3, Tomori 2, Helembai 1. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A SVÉD NŐI KÉZIABDDA VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Johanna Bundsen (IK Sävehof), Evelina Eriksson (CSM Bucuresti – Románia), Jessica Ryde (Herning-Ikast Handbold – Dánia)
Jobbszélsők: Nathalie Hagman (Neptunes de Nantes – Franciaország), Sara Johanssona (Skara HF)
Jobbátlövők: Nina Koppang (IK Sävehof), Clara Petersson Bergsten (Skuru IK)
Irányítók: Jenny Carlson (Brest Bretagne HB – Franciaország), Emma Lindqvist (Herhing-Ikast Handbold – Dánia), Carin Strömberg (Neptunes de Nantes – Franciaország)
Beállók: Linn Blohm (Győri Audi ETO KC – Magyarország), Anna Lagerquist (Neptunes de Nantes – Franciaország), Clara Monti Danielsson (Chambray Touraine – Franciaország)
Balátlövők: Tyra Axnér (Nyköbing-Falster HK – Dánia), Jamina Roberts (Vipers Kristiansand – Norvégia), Melissa Petrén (Viborg HK – Dánia), Kristin Thorleifsdóttir (Horsens HK – Dánia)
Balszélsők: Elin Hansson (SCm Ramnicu Valcea – Románia)
Szövetségi kapitány: Tomas Axnér

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik