Női kézilabda Eb: A skandináv válogatottak mindenben előrébb tartanak – Golovin

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 22:50
null
Golovin Vlagyimir nem lehet elégedett (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Mint arról beszámoltunk, Ljubljanában a magyar női kézilabda-válogatott 30–25-ös vereséget szenvedett Svédországtól az Európa-bajnokságon, ezzel eldőlt, hogy a 11. vagy a 12. helyen végez. A mérkőzés után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, valamint Debreczeni-Klivinyi Kinga és Albek Anna értékelte a látottakat.

 

MINIINTERJÚ GOLOVIN VLAGYIMIRRAL

– Az első félidőben egyből elmentek a svédek 4–1-re, onnan még fordítottunk, de utána bármikor is felzárkóztunk, nem volt meg a szükséges plusz, hogy utolérjük őket. Mi lehetett ennek az oka?
– A labdaeladásaink és a visszarendeződésünk meghatározóak voltak – válaszolta a mérkőzés után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a magyar újságírók gyűrűjében. – Gyorsan és rendezetten kellett volna visszafutnunk, ehhez képest nem voltunk elég gyorsak és össze-vissza is érkeztünk meg a kapunkhoz, a svédek pedig ezt pillanatok alatt kihasználták.

– Mennyire őrölte fel a csapatot, hogy a második játékrészben végig futni kellett az eredmény után?
– Nagyon, a végére eléggé elfogyott a levegőnk. Se előre, se hátra nem volt meg a sebességünk. Összesen tizenhárom megállító faultonk volt, míg a svédek folyamatosan szétvertek minket. A játékosaik jóval nehezebbek, így minden ütközés sokat kivett belőlünk. Futásban talán még tudtuk volna tartani az iramot, de nem könnyű, amikor közben folyamatosan ütköznek veled. Megbeszéltük, hogy fault előtt még próbáljuk továbbtenni a labdát, de fáradt állapotban már nem volt meg a ritmus, hogy szabaduljunk tőlük.

– Ahogy ígérte, most már az első félidőben is többet cserélt. A padról érkező játékosok mennyiben tudtak hozzátenni a játékunkhoz?
– Debreczeni-Klivinyi Kinga már mérkőzések óta hozzátesz a játékunkhoz, míg Albek Anna például a védekezésünkhöz tett hozzá az első félidőben, mikor beállt, nem volt vele gondja. Amikor az első meccsen esélyt adtam a cseréknek, nem nagyon éltek vele. A következőn, amikor a dánokkal játszottunk, nem kaptak lehetőséget, most pedig amikor pályára kerültek, óriási teher alatt voltak. Hiába akarunk nagyon ilyen szintű csapatok ellen, még nagyon sokat kell tapasztalni, hogy ezeken a mérkőzéseken jól tudjunk játszani és akár győzni.

– Hogyan lehet motiválni a csapatot a tulajdonképpen tét nélküli szlovénok elleni meccsre?
– Nem kell a játékosokat pluszban motiválni. El sem tudják képzelni, hogyan álltak hozzá az elmúlt három mérkőzéshez. Az akarattal semmi probléma, a gondolat máshol kell keresni. És bár tudjuk, hogy nem tudunk már előrelépni, biztos hajtani fogunk a győzelemért.

– Már biztos, hogy a tizenegyedik vagy a tizenkettedik helyen végzünk. Ezzel kapcsolatban mi az első gondolata?
– Nem örülök neki. Az egész a horvátok elleni meccsen ment el. Biztos vagyok benne, hogy ha ott kicsit szerencsésebbek vagyunk, és felszabadultabban tudunk játszani, akkor más eredmény születik. Egyértelmű, hogy a három skandináv válogatott előrébb tart, mint mi, nemcsak kilogrammban és tudásban, mindenben. Nekünk az a célunk hosszú távon, hogy felzárkózzunk hozzájuk, de ehhez sokat kell tapasztalni és tanulni.

Debreczeni-Klivinyi Kinga: A svédek könnyen átrohantak rajtunk

„Sok volt az eladott labda, technikai hiba, amiből a svédek könnyen átrohantak rajtunk, és a rendezetlen védelem ellen nagyon hamar megtalálták a réseket – mondta Debreczeni-Klivinyi Kinga az M4 Sportnak. – Ha gólt lőttünk, már abból is rohantak előre. Aki gólt szerzett, lemaradt, és a svédek be tudták fejezni a gyors támadást. Ez volt ma a különbség. A többet játszóknak jól jött a három nap szünet, kellett egy kis feltöltődés, viszont lehet, hogy kicsit kiestünk a ritmusból. Sajnálom, hogy ma ez így sikerült, szerettünk volna nyerni. Reméljük, hogy a szurkolóknak, akik kitartanak mellettünk, meg tudjuk hálálni a szurkolást azzal, hogy legyőzzük a szlovénokat.”

Főként a védekezésre koncentráltunk ma is, mivel a svédeknek komoly játékosaik vannak. Sajnos támadásban nem tudtuk megvalósítani azt, amit kértek tőlünk – mondta Albek Anna az M4 Sportnak.Egy-egyezni próbáltunk ellenük, miközben a svédek ebben a legjobbak. Nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Nem tudtam segíteni a csapatnak a védekezésben úgy, ahogy szerettem volna. Ez frusztráló, és biztosan lesz egy álmatlan éjszakám. Próbálok ebből is tanulni. Kétszer is kiállítottak, a magasságom miatt vigyáznom kell, hogy ne emeljem túl magasra a kezemet, mert akkor a nyaknál vagy az arcnál találom el az ellenfelet. Ezen még dolgoznom kell. A bírók többször megtaláltak, ez így szokott lenni sajnos. Megpróbálom kordában tartani.”

„Az első félidőben tizennyolc gólt kaptunk, amit nem nevezhetünk túl acélosnak – mondta Szikora Melinda a Nemzeti Sportnak. – Megint nem tudtuk megoldani azokat a helyzeteket védekezésben, amelyeket eddig sem, ugyanazok a hibák jönnek elő újra és újra, nem tudunk tanulni belőlük. A világ egyik legjobb beállója játszott az ellenfélnél, de erről szól az Eb, folyamatosan a legjobbakkal kell megmérkőznünk. Mindhárom skandináv csapatnak kiváló beállói vannak, ezen a három meccsen nem tudtunk velük mit kezdeni, de igazából már Svájc ellen is sok problémánk adódott belőle. Amíg ezt nem tudjuk orvosolni, és nem tudunk zártabban védekezni, nem sok esélyünk lesz. Nem kaptunk külső zónából lövéseket, hanem helyette vonalról érkeztek a ziccerek, így pedig nagyon nehéz a kapusok helyzete is. A beálló hihetetlen mélységekből meg tudta kaparintani a labdát, hiába voltunk szinte centiméterre ott a kezénél. Rendkívül csalódott vagyok, mert nagyon hittem benne, hogy meglehet ez a mérkőzés. Egy meccsünk maradt, apait-anyait bele kell adni. A szlovén beállóval sem lesz könnyű dolgunk, tapasztaltuk a felkészülési mérkőzéseken is, valamit ki kell találnunk ellene.”

Kuczora Csenge szerint nem volt elég felszabadult a csapat
– Hogy érzi, mennyire találta meg a saját játékát a magyar válogatott a kemény svéd védekezéssel szemben?
– Fel voltunk készülve erre, az volt a taktika, hogy a külső oldalakon támadjuk őket, ami szerintem az első félidőben be is jött. A másodikban viszont nem, mert túlságosan befelé vittük a labdát, és emiatt nem tudtunk érvényesülni.
– Voltak eladott labdák is, amelyekből a svédek el tudtak indulni, így az első félidőben nagyobb különbség is kialakult. Mi volt az oka?
– Kis bizonytalanságot éreztem a csapaton, amit nem tudok hova tenni, mert semmi okunk sem volt rá, hiszen van már jó meccs mögöttünk, igaz, azon nem nyertünk. Felszabadultabban kellett volna játszani, de ez most nem jött össze, emiatt volt a sok eladott labda.
– A mérkőzés kezdetén négy egyre vezetett Svédország, de sikerült fordítani, utána viszont végig nekünk kellett szaladnunk az eredmény után. Ez mennyit számított mentálisan, mekkora volt a nyomás?
– Sokkal több energiát vett el, hogy vissza kellett kapaszkodni, de szerintem ezt elbírtuk, nem ezzel volt problémánk, az elején sikerült is, a végén viszont már azért nem sikerült felzárkóznunk, mert szétszórtak voltunk, de nem tudom, mi lehetett ennek az oka.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT (Ljubljana)

SVÉDORSZÁG–MAGYARORSZÁG 30–25 (18–15)

Ljubljana, 5648 néző. V: Vujanic, Kazanegra (montenegróiak)
SVÉDORSZÁG: Ryde – HAGMAN 4 (1), LINDQVIST 3, Carlson 1, BLOHM 6, ROBERTS 9, E. Hansson 1. Csere: Bundsen (kapus), Lagerquist 2, Petrén, Koppang 1, L. Hansson 1, Thorleifsdottir 2, Axnér, Strömberg. Szövetségi kapitány: Tomas Axnér
MAGYARORSZÁG:
Szikora – Győr-Lukács V. 1, KLUJBER 6 (1), Füzi-Tóvizi 2, Hornyák D., Vámos P. 2, Márton G. 3. Csere: KUCZORA 5, Albek 2, DEBRECZENI-KLIVINYI 4, Bordás, Kácsor, Pásztor N., Korsós, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása. 5. p.:
4–1. 8. p.: 4–5. 16. p.: 9–10. 21. p.: 13–10. 27. p.: 16–15. 38. p.: 19–18. 40. p.: 22–18. 47. p.: 24–20. 54. p.: 27–22
Kiállítások:
2, ill. 6 perc
Hétméteresek:
1/1, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
Tomas Axnér:
– Meglepett minket az első félidőben, milyen gyorsan vitték a magyar játékosok a lerohanásokat, hét gólt is lőttek ilyen akciókból. Azzal is tisztában voltunk, mi hosszú ideig bírjuk tartani ugyanazt a nagy iramot, míg a második játékrészben a magyarok lelassultak, így könnyű gólokat tudtunk szerezni. Az ellenfélnek sok esetben nem volt ellenszere Jamina Robertsre sem. Végül kifizetődött a sebesség, amit diktáltunk.

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 4 4 117–93 +24 8
2. Dánia 4 3 1 106–95 +11 6
3. Svédország 4 2 2 111–99 +12 4
4. Szlovénia 4 2 2 99–103 –4 4
5. Horvátország 4 1 3 79–102 –23 2
6. MAGYARORSZÁG 4 4 92–112 –20 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik