Csak stílusosan: a BL-címvédő legyőzésével rajtolt a Győri Audi ETO!

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 17:50
A női kézilabda Bajnokok Ligájában a csoportkör első fordulójában a címvédő Vipers legyőzésével üzent riválisainak a Győri Audi ETO KC.
Lendületbe jött a magyar csapat (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Lendületbe jött a magyar csapat (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
B-CSOPORT,1. FORDULÓ
GYŐRI AUDI ETO KC–VIPERS KRISTIANSAND (norvég) 35–29 (17–13)
Győr
, 3862 néző. V: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák).
GYŐR: SILJE SOLBERG 1 – LUKÁCS V. 7, V. Kristiansen 3 (1), S. OFTEDAL 4, PINTEA 4, Anne M. HANSEN 4 (1), Fodor Cs. 2. Csere: Schatzl Nadine 4, Háfra N. 2, Deszpotovics 1, Rju Un Hi 2, Faluvégi D., Ogonovszky 1 (1). Edző: Ambros Martín
VIPERS: A. Pedersen – KNEDLÍKOVÁ 4, N. Mörk 2, Gulldén, DEBELIC 4, DAHL 12 (1), S. Andersen 2. Csere: Katrine Lunde (kapus), Yttereng 1, Pena 2 (1), Jerábková 1 (1), Dahlum 1, Tomac. Edző: Ole Gustav Gjekstad
Az eredmény alakulása. 6. perc: 1–5. 11. p.: 3–7. 15. p.: 6–7. 20. p.: 10–10. 26. p.: 15–13. 37. p.: 22–17. 43. p.: 24–22. 49. p.: 30–22. 55. p.: 33–25.
Kiállítások: 6, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 5/3, ill. 5/3
MESTERMÉRLEG
Ambros Martín:
– Még hazai pályán sem volt könnyű feladat nagy tudású ellenféllel szemben kezdeni a sorozatot. Az elején ránk ijesztett a Vipers, szerencsére nem voltunk idegesek, türelmesen vártunk a saját lehetőségeinkre. Sikerült a védekezésen javítani, a szünet után is tartottuk ezt a szintet, így jó mérkőzésen megszereztük a győzelmet. Még nincs kész a csapat, az újak beépítése és a hibák kijavítása mindennapi feladatunk lesz.
Ole Gustav Gjekstad: – Rendkívül érdekes mérkőzést játszottunk, amely bővelkedett fordulatokban. Játékosaim mindent megtettek a jobb eredményért, ezért sem lehetek csalódott. Jó erőkből álló ellenféllel szemben maradtunk alul, de korai még bármiféle jóslásba bocsátkozni, sok meccs van még hátra.

ÖSSZEFOGLALÓ

Amikor a 45. percben Silje Solberg a saját kapuja közeléből az ellenfél üresen hagyott ketrecébe lőtt, kihúzta az ETO-t abból a gödörből, amelybe a címvédő Vipers ellen másodszorra került a meccs folyamán. Igaz, akkor már két góllal vezetett a győri csapat, de a norvégok éppen mínusz hatról zárkóztak, így nagyon fontos volt ez a demoralizáló gól, hogy aztán az utolsó negyedórában már valóságos gálát rendezzen Ambros Martín együttese.

Erre a könnyed ünnepre azért nem lehetett számítani az összecsapás előtt, mert emlékszünk, hogy májusban a Kristiansand milyen magabiztosan nyerte meg a Papp László Sportarénában a Bajnokok Ligáját, és bár a kerete eléggé átalakult a nyáron – többek között a BL final four legértékesebb játékosa, Henny Reistad is távozott –, azért még így is bombaerősnek tűnt. Az elmúlt napokban szerződtetett Tomori Zsuzsanna még nem öltözött szerelésbe a norvég együttesben, csak a lelátóról figyelte új társait.

Akik BL-győzteshez méltó játékkal kezdtek. Úgy tűnt, Reistadot gyorsan tudja feledtetni a vele szinte egyidős, 23 éves Raghnild Dahl, aki kihasználta, hogy a hazai védők nem támadták eléggé agresszívan, és nem léptek fel rá időben, és alaposan megsorozta a tehetetlen Solberget. Alig telt el hét perc a mérkőzésből, és máris 6–1-re vezetett a Vipers, mert az ETO nemcsak puha volt hátul, hanem elöl is hibát hibára halmozott, Fodor Csenge első három lövése nem lett gól, Anne Mette Hansen kétszer a kapufát találta el, de akadt itt több eladott labda is, szóval az első gödörbe korán belekerült a hazai csapat.

Aztán gyorsan ki is mászott belőle. Kellett ehhez Martín mester időkérése a 10. percben, aztán a védekezés minőségének óriási javulása, Solberg bravúrjai, no meg az, hogy végre magyar játékosok csillogjanak a győrieknél. A Fodort váltó Schatzl Nadine gyönyörű gólokkal mutatkozott be, ahogy a jobbkezesként jobbátlövőbe belépő Háfra Noémi is, és ehhez még parádés megmozdulásokkal tett hozzá a közeget már bőven megszokó Lukács Viktóra, a zöld-fehérek pedig rátaláltak a helyes útra. A 25. percben először vették át a vezetést, utána pedig már nem is adták ki a kezükből, a félidőre már néggyel vezettek.

És a fordulás után sem úgy tűnt, hogy veszélyes lehet a Vipers az ETO-ra, mert a házigazdák védekezése szinte végig kőkemény és stabil volt, támadásban pedig szépen megoszlottak a terhek, mindenki villant legalább egyszer. Az ominózus második gödör sem tartott sokáig, Solberg fentebb megénekelt gólja véget is vetett neki, és onnantól már tényleg egy fikarcnyi görcsösség, feszültség nem látszott a győri játékosokon. A vége így pedig erődemonstráció lett, és ez azért figyelemre méltó, mert a magyar együttesben Crina Pinteának szinte végig pályán kellett lenni, hiszen sérülés miatt a másik két beálló, Kari Brattset és a svéd Linn Blohm nem állhatott Ambros Martín rendelkezésére.

Ennek az ETO-nak most nagyon bő és minőségi a kerete, a hosszú versenyfutásban pedig ez rengeteget jelenthet. A debütálás szinte tökéletesre sikerült, az egyik legnagyobb csoportriválist sikerült kiütni a nyitányon. 35–29

 

 

PERCRŐL PERCRE

SOLBERG A MÉRKŐZÉS JÁTÉKOSA, NEM MEGLEPŐ. Ez volt a hét mérkőzése a nőknél, ezért van díjátadó.

 


 

60. PERC EZZEL VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Ogonovszky a jobb alsóba talál! 35–29!

60. perc Debelic nagyon felpörgött a végére, 34–29! Pintea kiharcol egy hetest a végére még.


59. perc Háfra kiáll Dale ellökéséért. Jerábkova nem rontja el.

58. perc Lunde könnyedén fogja Ogonovszky átlövését, Solberg kikapja a bal sarok előtt . Debelic átverekedi magát a védőjén, 34–27!

57. perc Rju önbizalma rendben, futtából a bal felsőbe talál ballal hétről, középről. Debelic betörésből válaszol.

56. perc Debelic lövése a kapusé. Kontra ismét, Fodort ellöki Pena, két perc.

55. perc Fodor szélről, majd lerohanásból eredményes. Ez el is dőlt akkor. 33–25


55. perc Magyar időkérés.

54. perc Dahl jobbal a jobb alsóba lő tízről... 31–25!

53. perc Pintea kiharcol egy hetest, ő dobja? Nem, Rju... ballal a jobb felsőbe lőne, de véd Lunde, az olimpia legeredményesebb kapusa.

53. perc Kiáll Andersen, Dahlum így is eredményes bal szélről.

52. perc Kissé jobbról ballal a bal felsőbe talál a dél-koreai Riu. 31–23!

51. perc Dahl átlövését kirúgja a jobb alsó elől Solberg! Debelic lövése rossz, Dahl újból már nem hibáz, de kellett ehhez egy kis szerencse is.

49. perc Időkérés a vendégektől.

49. perc Dahl ismét ront, Lukács 30 méterről, bedobásból az üres kapuba lő!

49. perc Dahl a léc fölé lő a szaggatottról, Lukács a maga felségterületéről, a jobb szélről értékesíti a maga lehetőségét.

47. perc Mörk majdnem letépi a mezt Oftedalról, hetes és két perc, Hansen jobbal a jobb alsóba talál, 28–22!

47. perc Előny!

46. perc Vendégtámadás, amelynek végén egy elcsent labdával Schatzl ziccerezhet, meg is oldja!

Így készült az új idényre Háfra.

46. perc Időkérés a vendégektől.

45. perc SOLBERG az alapvonalról dob gólt Deszpotovics remek védekezése után! Deszpotovics most remek betöréssel villan meg, 26–22!

44. perc Pedersen a jobb kapufára tolja Hansen lövését, Dahl állt ki két percre tettesként. Mörk átlövést ront.

43. perc
Pocsék hazai támadás, Knedlikova ziccerezhet, ráadásul Oftedal lökte, két perc. Jogos.

41. perc Kristiansen lövése a kapufáról a kapus bal lábára pattan, onnan a bal alsóba csorog, ez kellett most. Hazai pálya... Debelic átlövés a világ összes pályáján szép.

40. perc Pintea ziccert ront, Dahl pazar átadását Andersen bevetődve a bal sarokba tekeri szélről. Knedlikova a jobb szélről eredményes aztán, 23–20!

39. perc Két rontás után eljut Pinteához a labda beállóban, újabbb győri gól. De Dahl 12. lövéséből megszerzi a 10. gólját ma...

37. perc Lukács javít, öt gól az előny. Aztán egy-egy rossz támadás.

37. perc Lukács odacsap, hétméteres, Dahl jobbal a jobb alsóba lő, nem variál.

35. perc Oftedal passzát átlövésből a jobb alsóba tűzi nyolcról, felugrásból Hansen. 21–16!

34. perc Yttereng marad egy az egyben a kapussal egy hosszú támadás végén, jó a ziccerezés. A magyar támadás nem, Dahl ellépi.

33. perc Dahl átfut a győri védelmen menetrend szerint, Pintea válaszol, szintén betörésből, egyéni villanást követően. 20–15!

32. perc Dahl
azonnal válaszol, Lukács dettó!

31. perc
Rossz norvég támadással, és csodás góllal a jobb szélről Lukácstól, ballal a túlsó felső sarokba, a kapus füle mellett. 18–13!

31. PERC FOLYTATJUK!

 


 

Női kézilabda: a győriek nem kertelnek – mindent megnyernének. Forró hangulatú találkozót tartottak hétfőn a Magvassy Sportcsarnokban, ahol a Győri Audi ETO KC új játékosai is bemutatkoztak.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Kristiansen a bal sarokba lő, a kapus beleért, de bent a labda! 17–13!

30. perc Debelicnek két perc, a Győrnek hetes!


30. perc Solberg kipaskolja a jobb felső elől Mörk hetesét is.

29. perc SOLBERG megfog két ziccert is, G. É. N. I. U. SZ.

28. perc A kapufa fogja Hansen betörése után a dobást, Kristiansen a jobb alsóba talál aztán átlövésből, a kapust elküldve a másik irányba.

27. perc Újabb norvég hetes, de véd a bal sarok előtt Solberg! Gulldén lőtte a büntetőt.

26. perc Jó védekezés után Shatzl lemásolja a gólt, kettő a magyar csapatnak.

Az ETO győzelemmel kezdte a bajnokságot.

25. perc Mörk a vonalra lép, vezethet a Győr.. meg is van, Oftedal, a bal szélről, csodás egyéni megmozdulás után. 14–14!

24. perc Mörk bombaformában játszik, nyilván, szerencsére Háfra a védelmi baki után (Pena rontotta el a hetest) átlövésből javít. 13–13!

22. perc Háfra átlövésével azonban egyenlő, a jobbkezes lövés végén labda a jobb alsó sarokban. 12–12

21. perc Újabb kijátszott hazai akció, Lukács ugorhat be jobbról a végén, nem is ront, ám Dahl tarthatatlan.

20. perc Őrült perc, Lukács, Dahl és Shatzl is betalál, egyenlő.

18. perc Andersen lövése rossz, a gólhátrány is eltűnhet. Hansen egyenlít, de Knedlikova betörése sem rossz.

 


 

17. perc Hansen végre betalál, csodás passzt kapott a hatos vonalon Deszpotovicstól. Vége az emberhátránynak. 7–8!

16. perc Rossz hazai attak, de Solberg harmadszor véd két percen belül, most is Mörkkel tolt ki!

15. perc Alakul, Mörk ront, Pintea gólt dob... De Andersen egy lécről lecsorgó labdát a bal alsóba lő, ráadásul lökte őt közben Kristiansen. Két perc.

14. perc Időkérés a vendégektől.

13. perc Ez igen, Mörk ziccerét fogja Solberg, Lukács ravasz passzát higgadtan ziccerezi Pintea. Jó védekezés, kontra, Shatzl-ziccerrel. 5–7!

11. perc De Dahl tarthatatlan...

10. perc De Hansen átlövése a kapufán csattan, Oftedal betörése és emelése is zseniális, 3–6!

9. perc Magyar időkérés.

9. perc Mörk lövése rossz, Fodor harmadik ziccerét is elrontja. Shatzl már öltözik is, csere lesz.

8. perc Oftedal és Kristiansem nem éri meg egymást, jogos norvég bedobás most.

8. perc Dahl betörésére Oftedal válaszol, 2–6!

7. perc Kristiansen ziccert ront, Oftedal lövése a blokké. De vendégdobás...

5. perc Fodor második lövése is a kapusé, közte Dahl volt eredményes, 1–4, majd Mörk lő ballal a jobb sarokba hétről.

4. perc Két rossz hazai támadás után Knedlikova eredményes elfutásból. Hansen most sem figyel, Dahl elfut a balon, 1–3!

3. perc Mörk ballal nyolcról a jobb felsőbe lő. 1–1!

3. percOftedalé az első gól, remek betörés után estében jobbal a jobb alsóba lő.

1. perc Hansen a lécre lő az első magyar támadásból.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az első győri BL-meccs Görbicz Anita nélkül...

AMBROS MARTÍN: TÖBB CSAPATNAK VAN REÁLIS ESÉLYE A GYŐZELEMRE, KÖZTÜK NEKÜNK IS

– A teher kisebb, vagy nagyobb lett azzal, hogy az előző évadban nem sikerült megnyerni a Bajnokok Ligáját és a Győr nem címvédőként vág neki a sorozatnak?
– A teher ugyanakkora – válaszolta Ambros Martín, a Győri ETO edzője. – Nagy nyomás helyezkedett ránk, amiért nem sikerült nyertünk legutóbb, hiszen azt megelőzően ETO az elmúlt három final fourt megnyerte. Ettől függetlenül újra favoritnak kiáltanak ki minket ebben a szezonban is. Azonban véleményem szerint nem csak rajtunk van nyomás, hanem a többi csapaton is, hiszen idén remek csapatok indulnak a sorozatban.

– A tavasszal kevesebb játékos állhatott a rendelkezésére, ezúttal viszont minden poszton több variációs lehetősége van. Mennyire lesz ez fontos az évad során, és a csapaton belüli versenyhelyzet javíthat-e a teljesítményen?
– Valóban az előző évadban kevesebb játékos állt rendelkezésre, most azért többen vagyunk és több variációs lehetőségünk is van az egyes posztokra. Jelenleg azonban időből van nagyon kevés, ez az a tényező, ami a legnagyobb problémát jelenti. Sajnos az eddigi idő nem volt elég ahhoz, hogy teljesen összeszokjunk az előttünk álló megméretésre, van még munka. Azonban pozitívum, hogy dinamikusak vagyunk, bőven van potenciál bennünk.

– Kik lehetnek az ETO legnagyobb riválisai?
– Nehéz megmondani ki a legnehezebb, legerősebb ellenfél. Nem attól függ, hogy miként hívják a csapatot és mit nyertek eddig, hiszen ahogy a bajnokok mondják, nem mindig a legjobb csapat nyer. Több csapatnak van reális esélye a végső győzelemre, köztük nekünk is, de ez még nagyon messze van.

– Rögtön a címvédő Vipersszel kezd az ETO szombaton, az esetleges siker nagy lökést adhat a folytatáshoz?
– Nagyon sok jó játékos alkotja a norvég együttes keretét. Nagy öröm lenne, ha tudnánk a tavalyi bajnok ellen nyerni, viszont reálisan nézve azt is látni kell, hogy nekünk még idő kell, nem vagyunk még csúcsformánkban. Korai ez a szezonkezdés a játékosoknak és a csapatnak a felkészülés rövidsége fényében, de ettől függetlenül a győzelem nagy lökést adhat a lányoknak a folytatásra.

 

 


A játékosmozgások és a keretek erőssége ismeretében négynél jóval több klub pályázik eséllyel arra, hogy jövő júniusban harcban legyen az érmekért. Jósolni most még képtelenség, miként az is változatlan, hogy rendületlenül és töretlenül bízunk abban, hogy a mostani lesz az a kiírás, amikor végre mind a két magyar csapatot láthatjuk a budapesti négyes döntőben.

A stabil védekezésre építő két orosz kirakatcsapatnál a két válogatott klasszis, Anna Vjahireva (Rosztov-Don) és Darja Dmitrijeva (CSZKA Moszkva) is átmeneti pihenőt kért és kapott, ami hatalmas érvágás csapataiknak, hiszen góljai mellett Vjahireva előnyszerzései, gólpasszai és a beállóval való kapcsolata meghatározták a rosztovi játékot, míg a gólerős Dmitrijeva játékintelligenciája és szervezőkészsége aranyat ért a Moszkvánál. Az eddig is rendkívül masszív és összeszokott Rosztov a Győrtől elcsábított két védekező-specialistával, a francia Béatrice Edwige-zsel és a brazil Edurarda Amorimmal bivalyerős lett, míg a CSZKA-t immár Gros elementáris bombagóljai lendíthetik előre.

A győri nyolcasban a címvédő Vipers már-már a bukarestieket megszégyenítő nagybevásárlást tartott, hiszen Katrine Lunde, Heidi Löke, Marta Tomac és Nora Mörk mellé érkezett Tomori Zsuzsanna, a spanyol Nerea Pena, Isabelle Gulldén, a cseh Markéta Jerábková és a tehetséges horvát beálló, Ana Debelic is. Az elképesztő mennyiségű tudás és rutin ezúttal is a négyes döntőig repítheti a skandinávokat, de nagy kérdés, mikorra tud összekovácsolódni a korábbiakhoz képest jóval nemzetközibbé váló együttes. A sorozatban 26. idényét taposó Ljubljana sem finomkodott, rögtön éremesélyes csapatot gyűjtött össze, miután többek között leigazolta a brazil Bárbara Arenhartot, a szerb négyest, Andrea Lekicset, Dragana Cvijicset, Szanja Radoszavljevicset és Katarina Krpezs-Slezákot és mellettük a francia Allison Pineau-t is – fel van adva a lecke, hogy hatékony és egy irányba húzó csapatot gyúrjanak a Krimnél a sztáralakulatból. Az újonc Kastamonu egy „kis Podgorica” felépítésével vág bele a BL-kalandba, a törököknél folytatja a roppant tapasztalt Jovanka Radicsevics, Majda Mehmedovics, Marina Rajcsics és Milena Raicsevics.

A milliószor elátkozott világjárvány miatt rendkívül hektikus és kiszámíthatatlan volt a női kézilabda Bajnokok Ligája legutóbbi idénye, valami mégis azt súgja nekünk, hogy a szombaton kezdődő új kiírás sem lesz fáklyásmenet. A második éve két nyolcas csoportban küzdő 16 csapatos mezőny meglehetősen kiegyensúlyozottnak tűnik, az erőviszonyok kiegyenlítettnek látszanak, a papírforma azonban azt ígéri, hogy a legutóbb a montenegrói Buducsnoszt elleni fájdalmas nyolcaddöntős párharcban búcsúzó Ferencvárosnak és a májusi négyes döntőben a francia Bresttel szemben a hétméterespárbajban elbukó, végül bronzérmes Győrnek sem okozhat gondot a továbbjutás, azaz az első hat közé kerülés a csoportjában. A kiszámíthatatlan jelzőt ugyanakkor már nyugodtan előre odabiggyeszthetjük a mostani versengésre is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik