Férfi kézi: négy új játékos igazolását jelentette be a Veszprém

Vágólapra másolva!
2021.11.08. 11:30
null
Pechmalbec (10) a Nantes-tól érkezik a Veszprémhez (Fotó: Getty Images)
Négy új játékos érkezését jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata: a 25 éves szerb válogatott beálló, Dragan Pechmalbec a francia Nantes-ból, a 26 esztendős egyiptomi átlövő-irányító Jehia el-Dera az egyiptomi Zamalekből, a szintén 26 éves fehérorosz jobbszélső, Mikita Vajlupau a fehérorosz Meskov Bresztből, míg a 18 esztendős irányító, Fazekas Gergő az NB I-es Fejér-B.Á.L. Veszprémből csatlakozik a kerethez a 2022–2023-as idénytől.


A bakonyiak ezzel egy időben azt is bejelentették, hogy a lejáró szerződésűek közül a 31 esztendős szlovén jobbszélsőjükkel, Gasper Marguccsal két évvel, 2024 nyaráig hosszabbítottak.

Marguc 2014 óta a Telekom Veszprém játékosa, 6-szoros magyar bajnok, 7-szeres Magyar Kupa-győztes, 3-szor szerepelt az Építőkkel a Bajnokok Ligája döntőjében, négyszeres SEHA-liga-győztes, 308 mérkőzésen 1145 gólt lőtt, ebben az évadban 68 találatnál tart.

Nagy László sportigazgató szerint Gasper Marguc fejében meg sem fordult, hogy elhagyja a klubot. A szlovén szélső jelenleg is kitűnő formában kézilabdázik, megbízható a helyzetkihasználása, elszánt, miközben a szurkolók körében is népszerű.

„Nagyon boldog vagyok, hogy újabb két évig a Veszprém játékosa lehetek, emberként és sportolóként is sokat kaptam az egyesülettől, a város pedig olyan, mintha a második otthonom lenne. Továbbra is meg akarok nyerni mindent a csapattal, nagyon izgatott vagyok a jövővel kapcsolatban" – mondta Gasper Marguc.

A 25 éves beálló, Dragan Pechmalbec a francia Nantes-tól érkezik – ahogyan erről hírt adtunk vasárnap. Az egész pályafutását ennél a klubnál töltő játékos bemutatkozott a francia válogatottban is, de április óta már a szerb nemzeti csapatot erősíti. Kettő plusz egy évre írt alá.

A jelenlévő Dragan Pechmalbeckel kapcsolatban Nagy úgy fogalmazott, hogy beálló létére mozgékony, energetikus, jó felépítésű, és mivel elöl-hátul bevethető, ezért majd cserélni sem kell visszarendeződés, vagy támadás közben. Az egykori világklasszis jobbátlövő viszont megjegyezte, magasak az elvárásaik a francia-szerb kettős állampolgársággal rendelkező játékossal szemben.

„Remélhetőleg semmi sem hátráltatja a fejlődésemet, és meg tudom mutatni a veszprémi szurkolóknak, hogy mire vagyok képes – kezdte Pechmalbec. – Addig is szeretnék szépen búcsúzni a jelenlegi együttesemtől, a Nantes-tól. Őszintén szólva nem sokat tudok a magyar bajnokságról, leszámítva, hogy a Veszprém legnagyobb riválisa a Szeged, vele harcol minden évben a bajnoki címért. Nemcsak azért jöttem ide, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját, hanem az NB I-ben is az első helyen szeretnék végezni. Sokat beszélgettem a csapattársammal, Kiril Lazarovval, mielőtt aláírtam volna a szerződést. Csupa jót mondott a veszprémiekről, és jelezte, bármilyen kérdéssel fordulhatok hozzá a jövőben is."

A Meskov Breszttől érkező jobbszélső, Mikita Vajlupau az elmúlt években bizonyított a BL-ben. Az előző kiírásában 93 góllal zárt, a 2021–2022-es évadban is 23 gólnál jár már a 26 éves fehérorosz válogatott játékos. Két évre írt alá a Veszprémhez.

A videóüzenetben beköszönő Mikita Vailupautól elsősorban a gólokat várják, s hogy Marguccsal remek párost alkossanak a jobb szélen. Nagy László kiemelte, hogy a fehérorosznak több kérője is akadt, de ő mégis a Veszprémet választotta. Védekezésben a szélén és kettes pozícióban is használható, sőt az öt egyes formációban ő lehet a zavaróember. A bakonyiaknál bizakodásra ad okot, hogy Vailupau nevéhez fűződik az egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól (20) a regionális SEHA-ligában.

A Zamalek irányítóként is bevethető balátlövője, Jehia el-Dera tagja volt a nyári, tokiói olimpián 4. helyen végző egyiptomi válogatottnak. A 26 éves kézilabdázó a 2017–2018-as évadban már kipróbálta magát Európában, akkor a dán Ribe-Esbjerget erősítette. Vajlupauhoz hasonlóan kétéves szerződést kötött.

Jehie el-Derával kapcsolatban Nagy arról beszélt, hogy letisztult a játéka, jó az elővételező képessége, kettes pozícióban remekül védekezik, miközben támadni is jól tud, a távoli zónákból szívesen és eredményesen próbálkozik.

„Sajnálom, hogy nem lehetek személyesen jelen a bemutatáskor – fogalmazott videóüzenetében el-Dera. – Nagyon boldog vagyok, hogy leigazolt a Veszprém, hálás vagyok a megelőlegezett bizalomért a szakmai stáb részéről. Szeretnék történelmet írni a csapattal, egy álmom vált valóra ezzel a szerződéssel."

Irányítóposztra érkezik még a Fejér B.Á.L. Veszprémtől Fazekas Gergő, aki idén már bekerült a felnőttválogatott keretébe is. Új csapatával négyéves szerződést kötött, az első két évben külföldi BL-csapatnak adják kölcsön.

A 2003-as születésű játékost a magyar kézilabdázás egyik legnagyobb tehetségének tartják, édesapja, a korábbi 238-szoros válogatott kapus, Fazekas Nándor révén pedig ezer szállal kötődik az Építőkhöz.

„Tíz év ezelőtt édesanyám mellett ülve figyeltem, ahogy apu a veszprémi kaput védi – kezdte Fazekas Gergő. – Már akkoriban hihetetlen hangulat uralkodott a hazai meccseken, alig várom, hogy néhány esztendőn belül én is megtapasztalhassam ezt. Még nem igazán fogtam fel, hogy mekkora lehetőséget kaptam. A spanyol stílus áll hozzám a legközelebb, legszívesebben oda mennék kölcsönbe, ahol ebben a szisztémában játszanak.”

A Telekom Veszprém sportigazgatója azt is elmondta, a háttérben zajlanak a tárgyalások a lejáró szerződésű játékosokkal – a szerb irányító-átlövő Petar Nenadiccsal, a spanyol jobbátlövő Jorge Maquedával és az északmacedón balszélsővel, Dejan Manaszkovval –, és megerősítette, hogy a klubnál hosszú távú stratégiában gondolkodnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik