Férfi kézi Eb, E-csoport: átalakuló spanyolok a Covid sújtotta svédek ellen

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.07. 18:16
null
A spanyolok számíthatnak Aleix Gómez gólerős játékára (Fotó: AFP)
Január 13-án kezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság. Az E-csoportban – melynek Pozsony a házigazdája – a spanyol és a svéd válogatott küzdhet meg az első helyért, míg a csehek és a bosnyákok a papírforma szerint legfeljebb a harmadik pozícióért harcolhatnak. Felvezetőnk negyedik része.

SPANYOLORSZÁG

A „Hispanos” becenévre hallgató együttesből a bronzzal záruló tokiói olimpiához képest több rutinos kulcsember is hiányozni fog. Raúl Entrerríos visszavonult, de nincs már a keretben a beálló Julen Aguinagalde sem, míg a Kielcében légióskodó Alex Dujshebaev úgy döntött, a fájós vállának szüksége van a pihentetésre, míg az öccse, Daniel sérülés miatt marad távol.

Ezzel együtt a legutóbbi három Eb-n egyaránt a döntőig jutó, az utolsó kettőt meg is nyerő spanyolok nem adhatják alább, és ismét meg kell célozniuk az éremszerzést. Jordi Ribera együttesében minden kétséget kizáróan a kapusposzt az egyik legerősebb, ahol Gonzalo Pérez de Vargas (Barca) mellett a veszprémi Rodrigo Corrales is képes meccset eldöntő teljesítményre. Rajtuk kívül sok múlik a szélsőkön is, a jobb oldalon Aleix Gómez például tagja volt a nyári olimpiai játékok álomcsapatának. Corralesen kívül klubtársa, Jorge Maqueda képviseli még az NB I-et, de meghatározó szerep juthat a korábbi szegedi Joan Canellasnak is.

A spanyolokat – több más válogatottal ellentétben – eddig elkerülték a koronavírusos megbetegedések az összetartás során. Csütörtökön az első felkészülési mérkőzést is le tudták játszani, és 35–22-re nyertek a bürokratikus akadályok miatt mindössze 11 játékossal kiálló Irán ellen. Ribera többféle védekezést is kipróbált, az öt-egyes formációban a szélső Kauldi Odriozola játszott zavarót. Szombaton a lengyelek lesznek az ellenfelek, és utána nevezi meg a szövetségi kapitány a végleges Eb-keretét.

Ha összejönne a spanyoloknak az Eb-n a triplázás, azzal beállítanák a svédek rekordját, akik 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben sorozatban háromszor ülhettek fel Európa trónjára.

Andreas Palicka teljesítményén sok fog múlni (Fotó: AFP)
Andreas Palicka teljesítményén sok fog múlni (Fotó: AFP)

SVÉDORSZÁG

Az említett svédekkel ráadásul már a csoportkörben nagy harcot vívhatnak a spanyolok az első helyért. A két válogatott Tokióban a negyeddöntőben találkozott, akkor az ibériaiak búcsúztatták az Eb-k történetének összesített rangsorát vezető, a legutóbbi vb-n ezüstérmet szerző skandinávokat.

A spanyolokkal ellentétben a svédek felkészülésére jócskán hatással volt a pandémia. Előbb a balátlövő Karl Walliniusnak kellett kihagynia az összetartás kezdetét, majd a kapus Tobias Thulin adott pozitív mintát. A balszélső Lucas Pellas közeli kontaktnak számított, ezért nem csatlakozott, később nála is kimutatta a vírust a kötelező PCR-teszt. Így járt Martin Boquist másodedző és a beálló Oscar Bergendahl is, utóbbi esetében a svédek egyeztetnek az EHF-fel, ugyanis a játékos néhány héttel ezelőtt kapta el a vírust, valószínűleg ezért adott még pozitív mintát.

A Löwen kapusa, Mikael Appelgren térdsérülés miatt kényszerül kihagyni az Eb-t, így nagy kérdés, a 35 éves Andreas Palicka meg tudja-e ismételni a vb-n látott teljesítményét, ez ugyanis minden bizonnyal meghatározza a válogatott eredményességét. Mivel Glenn Solberg szövetségi kapitány nem számol a veszprémi Andreas Nilssonnal, beállóban nem tudnak annyi veszélyt teremteni a svédek, a többi poszton viszont egyértelműen felveszik a versenyt a világelittel. A gárda kulcsembere még az irányító Jim Gottfridsson, valamint a 33 éves jobbszélső, Niclas Ekberg.

A csütörtöki felkészülési meccsen 19–19-es félidő után a svédek 34–30-ra nyertek a mieink csoportellenfele, Hollandia ellen, a két csapat szombaton újra összecsap. A svéd válogatott kedden utazik el Pozsonyba, menetrend szerinti járatokon, frankfurti átszállással, majd Bécsben buszra szállva, az út pedig újabb potenciális veszélyforrást jelent a számukra – a tavalyi egyiptomi vb-re különgéppel érkeztek.

A volt szegedi Stanislav Kaspárek lehet a csehek egyik húzóembere (Fotó: AFP)
A volt szegedi Stanislav Kaspárek lehet a csehek egyik húzóembere (Fotó: AFP)

A BOSNYÁKOK A CSEHEK ELLEN HAJTHATNAK AZ ELSŐ GYŐZELMÜKRE

A cseh válogatott a megelőző Eb-ken már megmutatta, hogy képes elkapni az előzetesen esélyesebbnek tartott csapatokat. Ugyanakkor a mostani keretben már nem szerepel Ondrej Zdráhala és Pavel Horák, ők meghatározó szerepet töltöttek be a korábbi években. A fiatalabb játékosok (Matej Klíma, Stanislav Kaspárek, Vít Reichl, Simon Mizera) jól reagáltak a változásokra, és átvették a nagy hiányzók szerepét, bár Klíma elkapta a felkészülés során a koronavírust.

Bosznia csupán másodszor szerepel Európa-bajnokságon. Először a két évvel ezelőtt rendezett kontinenstornára jutott ki, de ott mind a három mérkőzését elveszítette. Az új szövetségi kapitány, Ivica Obrvan új lendületet hozott, irányításával láthatóan sikerült előrelépni, így joggal reménykedhetnek a bosnyákok abban, hogy összejön az első győzelem – ez a fő céljuk, minden más csak bónusz lenne. Az erőviszonyok ismeretében erre a csehek ellen lehet a legnagyobb esélyük, a legutóbbi Eb selejtezőjében idegenben egy góllal tudtak nyerni ellenük.

Rosszkor jött, hogy a gárda kulcsembere, a Flensburg 31 éves klasszis kapusa, Benjamin Buric két stábtaggal együtt covidos lett, míg ikertestvére, Senjamin, valamint az NB I-ből ismert Vladimir Vranjes sérüléssel küszködik.

AZ E-CSOPORT (POZSONY) PROGRAMJA
1. 13.18.00
Spanyolország–Csehország
1. 13.20.30Svédország–Bosznia-Hercegovina
1. 15.18.00Csehország–Bosznia-Hercegovina

1. 15.20.30Spanyolország–Svédország
1. 17.18.00Bosznia-Hercegovina–Spanyolország
1. 17.20.30Csehország–Svédország

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG, SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik