Női Vuelta: Vas remekül hajrázva 4. lett a második szakaszon!

Vágólapra másolva!
2023.05.02. 17:21
null
Kool (jobbra) és Vos között a háttérben érkezik negyedikként Vas (Fotó: Getty Images)
A Spanyolországban zajló női Vuelta országúti kerékpáros-körverseny második szakaszán Vas Kata Blanka remekül hajrázva a negyedik helyen ért célba, az etapot a holland Charlotte Kool nyerte meg az összetett vezetést átvevő Marianne Vos előtt.

A hétfői csapatidőfutam után kedden egy több szempontból is érdekes szakasszal folytatódott a verseny: az első 50 kilométer szinte teljesen sík volt az Orihuela és Pilar de la Horadada közötti 105.8 kilométerből, a következő 40 kilométer igazi hullámvasút volt, ahol maximum 4-5 százalékos meredekségű emelkedők és hosszú lankás lejtmenetek váltották egymást, a végén pedig hosszú lejtmenet várt a mezőnyre.

Amelyben az SD Worx csapatában magyar bajnoki trikóban tekerő Vas Blanka hosszú ideig megbújt, s amelyet a síkon egy négyfős szökés vezetett fel. A négyes tagjai fél percnél nagyobb előnyt nem tudtak kialakítani, így a hepehupás részen hamar véget is ért a szökés. Ezen a részen már a mezőny elejében tekert Vas, akiről az a hír járta, hogy – miután az időfutam utolsó kilométerén belül nagyot mentett csapatának azzal, hogy felzárkózott a többiekre – az SD Worxnél úgy döntöttek, megpróbálják neki felvezetni a hajrát.

Azt a hajrát, amelyet 10 kilométer lejtő után 1-2 százalékos emelkedőn kellett megtenni, és ráadásul két kilométerrel a vége előtt több egymás utáni gyors kanyar alaposan elnyújtotta a mezőny elejét, ám a világbajnoki negyedikünk igen jól helyezkedett. Ötszáz méterrel a vége előtt azonban Chloe Dygert (Canyon) robbantott, meglépett, de Vas Blanka résen volt, és gyorsan kapcsolt, Charlotte Kool (DSM) kerekére tapadva próbálta utolérni. Kool végül megelőzte Dygertet, akit Marianne Vos is megelőzött, Vas viszont nem tudta maga mögé utasítani – néhány méterrel lemaradva a negyedik helyen szelte át a célvonalat.

AZ UTOLSÓ BŐ KILOMÉTER

Az összetettben ezzel Marianne Vos az időjóváírásnak köszönhetően egyetlen másodperccel átvette a vezetést a második helyre fellépő Dygert előtt, míg Vas ezzel a negyedik hellyel fellépett az összetettbeli 14. helyre.

A verseny szerdán az Elche de la Sierra és La Roda közötti 148.2 km hosszú szakasszal folytatódik.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
NŐI VUELTA

2. SZAKASZ (Orihuela–Pilar de la Horadada, 105.1 km)
1. Charlotte Kool (holland, DSM) 2:41:27 óra
2. Marianne Vos (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Chloe Dygert (amerikai, Canyon) a. i.
4. Vas Blanka (SD Worx) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Vos 2:59:24 óra
2. Dygert 1 mp hátrány
3. Riejanne Markus (holland, Jumbo-Visma) 2 mp h.
...14. Vas Blanka 20 mp h.

A 730.5 km össztávú női Vuelta további programja
Szerda: 3. szakasz, Elche de la Sierra–La Roda, 148.2 km
Csütörtök: 4. szakasz, Cuenca–Guadalajara, 133.1 km
Péntek: 5. szakasz, La Cabrera–Mirador de Penas Llanas, 129.2 km, hegyi befutó
Szombat: 6. szakasz, Castro-Urdiales–Laredo, 106.7 km
Vasárnap: 7. (utolsó szakasz), Pola de Siero–Lagos de Covadonga, 93.7 km, hegyi befutó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik