Kerékpár: lelőtte a miniszter macskáját az olasz bringás

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 15:06
null
Tiberi (középen) a 2021-es Tour de Hongrie második szakaszán (Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap)
A Trek Segafredo profi országúti kerékpáros csapata 20 napra felfüggesztette 21 éves olasz kerékpárosát, Antonio Tiberit, miután még tavaly júniusban légpuskával lelőtte szomszédjának macskáját. Tettéért az eljáró hatóságok most 4000 euró pénzbüntetéssel sújtották, s azért is lett nagy felfordulás az ügyből, mert a lelőtt kisállat gazdája San Marino turizmusért felelős államtitkára volt.

Tiberi a bírósági eljárás során végig együttműködő volt, s elismerte a tettét, egyben azt is felajánlotta, hogy az idei év során megszerezett pénzdíjainak bónuszait egy San Marinó-i állatmentő alapítványnak ajánlja fel.

A büntetés bejelentése után még kedden a Trek rövidesen közölte, hogy 20 napra felfüggeszteti a versenyzőjét, aki így kénytelen lesz kihagyni a március második felében sorra kerülő hatnapos Tirreno Adriatico körversenyt – amelyen Valter Attila és Fetter Erik is rajthoz állnak.

A Trek közleményében azt is kihangsúlyozta, hogy a felfüggesztés idején a fiatal bringás fizetését egy állatgondozó és állatmentő szervezetnek ajánlja fel.

Az egész eset azért kapott nagyobb visszhangot, mert a tavaly San Marinóba költöző Tiberi szomszédja, azaz a lelőtt macska gazdája a miniállam turizmusért felelős minisztere, Federico Pedini Amati volt.

„A hároméves kislányom imádta azt a macskát, aki nem ártott senkinek. Nem lehet megölni egy háziállatot, aztán 4000 eurós pénzbüntetéssel megúszni. Értékelem, hogy beismerte a tettét, de a hozzá hasonlóknak nem kéne letelepedési engedélyt kapniuk” – fogalmazott a politikus.

Tiberi sajtóközleményben kért bocsánatot a történtek miatt, s a Gazetta dello Sportnak elmondta, véletlenül találta el a macskát nagyjából hetven méter távolságból, s nem is állatra, hanem egy közlekedési táblára célzott, ráadásul csak ki akarta próbálni a légpuskáját, amelyről nem is sejtette, hogy alkalmas az élet kioltására.

A frosinonei születésű Tiberi 2020 óta a Trek profija, ahova mint regnáló junior időfutam-világbajnok került, s eddigi legjobb eredményeit éppen a Tour de Hongrie-n érte el: tavalyelőtt az összetett 3. helyén végzett, tavaly pedig megnyerte a záró, Kékestetőn végződő szakaszt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik