Jégkorong: Egyenlő partnerei voltunk Szlovéniának – Szilassy Zoltán

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2023.05.06. 10:45
null
Szilassy Zoltán szerint vannak biztató jelek az elit-vb előtt (Fotó: Dömötör Csaba)
Szerdán és csütörtökön Szlovéniával mérkőzött meg az elit-világbajnokságra készülő magyar férfiválogatott, a második találkozó a felkészülési időszak legjobb, legbiztatóbb meccse volt – a másodedző Szilassy Zoltán szerint a mieink jó védekezéssel, nagy küzdőszellemmel és egy fokkal magasabb tempójú játékkal meglepetést okozhatnak Tamperében.

Ég és föld volt a különbség a szerdai és a csütörtöki meccs között, pedig ugyanúgy Magyarország fogadta Szlovéniát. Előbb 0–4-gyel hagyták el a mieink az MVM Dome jegét, s bár másodszor is vereséget szenvedtek (2–4), az 58. percig döntetlenre álltak, s csak egy szerencsés és egy üres kapus góllal maradtak alul.

„Szerdán nem voltunk a legjobb formában, de csütörtökön kiváló teljesítménnyel rukkoltunk ki, nagyon biztatóan játszottunk. A mérkőzés után vetettünk egy pillantást a statisztikai mutatóinkra, eszerint többet lőttünk kapura, több helyzetet alakítottunk ki, mint egy nappal korábban, egyenlő partnerei voltunk Szlovéniának  – értékelt a válogatott másodedzője, Szilassy Zoltán. – Meg kellett volna szereznünk a harmadik gólunkat, kettővel ritkán lehet meccset nyerni – ehelyett az ellenfél ütött egyet, azon az egy szituáción múlt a győzelem.”

A Gyergyóval (a klub története során először) Erste Liga-győzelemig jutó szakember kiemelte, a közönség is óriási szerepet játszott abban, hogy jelentősen különbözött a két meccs, pedig a csütörtöki mérkőzésen a Dome befogadóképességének felére korlátozták a maximális nézőszámot – hozzátesszük, így is majdnem 7500-an látták és szurkolták végig a helyszínen az összecsapást. Szilassy megjegyezte, ha kedden valóban kétszer annyian kimennek a Kanada elleni meccsre, amellett, hogy a magyar válogatott hazai meccsén rekordot döntenek, a sportág örömünnepe is lesz.

„Arról nem is beszélve, hogy a kanadaiak az előző három kiírásban egyaránt döntőbe jutottak a vébén, két éve nyertek is, NHL-játékosokkal teletűzdelt kerettel érkeznek, igazi jégkorongünnep lesz. Bízom benne, hogy méltó felkészülési partner leszünk, és kedden olyan tempójú csapat ellen játszunk, amilyeneket Tamperében is látunk – ennek köszönhetően sebességi fokozatot lépünk, és nem csap minket arcul az első tétmérkőzésen, hogy milyen gyorsan játszanak a vetélytársak. Az általános vélekedés szerint a franciák és az osztrákok tűnnek verhetőnek, ha ellenük már meg tudjuk közelíteni a kívánt sebességet, és karaktert mutatunk, meglepetést okozhatunk” – fűzte hozzá a másodedző.

De beszéljünk a csapat teljesítményéről is! Az alapozási időszak sokszor izzadságos, eredménytelen hokit hozott, bár kiemelnénk, minden ellenfelünk csúcsformaközeli állapotban lépett jégre – Japán megnyerte a divízió 1/B világbajnokságot, amelyen Ukrajna második lett, míg a divízió 1/A-vb-ről Nagy-Britannia és Lengyelország jutott fel az elitbe. Ezt figyelembe véve és legfőképp a szlovénok elleni második találkozón mutatott játék alapján van okunk bizakodni, hogy a májusi elit-világbajnokságon egy-egy meccsen meglepetést okozunk, pontokat szerzünk.

A MAGYAR FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie – Lengyelország), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Rajna Miklós (UTE/Coventry – Anglia)
Hátvédek: Falus Ádám (Küsnacht Lions – Svájc), Fejes Nándor (Gyergyói HK – Románia), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras – Svédország), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)
Csatárok: Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen – Szlovákia), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping – Svédország), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov – Románia), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University – Egyesült Államok), Sebők Balázs (Ilves Tampere –Finnország), Sofron István (Csíkszereda – Románia), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vértes Nátán (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK – Románia)

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Április 5., szerda, Miskolc
Magyarország–Ukrajna 0–1 – szétlövéssel
Április 6., csütörtök, Miskolc
Magyarország–Ukrajna 1–4
Április 14., péntek, Miskolc
Magyarország–Japán 5–2
Április 15., szombat, Miskolc
Magyarország–Japán 0–3
Április 20., csütörtök, Tychy
Lengyelország–Magyarország 4–2
Április 21., péntek, Bytom
Lengyelország–Magyarország 3˜–2
Április 25., kedd, Milton Keynes
Nagy-Britannia–Magyarország 7–4
Április 26., szerda, Nottingham
Nagy-Britannia–Magyarország 3–2
Május 3., szerda, Budapest
Magyarország–Szlovénia 0–4
Május 4., csütörtök, Budapest
Magyarország–Szlovénia 2–4
Május 9., kedd, Budapest
19.00: Magyarország–Kanada

JÉGKORONG-VB, 2023
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-PROGRAMJA (magyar idő szerint)
Május 13., szombat
15.20:
Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap
11.20:
Magyarország–Egyesült Államok
Május 16., kedd
19.20:
Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök
15.20:
Magyarország–Svédország
Május 19., péntek
15.20:
Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap
15.20:
Magyarország–Németország
Május 22., hétfő
19.20:
Magyarország–Ausztria

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik