Hokinagyhatalmak összecsapása

SZÛCS MIKLÓS jelenti BécsbőlSZÛCS MIKLÓS jelenti Bécsből
Vágólapra másolva!
2005.05.14. 00:59
Címkék
Alig fejeződött be az orosz-finn negyeddöntő, amikor a bécsi Stadthalle kijáratánál a csarnokból óvatlanul kifele igyekvőket azonnal letámadták: "Jegyet veszek az elődöntőre és a döntőre" feliratú angol és német nyelvű táblát dugtak majd mindenki orra alá, és kísérőnek olyan könyörgő tekintetet mellékeltek, hogy azonmód egyértelművé vált: minden pénzt megadnának azért, hogy bejussanak a nagy derbikre.
És hogy mennyi is az annyi?
Nos, ha abból indulunk ki, hogy a szombati két elődöntőre meccsenként 65 és 200 euró, azaz körülbelül 16 250 és 50 000 forint, míg a világbajnoki fináléra 110 és 380 euró, magyar valutára átszámítva 27 500 és 95 000 forint között voltak a hivatalos jegyárak, akkor nem kevés… Már csak azért sem, mert hivatalosan természetesen egyetlen tikettet sem árulnak, olyannyira nem, hogy a pénztárosokat sem fárasztják azzal, hogy beüljenek a kis kalitkájukba. Minek is tennék. Így viszont fickándozhatnak az üzérek - mert azok bizony errefelé is vannak szép számmal -, akik a saját zsebük örömére gondoskodhatnak a telt házról.

Mert hogy az lesz, az előre borítékolható…
És nem csak azért, mert a Stadthalle kilencezer fős befogadóképessége az elmúlt esztendők helyszíneihez képest igencsak szerénynek mondható. Puffognak is a csehek emiatt: a nemzetközi szövetség nem kevés pénzért a tavalyi vb-re megépíttette velük a 18 ezres (!), egyébként csodaszépre sikeredett Sazka Arénát, márpedig - mint mondják - a Stadthalléhoz hasonló létesítményük nekik is volt, amelyet az új csarnok költségvetésének töredékéből felújíthattak volna, a Stadthallénál nívósabb szintre. Szóval, nemcsak azért lesz telt ház, mert ezen a szinten kicsinek mondható a csarnok, hanem azért is, mert parádés szereposztás maradt a hajrára: Kanada-Oroszország és Csehország-Svédország.

Szavazás

Jégkorong vb, Ausztria: ki lesz a bajnok?

Az ember jószerével nem is tudja eldönteni, melyik elődöntő ígérkezik nagyobb csemegének, ám ha választani kellene, akkor az érzelmileg nem elkötelezett semleges szurkolók valószínűleg a két nagyhatalom össze- csapására, az orosz-kanadai párharcra voksolnának: a sportág őshazájából érkezett juharleveles gárda az elmúlt két évben aranyérmet szerzett, ráadásul az idei csapat a tavalyinál és a tavalyelőttinél is jobbnak tűnik, az oroszok pedig - "hála" a szünetelő NHL-nek - talán még Makarovék idején álltak ki ilyen bombaerős kerettel, mint most.

Érdekes, hogy a négy elődöntős együttes közül éppen az oroszok azok, akik legrégebben tudtak világbajnoki címet szerezni, hiszen az ő 1993-as sikerük óta a csehek négyszer (1996, 1999, 2000, 2001), a kanadaiak négyszer (1994, 1997, 2003, 2004), a svédek pedig egyszer (1998) állhattak a dobogó tetejére, azaz talán a Krikunov-legénység van legjobban kiéhezve a győzelemre.

De máshonnan is megközelíthetjük a dolgot: az eddig Ausztriában rendezett öt világbajnokságon a még érintett négy válogatott közül csak a tengerentúliak nem tudtak nyerni, miközben az oroszok, még Szovjetunió néven két (1964, 1967), a csehek ugyancsak két (1977, 1996), a svédek pedig egy (1987) aranyérmet szereztek, vagyis innen nézve a kanadaiak lehetnek a legmotiváltabbak. Mindez azonban csak játék a számokkal, biztosra vehető, hogy az oroszok, a kanadaiak, a csehek, illetve a svédek is beleadnak apait-anyait, és miután mind a négy gárda fantasztikus hokisokat vonultat fel, könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi évek legemlékezetesebb vb-hajrája van előttünk.

Kár, hogy a jégen produkált fantasztikus tempót a nemzetközi szövetség kongresszusa nem tudta felvenni: annyira elhúzódott a pénteki ülés, hogy a magyar szempontból legérdekesebb kérdésben, nevezetesen, hogy hol legyenek a jövő évi divízió-1-es vb magyar érdekeltségű csoportjának küzdelmei, még nem döntöttek. Az már biztos, hogy két pályázó van, a franciák Avignonban, a japánok pedig Szapporóban szeretnék megrendezni a német, francia, magyar, japán, brit és izraeli válogatottat felvonultató tornát. Az viszont már eldőlt, hogy jövő tavasszal hazánkban, közelebbről az addigra felépülő miskolci jégcsarnokban lesz a divízió-1-es ifjúsági vb, míg a 2010-es felnőtt-világbajnokság házigazdája Németország lesz.


60. vb, Ausztria (Bécs, Innsbruck)
Negyeddöntő
Még nem közölt csütörtök esti eredmény: Oroszország-Finnország 4-3 (2-3, 1-0, 0-0, 0-0) - büntetőkkel. Gólszerző: Ovecskin (16:03, Afinogenov, Rjazancev), Huszev (17:45 - ee., Kovaljov), Dacjuk (31:04 - emberhátrány.), ill. Pakaslahti (7:34, Karalahti, Rita), Hentunen (12:13 - ee.), Timonen (18:52 - ee., O. Jokinen, Peltonen).
Kapusok: Szokolov 24 védés/27 lövés, ill. Bäckström 38/41. Emlékeztető: Kanada-Szlovákia 5-4, Csehország-Egyesült Államok 3-2 - büntetőkkel, Svédország-Svájc 2-1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik