Ez a magyar területvédekezés!!!!!!!!!

233203 233203233203 233203
Vágólapra másolva!
2013.08.04. 11:08
Címkék
Az alábbiakban a Paks-Pécs 1-2 mérkőzés első paksi gólját elemezzük. A szituáció tisztán mutatja azokat a területvédekezési hiányosságokat...

Az alábbiakban a Paks-Pécs 1-2 mérkőzés első paksi gólját elemezzük.

A szituáció tisztán mutatja azokat a területvédekezési hiányosságokat, amelyeket oktatással és megfelelő játékelméleti ismeretekkel ki lehetne küszöbölni.

Már sokszor sok alkalommal leírtam a hasonló témájú cikkeimben, hogy mik az együttes labdaszerzés megindításának a jelei, ill. mik azok a vezérlő jelek, amire a védelemnekcselekednie kell?

Illetve mi a teendő a védelem részéről, amikor a labdás játékos szűk figyelemről, széles figyelemre vált?

Az alábbi videó bejátszásból az első gól előtti eseményeket nézzük!

A következőkben kiemeljük a jellemző szituációk képeit és azon mutatom be a területvédekezési hibát és annak kiküszöbölését.


Leírás:
A Paks (fehér) kontratámadást vezetett, a visszafutó pécsi védelem rendeződött. 7-es kapura lövi a labdát, amelyet blokkol a pécsi védelem. A labda oldalra lepattan, a védelem nem reagál semmit, hanem egy helyben áll.
Leírás:
A labda Hullám elé kerül. (Fekete nyíllal jelöltem a levágódó labdát.) Átveszi, keresztbelabdát vezet , majd beíveli a kapu elé. A labda átszáll Balogh felett, Simon elé, aki a hálóba fejel.
Mi lett volna a megoldás?
Amíg a levágódó labda oldalra száll és Hullám labdát vezet (szűk figyelem állapotában van), addig a védelem területet szűkít, előre felé mozog. Ezt fekete vonallal ábrázoltuk.
Amikor Hullám be akarja adni a labdát, a védelem mélységben visszalép, mélységet biztosít. Ezt fehér vonallal ábrázoltuk.
Ne feledjük! Ezzel a megoldással 4 db paksi játékos lett volna lesen. Azonban ennek a védőmozgásnak az a feltétele, hogy a MEGJÁTSZHATÓ JÁTÉKOSOK A VÉDELEM VONALÁBAN LEGYENEK.Mert ha nem így van, akkor feleslegesen szűkítik a teret és felkínálják a gólszerzést a mélységből beinduló embereknek. Lsd. következő ábrát.
További megjegyzéseim:
A meccs történéseit elemző riporternek is feltűnt az a tesze-toszaság, amit a védelem csinált az első paksi gól előtt. Gyorsan rákérdezett a mérkőzés szakkommentátoránál arra, hogy miért nem reagált a védelem a lepattanó labdára?
Zombori Sándor a következőt válaszolta:
“A belső védőnek figyelni kell arra, hogy hol van az ellenfél játékosa. Simont nem követték le. Ennek semmi köze ahhoz, hogy valakiről a kaputól 20 m-re, valakin megpattan a labda. Ez igen komoly védelmi hiba. A belső védők nem követték le a labdát és lemaradtak Simonról.”
A szakkommentátori véleményből tisztán látható, hogy Zombori két külön eseményként értelmezi a lepattanó labdát és az utána következő beívelést, holott ez a két dolog szervesen összetartozik.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik