A portugáloknál nem csak Ronaldo haja csillogott - elemzés

Vágólapra másolva!
2012.06.22. 13:35
null
Cristiano Ronaldo igazi vezére a portugál válogatottnak (Fotó: Action Images)
Címkék
A portugál labdarúgó-válogatott legyőzte Csehországot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság negyeddöntőjének első találkozóján, s ezzel bejutott a legjobb négy közé. A portugálok sokkal többet és veszélyesebben támadtak, a cseheknek csak felvillanásaik voltak – szólt értékelésünk a mérkőzésről. Nézzük, mit mutatnak a számok!

SOKKOT KAPTÁL?

Ha a mérkőzés szokásos fundamentumait nézzük, akkor szembetűnő, hogy kivételesen ugyanazt a mérkőzést láttuk a tévében, mint amit a statisztikusok: a találkozó elején méla téblábolás folyt a pályán, felélénkülő, de gyorsan elhaló cseh rohamokkal, onnantól kezdve pedig masszív, megkérdőjelezhetetlen portugál dominancia (mint egy Moonspell-koncerten). Ami a legjobban mutatja a csehek gyengeségét, hogy Cristiano Ronaldo vezető találata után sem voltak képesek újítani a hajrára; sőt, a szokásokkal ellentétben az előnyben lévő egyenesen lejátszotta a pályáról a hátrányba kerülő felet.

Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (cseh: piros; portugál: kék). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (cseh: piros; portugál: kék). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
CRISTIANO RONALDO HELYZETEI A CSEHEK ELLEN

AZÉRT NEM LEHET MINDENT ROSICKY HIÁNYÁRA FOGNI

Mi tagadás, erős csábítás, hogy a karmester Tomás Rosicky hiányára fogjuk a csehek általában kilátástalan támadójátékát és 2, azaz kettő darab kapura lövését (egy mellé szállt, egyet blokkoltak), de ha megtekintjük az alanti táblákat, kiderül, egyáltalán nem a „rántott hús"-nak is becézett irányító hiánya miatt klopfolták ki a portugálok a cseheket. Utóbbiak képesek voltak az egész mérkőzésen az ötös és a 16-os előterében összesen öt kísérletből egy jót passzolni, talán ezért ismerték el ők maguk is a lefújás után, hogy nem éppen érdemtelenül kaptak ki. Talán egy csúcsformában lévő Rosicky sem tudott volna segíteni ezen a csapaton. Egy másik helyi ikon, Milan Baros visszavonult a találkozó után a válogatottól, legalábbis a hivatalos magyarázat szerint, igazából még jóval a lefújás előtt... Bár a bal oldalról záporozó egy, s a jobbról sorakozó szintén egy normális passzból „a nagy Pelé" sem tudott volna mesterhármast alkotni.

A portugáloknál bezzeg zajlott az élet, mégpedig úgy, ahogyan megszokhattuk: elképesztő nyüzsgéssel a középpályán, egy minden lében kanál Nanival a jobbon, egy nem túl sokat passzoló Ronaldóval a balon – és a nulla felé tendáló középcsatárjátékkal. Mondjuk meg őszintén, ha az ideális csatártermetnek ebben a sportágban az aztékok fénykora óta nem számító Bud Spencer lenne a portugál válogatott előretolt éke, akkor is éppen ott járna, ahol: az elődöntőben.

A Czech Republic ugyebár Csehországot takarja. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
A Czech Republic ugyebár Csehországot takarja. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

CECH KÖZTÁRSASÁG

Az egyéni mutatók siralmasak a cseheknél, ahol csak az InStat index alapján most is legjobb Petr Cechre és az általában megbízható Tomás Sivokra nem lehetett panasz, s ez alapján is kiderült, hogy a Plasil, Jirácek kettős bizony fizikailag is csődöt mondott. Ami meglepő viszont, hogy aránylag magas százalékban passzoltak pontosan, az persze más kérdés, hogy ezek mennyiben segítették a támadásokat. A titkos fegyver Pilar besült, hiszen labdáinak csupán 58 százaléka szállt pontos helyre a 74-es csapatmutatóval szemben – az utolsó negyedórában az egész csapat ugyanígy, 58 százalékos pontossággal passzolt, szemben az előnyben lévő portugálok 88-ával.

A portugálok most sem voltak nagy harcosok, José Pereira szokás szerint gyengén muzsikált, Pepe is csak a párbajai bő felét nyerte meg; megemberelte viszont magát végre az eddig harmatos Miguel Veloso, Joao Moutinho kettős. A passzok területén egyértelműen nagyot alkottak: ha a kidőlő csatárt, Hélder Postigát nem számoljuk ide, a kezdőből leggyengébben Pepe rakosgatta a labdákat, ám így is azok 77 százalékát jó helyre küldve! Az első negyedórai kapkodás után a portugálok eme mutatója csapatszinten stabilan 80 százalék fölött állt, ami azért remek arány. Persze ellenfél is kell hozzá...

Hogyan harcoltak a csehek? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! A PORTUGÁLOK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL!
Hogyan harcoltak a csehek? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! A PORTUGÁLOK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL!

3D-S NÉGYZET, ÖTÖS OSZTÁLYZAT

Ha a portugálok kedvelt passzjáratait nézzük, az egész torna legszebb ilyen jellegű ábrája rajzolódik ki, azaz a középpályán finoman szólva sem ütköztek akadályokba. A védők szorgalmasan feladták a labdát a rettenetes középpályás triónak, amely aztán indítgatta a két szélt. Állítólag volt középcsatáruk is...

Csodás portugál passzjáték. A gombfocik: Bruno Alves (2), Pepe (3), Coentrao (5), J. Pereira (21), Veloso (4), Moutinho (8), Raúl Meireles (16), Ronaldo (7), Nani (17), Postiga (23), Almeida (9). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Csodás portugál passzjáték. A gombfocik: Bruno Alves (2), Pepe (3), Coentrao (5), J. Pereira (21), Veloso (4), Moutinho (8), Raúl Meireles (16), Ronaldo (7), Nani (17), Postiga (23), Almeida (9). AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

PILARÉKNAK LÖVÉSÜK SEM VOLT

Az egy-egy Baros-, illetve Jirácek-lövést most nem elemezgetnénk, a portugálok bezzeg tüzeltek minden jó és kevésbé jó állásból. Szinte hihetetlen, de Ronaldo a legtöbbször, ám nyolc lövéséből csak egyet kellett védenie Cechnek (kettőt viszont a kapufa hárított helyette). Ezúttal nem próbálkozott egymaga többet, mint a válogatottja, 8/16-os lett ez az arány, Nanival, Moutinhóval és Meirelessel a főszerepben. Ami érdekes, hogy az első játékrészben csak kétszer találták el a kapu felületét a portugálok, s a másodikban is csupán öt alkalommal. A két szélről összesen háromszor próbálkoztak, a 16-os és az ötös „elejéről" viszont 15-ször. Ronaldo négyszer „már az öltözőből" kapura lőtt, egyszer nem is hiába. Egyébként feltűnő, hogy a portugálok mennyire középen erőltettek mindent, pedig két normálisabb jobb szélről érkező labdájukból egy gólpassz lett, a csehek ellenben mindhárom veszélyes indításukat a szélekről indították.

Ronaldo mint Csapájev. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Ronaldo mint Csapájev. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A NEM IS ANNYIRA FANTASZTIKUS NÉGYES


Plasil és Ronaldo teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

Zárjunk szokás szerint a két hangadó és a két középcsatár egyéni értékelésével! A cseheknél Plasilnak kellett volna osztogatni az észt, vagyis a jobbnál jobb labdákat, ám ez ezúttal elmaradt. Arról már írtunk, hogy csúnyán elnyomták, de alig 32 labdát adott, ebből 24 pontosat, ami édeskevés. Az első félidőben nyolcszor, a másodikban kétszer passzolt visszafelé, utóbbi játékrészben elegánsan kivonta magát a játékból, summa summarum nyolc (nem tévedés) labdát osztva az övéinek...

A portugáloknál Ronaldónak nem csupán a haja csillogott, két kapufája és győztes gólja mindennél többet elmond róla. Tanulságos viszont, hogy a szünet után lehiggadt, nem vagdosott mindent kapura és nem akart mindenáron karmesterkedni, erőnek erejével Carlos Valderramát játszani, és ennek meg is lett a látszatja. Ezt támasztják alá az ábráján a kis piros nyilak, illetve a gólja és egyik kapufája. Ha megtalálják a portugálok az egészséges egyensúlyt a jó formában lévő CR és maga a csapat között, tényleg nem esélytelenek a továbbiakban sem. A cseh védelem szégyene némileg, hogy csak egyszer szabálytalankodtak ellene, így úgy jártak, mint a hollandok, ők sem a kaputól biztonságos távolban állították meg, borították fel. Egy negatívummal zárjuk róla sorainkat: 20 labdát adott el, ennél többet a mezőnyből senki sem...


Almeida és Baros teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

Annyit szidtuk magunk is szegény Postigát, hogy már mi is meguntunk, és nézzük azt a Hugo Almeidát, akit így is ki tudott szorítani a kezdőből. Leesett, miért: Almeida 12 passzából 11 jó volt, de ebből csak kettő építő jellegű, kapura kétszer lőtt, de minek, egy labdát szerzett, nyolcat eladott. Közel 50 perc sem volt elég számára, hogy felvállaljon legalább egyetlen nyomorult cselt, a legtöbb labdát visszafelé játszotta meg. Azért Paulo Bento mester helyében elgondolkodnánk a fiatal Nélson Oliveira bevetésében, ennél rosszabb ő sem lehet.

Vártuk volna, hogy a még nem is annyira öreg Baros végre megvillan, és felcsillant valamit 2004-es önmagából, de ez most is elmaradt. Akadt egy gyengécske lövése, 18 passza (ezek egy fabatkát sem értek), és a második félidőre vagy elromlott az InStat, vagy Baros, mert a pályán volt az ék, de minek? Összesen amúgy egy labdát szerzett, 17-et eladott, a párharcai harmadát nyerte csak meg, egyetlen egyszer cselezett, a 16-oson belül senkinek sem készített le egyetlen labdát sem. Nem ilyen búcsúról álmodott...

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik