Nemzetisport.hu 2012.06.12 11:08 Frissítve: 2013.01.24 02:42

A csehek az életben maradásért küzdenek

Görögország és Csehország ezúttal egymás ellen igyekszik a három pontot begyűjteni a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulós nyitányán. Ha Milan Barosék újabb vereséget szenvednek, már pakolhatnak is, de a görögök is nehéz helyzetbe kerülnének egy fiaskóval.

 

Barosék az életben maradásért küzdenek (Fotó: Action Images)

Ellentétes előjelekkel várják második csoportmeccsüket a görögök és a csehek: előbbiek emlékezetes nyitó mérkőzésen játszottak döntetlent a lengyelekkel, míg utóbbiak sima vereséget szenvedtek az oroszoktól. A képlet egyszerű Michal Bílek együttese számára: ha ismét kikapnak, már pakolhatnak is.

A csehek most arra készülnek, amire az ezt megelőző három találkozásukkor képtelenek voltak: betalálni a görögöknek. A két fél legutóbbi három randevúja ugyanis gól nélküli döntetlennel ért véget: 2002-ben és 2004-ben felkészülési jelleggel játszottak egymással, míg ugyancsak 2004-ben az Eb elődöntőjében csaptak össze, s akkor 0–0-ra végződő 90 perc után Trajanosz Dellasz hosszabbításbeli fejese fináléba jutást ért a helléneknek. Abból a csapatból hárman (Halkiasz, Karagunisz, Kacuranisz) most is ott vannak a görög keretben, és valószínűleg kezdeni is fognak.

Amilyen nagy volt a várakozás Bílek nagy tornán való bemutatkozása előtt, annyira nagy volt a csalódottság is, miután története legrosszabb nyitányát produkálta a cseh válogatott. A szövetségi kapitány reméli, tanultak a hibákból.

17.30-tól az m1-en

„Megpróbáljuk kiküszöbölni az első meccsen elkövetett hibákat, ha nem tesszük, nem leszünk képesek nyerni. Még nem tudom, változtatok-e a felálláson, de még van időm összerakni a nyerő csapatot – nyilatkozta még hétfőn a szakvezető. – Nyomás alatt kell játszanunk, ám ez volt a kvalifikáció során is. Akkor sikerült fejlődnünk, s remélem, most is így teszünk majd. Nincs okunk pánikolni, Rosicky, Cech, Plasil, Sivok és Hübschman is sok mindent megélt már, azt várom tőlük, hogy segítsenek a többieknek átlendülni ezen az időszakon."

Ön szerint milyen eredmény születik a görög-cseh meccsen?
Összes szavazat:3169
Szavazás kezdete: 2012. 06. 11
Nyernek a görögök. - 37%
Nyernek a csehek. - 32%
Döntetlen lesz. - 30%
 

Milan Baros szerint nem kötelező a győzelem a csapatnak:

„Nem kell mindenféleképpen nyernünk. Még van hátra utána is egy meccs, és a görögök döntetlent játszottak az első körben. Ráadásul a végén az oroszokkal találkoznak, így akár négy ponttal is továbbmehetünk, ha legyőzzük a lengyeleket. Nem voltunk az utóbbi időben túl sikeresek a görögök ellen, most azonban nem szabad erre gondolnunk, és meg kell próbálnunk felülmúlni őket!"

 

A szintén az első nagy válogatott tornáján irányító Fernando Santos dolgát több hiányzó is nehezíti. Mint ismert, Avraam Papadopulosz sérülés miatt már el is hagyta az Eb helyszínét, míg a lengyelek ellen kiállított Szokratisz Papasztathopulosz egymeccses eltiltást kapott. A csereként beálló, és egyenlítő gólt szerző Dimitrisz Szalpingidisz viszont bennragadhat a kezdőben.

„A második félidei teljesítményünk volt a meggyőzőbb a lengyelek ellen, akkor ráadásul egy ideig tíz emberrel kellett játszanunk. Ha végig egyenlő létszámban lehettünk volna, szerintem nyerünk. Most majd megpróbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni a támadásokra; amikor az első meccsen megértették a játékosaim, hogy elöl is eredményesek tudnak lenni, rögtön magabiztosabbak lettek" – mondta Santos.

 EURO 2012
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–CSEHORSZÁG – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Wroclaw, Városi Stadion,18.00 (Tv: m1). Vezeti: Lannoy (francia)
 AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. Oroszország 1 1 4–1 +3 3
 2. Görögország 1 1 1–1 0 1
 2. Lengyelország 1 1 1–1 0 1
 4. Csehország 1 1 1–4 –3 0

GÖRÖGORSZÁG
Kapusok: 1 Kosztasz Halkiasz (PAOK), 13 Mihalisz Szifakisz (Arisz), 12 Alexandrosz Corvasz (Palermo)
Védők: 15 Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), 8 Avraam Papadopulosz (Olympiakosz), 19 Szokratisz Papasztathopulosz (Werder Bremen), 5 Kirjakosz Papadopulosz (Schalke), 4 Szteliosz Malezasz (PAOK), 20 Joszif Holevasz (Olympiakosz), 3 Jorgosz Cavelasz (Monaco)
Középpályások: 6 Grigorisz Makosz (AEK), 2 Joannisz Maniatisz (Olympiakosz), 21 Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), 10 Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), 16 Jorgosz Fotakisz (PAOK), 22 Kosztasz Fortunisz (Kaiserslautern)
Támadók: 18 Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), 23 Jannisz Fetfacidisz (Olympiakosz), 7 Jorgosz Szamarasz (Celtic), 14 Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), 17 Theofanisz Gekasz (Samsunspor), 9 Nikosz Liberopulosz (AEK), 11 Kosztasz Mitroglu (Atromitosz)
CSEHORSZÁG
Kapusok: 1 Petr Cech (Chelsea), 16 Jan Lastuvka (Dnyipro), 23 Jaroslav Drobny (HSV)
Védők: 12 Frantisek Rajtoral (Plzen), 5 Roman Hubník (Hertha), 6 Tomás Sivok (Besiktas), 3 Michal Kadlec (Leverkusen), 2 Theodor Gebre Selassie (Liberec), 8 David Limbersky (Plzen), 4 Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: 10 Tomás Rosicky (Arsenal), 13 Jaroslav Plasil (Bordeaux), 9 Jan Rezek (Anorthoszisz), 18 Daniel Kolár (Plzen), 19 Petr Jirácek (Wolfsburg), 11 Milan Petrzela (Plzen), 14 Václav Pilar (Plzen), 17 Tomás Hübschman (Sahtar), 22 Vladimír Darida (Plzen)
Támadók: 15 Milan Baros (Galatasaray), 21 David Lafata (Jablonec), 20 Tomás Pekhart (Nürnberg), 7 Tomás Necid (CSZKA Moszkva)