A bátor kapus, aki lehülyézte Beckenbauert – repült is a vb-ről!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.11.25. 18:34
null
Easy... (Fotó: <a href="https://www.ndr.de/sport/legenden/Torwart-Rebell-Idol-Lautsprecher-Uli-Stein-wird-60,stein192.html"><strong>ndr.de</strong></a>)
Nagy gond, ha egy csapatban csak egy jó kapus van, még nagyobb, ha két vagy három klasszis kapus vetélkedik az 1-es mezért. A németek most is hasonló gondokkal küzdenek, és jártak már így többször is a történelmük során – 1986-ban két hatalmas ego csapott össze egymással, és az egyiknek törvényszerűen mennie kellett a csapattól.


Forrófejű, vad, kőkemény és kezelhetetlen: igaz volt ez az 1980-as években az NSZK két remek kapusára, Ulrich „Uli” Steinre és Harald „Toni” Schumacherre is. A balhéikról és bravúrjaikról könyveket lehetne írni, de ezt megtették ők maguk. Kettejük közül utóbbi volt a jobb futballista, övé volt a német válogatott kapuja 1980 és 1986 között.

Steinnek be kellett érnie hat fellépéssel, de nagyon bízott bele, hogy az 1986-os, mexikói világbajnokság az „övé lesz”. Már csak azért is, mert a nagy Franz Beckenbauer, a németek utolsó császára, a válogatott szövetségi kapitánya azt mondta neki, hogy ő a világ legjobb kapusa. Azonban hozzátette később Stein elmondása szerint: „De itt nem fogsz játszani”.

A TEJ ÉLET, ERŐ, VB
Nem Stein volt az első német, akit hazapateroltak egy vb-ről – 1934-ben az elbukott elődöntő után Siggi Haringer rettenetes bűnt követett el: a pályaudvaron várakozva megevett egy narancsot! Mivel a szövetségi kapitány, a bigott náci Otto Nerz csak egy pohár tejet engedélyezett uzsonnaként, azonnal hazazavarta a müncheni védőt! Táviratban behívta a helyére Reinhold Münzenberget, aki leállította a hamarosan kezdődő esküvője előkészületeit és a tiltakozó menyasszonyát, azonnal elutazott Nápolyba, és remekelt a bronzmérkőzésen.

Stein mögött nem kevés balhé állt már, lásd képünket, a vb előtt azt nyilatkozta, hogy ezzel a kerettel nem fog aranyérmet nyerni az NSZK, majd azzal állt elő, hogy a remek Schumacher csakis azért véd, mert a válogatott szponzora ezt parancsolta, és egyébként is a cég állítja össze a kezdőcsapatot, nem pedig Beckenbauer.

Mivel nem volt veszítenivalója, Stein előbb szövetségest keresett és talált a hazaküldés előtt álló csapatkapitányban, a csak félig egészséges Karl-Heinz Rummeniggében, aki szintén a „kölni maffiát” okolta a kereten belüli feszültségekért (Schumacher mellett Pierre Littbarski és Klaus Allofs érkezett a tornára az 1. FC-től), mert ő is „fasírtban volt” Schumacherrel, miként a hamburgiak (Stein, Felix Magath, Wolfgang Rolff, Ditmar Jakobs).

Stein mérgében provokálni kezdte Beckenbauert, lazán itta előtte a söröket (esténként két üveggel legurított Schumacher is, mert így jobban aludt). Legendás eset lett, amikor a cserekapus félmeztelenül napozott a kispadon az Uruguay elleni mérkőzés közben, a találkozóra nem nevezettként a lelátón vigyorgott a dánok elleni meccsen („Kaspernek érzem magam” – mondta ekkor a meglepett újságíróknak), a szünetekben eleve nem ment be az öltözőbe az eligazításokra. Egy forró délután pedig elindult városnézőbe Klaus Augenthalerrel, Dieter Hoenessszel és Jakobsszal, a kiruccanás fénypontja egy tetoválószalon meglátogatása volt. Beckenbauer idiótának nevezte őket, mert három órát késtek, és jókora pénzbüntetést sózott a nyakukba – a visszaeső Steinnek kétszer annyit kellett fizetnie, mint a többieknek.

(Fotó: ndr.de)
(Fotó: ndr.de)

Steinnek ez nem tetszett, mérgében azt mondta, hogy hazamegy, Beckenbauer szerint ez rossz ötlet lenne – de a DFB, a Német Labdarúgó-szövetség illetékesei kiették Steint a csapatból. Az elnök, Egidius Braun győzte meg Beckenbauert a kizárás helyességéről és jogosságáról, a kapus mérgében nyafogósnak, nyápicnak nevezte, gyakorlatilag lehülyézte a Császárt (a Suppenkasper egy magát halálra éheztető figura volt egy régi orvosi könyvben, később reklámfigurává szelídült, nyilván a Császár német neve, a „Der Kaiser” ihlette meg Steint, aki szerint a társai is így hívták a mesterüket a háta mögött). A kapus leszidta a csapatot is, mondván, nem ezt várta ettől a (szabad fordításban) „hurkagyurka” társaságtól.

Érdekes módon az ezüstéremért járó prémiumot Stein is megkapta, így fizették ki becsületesen 1994-ben az Amerikából hazazavart Stefan Effenberget is.

Stein különös ember volt, zseniális kapus, ugyanakkor a saját édesanyja beperelte, mert a többi öt testvérétől eltérően Uli nem járult hozzá az eltartásához…

Kapusikonok (Fotó: ndr.de)
Kapusikonok (Fotó: ndr.de)

Stein és Schumacher 1991-ben kibékült, utóbbi a kíméletlenül őszinte életrajzi könyve – Fütyülök rátok... (Sípjel) – miatt számkivetett lett a Bundesligában, előbbi meg majdnem világbajnok, ugyanis az olaszországi vb előtt visszatérhetett volna a válogatottba, azonban a vele beszélő Beckenbauert azonnal leintette a DFB, mihelyst tudomást szereztek az illetékesek a tárgyalásokról.

A két kapus Mexikóban látni sem bírta egymást, külön edzettek, Stein már odahaza ezt nyilatkozta, miután a tőle megszabadult vetélytársa potyázott az argentinok elleni döntőben: „Mégis van igazság és Isten”.

Forrás: Foci 7
Forrás: Foci 7

„Már Mexikóban tisztázni kellett volna mindent. A mi hibánk, hogy ez nem történt meg. Ha két ilyen megszállott játékos összetalálkozik, akkor könnyen előfordulhat összezördülés” – mondta később békülékeny hangulatban Stein. Schumacher szerint is Beckenbauer volt a hibás.

A kemény kapus (a stein magyarul követ jelent) 2003-ban vonult vissza, a Hamburg, az Eintracht Frankfurt és az Arminia Bielefeld színeiben 512 Bundesliga-mérkőzésen játszott, 42 és fél évesen az utolsót.


Fotó: Képes NS
Fotó: Képes NS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik