Eb 2020: szenzációs magyarok; kimagasló hollandok – összegeztük a csoportkört

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.06.24. 18:02
Mint ismert, a mieink németek elleni, illetve a portugálok franciákkal szembeni 2–2-es döntetlenjével lezárult a labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre. Összegeztük a csapatok teljesítményét és a hozzájuk kapcsolódó érdekességeket.


A magyar válogatott kimagaslott a csoportnegyedikek közül (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatott kimagaslott a csoportnegyedikek közül (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatott kimagaslott a csoportnegyedikek közül (Fotó: Szabó Miklós)

A magyar válogatott kimagaslott a csoportnegyedikek közül (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatott kimagaslott a csoportnegyedikek közül (Fotó: Szabó Miklós)

 

A CSOPORTKÖR SZÁMOKBAN

Területek, ahonnan a gólok születtek
Területek, ahonnan a gólok születtek

• Az Európa-bajnokság 51 mérkőzéséből eddig 36 találkozót játszottak le, ezek során összesen 94 gól született.

• A csoportkör során átlagosan 34 percenként esett gól, egy mérkőzésen 2.62 találat született.

• A legtöbbször (22 alkalommal) a találkozók 46-60. percei között találtak be, a legkevesebbszer (3) a második játékrész hosszabbításában.

Spanyolország birtokolta a legtöbbet a labdát: a három csoporttalálkozón átlagosan 68.7%-ban volt nála a labda, mögötte a németek (61.3%) és az olaszok (57.7%) állnak a vonatkozó rangsorban – a legkevesebbet Magyarországnál járt a labda: a mérkőzések játékidejének 34.7%-ában.

Dánia és Olaszország lőtt/fejelt a legtöbbet kapura (61-szer), a mieink a legkevesebbszer (18-szor).

• A GÓLLÖVŐLISTÁT a portugál Cristiano Ronaldo vezeti, 5 találattal.

• A legpontosabban Németország passzolt (89.7%), megelőzve a holtversenyben álló Franciaországot és Belgiumot (89-89) MAGYARORSZÁG a 21. lett a sorban (77.3).

• A legtöbb sikeres szerelést a magyar válogatott játékosai hajtották végre, a 2.Németország (50), és a 3. Lengyelország (49) előtt.

A legtöbb gólt Észak-Macedónia és Törökország kapta (8-8), hazánk ebben a sorban a hatodik.

Anglia és Olaszország az egész csoportkör során nem kapott gólt.

KIMAGASLÓ JÁTÉKOSADATOK

Passzok száma / a sikeresek száma és aránya
Passzok száma / a sikeresek száma és aránya

• PASSZPONTOSSÁG:1. Reece James (angol, 99%), 2. Axel Witsel (belga, 98.5%), 3.Aymeric Laporte (spanyol, 98.3%)

ALEGTÖBB GÓLPASSZ: 1. Pierre-Emile Höjbjerg (dán, 3), Steven Zuber (svájci, 3), 3. SALLAI ROLAND (2 – tizenhármas holtversenyben)

PÁLYÁN MEGTETT TÁV: 1. Alekszandr Golovin (orosz, 36 km), 2. Tomás Soucek (cseh, 35.1), 3. NAGY ÁDÁM (34.8)

• A LEGTÖBB VÉDÉS (védések/kapott gólok száma):1. Ugurcan Cakir (török,18/8), 2. Sztole Dimitrievszki (északmacedón, 14/8),Lukás Hradecky (finn, 14/3), Danny Ward (14/2), 5. GULÁCSI PÉTER(11/6)

• SZERELÉSEK SZÁMA: 1. FIOLA ATTILA (11), BOTKA ENDRE (11), Stefan Lainer (osztrák, 11)

• KAPUT TALÁLÓ LÖVÉSEK SZÁMA: 1. Cristiano Ronaldo (portugál), Patrik Schick (cseh), Álvaro Morata (spanyol, mind 6), 4. SZALAI ÁDÁM (4 – tizenötös holtversenyben)

A CSAPATOK TELJESÍTMÉNYE

F-CSOPORT

• A „legjobb csoportnegyedik” képzeletbeli címét még annak ellenére is Magyarországnak adhatjuk, hogy pontok számában a hasonló pozícióban végző Oroszország eggyel meghaladta a mieinket. Marco Rossi gárdája csodálatosan helytállt az Eb legnehezebb négyesében, pontot szerzett Franciaország (1–1) és Németország (2–2) ellen, játékosaink szenzációs egyéni teljesítményeik mellett remek összhangban voltak egymással a pályán, az pedig, hogy a három találkozón mindössze 12 percet volt válogattunk hátrányban, önmagáért beszél.

• A franciák végső győzelemre esélyes csapathoz méltóan győzelemmel kezdték a tornát (Németország ellen, 1–0), majd ezután kétszer döntetleneztek (a mieinkkel 1–1-et, a portugálokkal 2–2-t játszva). Didier Deschamps negyedik alkalommal irányította nagy tornán Franciaországot – és negyedik alkalommal sikerült válogatottjával csoportgyőzelmet szereznie.

Németország hullámzó teljesítményt nyújtott a négyesben, a franciáktól kikapott (0–1), a portugálokat simán elintézte(4–2), a mieink ellen viszont csak döntetlent ért el – a csoportkör lezárultával a német sajtó alaposan szétszedte a torna után búcsúzó Joachim Löw irányította csapatot, ötlettelennek nevezve azt.

• A címvédő Portugália azzal már meghaladta 2016-os teljesítményét, hogy sikerült egy mérkőzést megnyernie a csoportkörben (a mieink ellen, 3–0-ra). Világklasszis támadójuk, Cristiano Ronaldoötször is a kapuba talált – igaz, három alkalommal tizenegyesből –, ezzel 16 csapatnál is több gólt szerzettaz Eb-n.

Gólt érő támadások ideje, illetve ezek során az elvégzett passzok száma – illetve ezek átlagai
Gólt érő támadások ideje, illetve ezek során az elvégzett passzok száma – illetve ezek átlagai

A-CSOPORT

Olaszország szenzációs teljesítményt nyújtva végzett csoportja élén. A squadra azzurra korábban sohasem ért el kettőnél több gólt Eb-mérkőzésen: most ez két alkalommal, a törökök elleni nyitányon és Wales ellen is (egyaránt 3–0) sikerült neki, miközben Roberto Mancini együttesének egyik találkozón sem vették be a kapuját.

Wales egymás után másodszor jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Gareth Bale-ék 2016-ban megnyerték a B-csoportot – ezúttal 6 helyett 4 pontot szereztek, de ez is elég volt a folytatás kivívásához.

Svájcot többen már eltemették az első két mérkőzése után (Wales elleni döntetlen, majd Olaszország elleni sima vereség), ám az utolsó körre összeszedték magukat Xherdan Shaqiriék, és magabiztos győzelmük továbbjutást ért, 3. legjobb csoportharmadikként.

Törökország történetének eddigi leggyengébb Eb-szereplését hozta össze: 1996-ban is három vereséggel búcsúzott, de ezúttal még rosszabb gólkülönbséggel zárt. Sovány vigasz a török szurkolóknak, hogy csapatuk utolsó, Svájc elleni meccsén legalább egy alkalommal örülni tudtak egy gólnak – bár nem sokáig, hiszen hat perccel később érkezett is rá a válasz.

InStat-index, lejátszott mérkőzések száma
InStat-index, lejátszott mérkőzések száma

B-CSOPORT

Belgium a csoportkör legmagabiztosabb csapatai közé tartozik: mindhárom találkozóján begyűjtötte a három pontot, ráadásul csak egy gólt kapott. A belgák nagyon erős együttes képét mutatták, remek összjátékuk mellett kiváló egyéni teljesítményeket is láthattunk tőlük: támadójukat, Romelu Lukakut Oroszország és Dánia ellen is a meccs legjobbjának választotta meg az UEFA.

Dánia Eb-kezdése az egész világot megrázta: az első, finnek elleni meccsén (0–1) összeeső, majd újraélesztésre szoruló Christian Eriksen drámája kihatott a játékára, de az utolsó körben mégis talpra tudott állni. Az oroszok 4–1-es kiütése csoportmásodik helyet ért számára.

• A finnek derekasan helytálltak első Európa-bajnokságukon, az előzetes várakozásoknak ellentmondva, a dánok elleni győzelmüknek köszönhetően odaértek a csoport 3. helyére, ám mivel a hasonló pozícióban végzők rangsorában csak 5.-ek lettek, nem folytatódik számukra a torna.

• Az oroszok képességük alatt szerepeltek, egyedül a finneket tudták megverni, játékuk helyett pedig a legjobban Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány kólaivós akciójával hívták fel magukra a figyelmet.

Memphis Depay és a hollandok kiváló teljesítményt nyújtottak eddig (Fotó: AFP)
Memphis Depay és a hollandok kiváló teljesítményt nyújtottak eddig (Fotó: AFP)

 

C-CSOPORT

Szabálytalankodások száma, 90 percenkénti átlaguk
Szabálytalankodások száma, 90 percenkénti átlaguk

• Eddig a holland válogatott szerezte a legtöbb gólt – nyolcat –az Eb-n. Hollandia találatai mellett Denzel Dumfries kétszeres meccs emberévé választására (Ausztria és Ukrajna ellen), illetve a csapategységére is büszke lehet, Ukrajna ellen például a hajrában sikerült a maga javára fordítania a kétgólos vezetésről majdnem elszórakozott mérkőzést(3–2).

• Ausztria már azzal történelmet írt, hogy mérkőzést tudott nyerni az Európa-bajnokságon, a sógorokat az pedig végképp boldoggá teszi, hogy csapatuknak sikerült a továbbjutás. Az északmacedónok elleni első találkozón aratott könnyű győzelem még borítékolható eredmény volt, de az ukránok elleni siker (1–0) már önmagáért beszél.

Hiába áll kiváló játékosokból az ukrán csapat, a Hollandia elleni demoralizáló veresége kihatott a csoportkörben nyújtott teljesítményére. Érdekesség, hogy amikor Ukrajna betalált, a gólokat Andrij Jarmolenko és Ivan Jaremcsuk szerezte – egymás után, mindössze 4-5 perc különbséggel.

Az Eb-kvalifikáció megkönnyítésének legnagyobb nyertese Észak-Macedónia volt, amely Európa leggyengébb válogatottjai közül, a Nemzetek Ligája D-ligájának pótselejtezőjéből jutott ki története során először a tornára. Szereplésének egyetlen célja nem is lehetett más, mint a tisztes helytállás, amely a három vereség ellenére is sikerült.

D-CSOPORT

Elszenvedett szabálytalanságok, 90 percenkénti átlaga
Elszenvedett szabálytalanságok, 90 percenkénti átlaga
Anglia meglepő módon úgy tudta megnyerni csoportját, hogy mindössze két gólt rúgott – még az F-csoportból utolsóként kieső mieink is többet szereztek nála. Hogy ez a teljesítmény mire lehet elég a folytatásban, jó kérdés, az viszont biztatóan hangzik, hogy az angolok kapusa, Jordan Pickford volt az egyetlen, akinek mindhárom csoporttalálkozót végigjátszva egyszer sem kellett a saját hálójába nyúlnia.


• A 2018-ban vb-ezüstérmes Horvátországgal szemben sokan kritikusak voltak, miután a gárda első két meccsén csak egyetlen pontot szerzett, ám az utolsó fordulóban aratott, Skócia elleni biztos (3–1) győzelemmel összejött a továbbjutás.

• Még a csoportgyőzelem is meglehetett volna Csehországnak, ám a végén be kellett érnie a harmadik hellyel. Ki tudja, hova jutottak volna a csehekPatrik Schick nélkül – mindhárom góljukat a Leverkusen támadója szerezte.

Skócia mindössze egy gólt és ugyanennyi pontot szerezve zúgott ki az Eb-ről – bár az angolok elleni, 0–0-ra végződő találkozót a közösségi médiában sok szurkolójuk győzelemként értékelte.

E-CSOPORT

• Védő- és támadójátékban is kiemelkedőt nyújtott Svédország – a spanyolok elleni kapott gól nélküli döntetlenje ellenfele a vártnál harmatosabb teljesítménye ellenére is önmagáért beszél, a lengyelek elleni mérkőzésen szerzett három találat, majd a meccs drámai körülmények közötti behúzása szintén elismerésre méltó.

Spanyolország nem túl jól, két döntetlennel kezdte a kontinenstornát, ám Luis Enrique gárdája az utolsó, Szlovákia elleni csoportmeccsen (5–0) bepótolta az első találkozókon elmaradt góljait.
Hatalmas pofonnal ért véget az Eb a szlovákok számára, ám északi szomszédunk nem érdemelt ilyen csúfos búcsút, hiszen a lengyelek elleni skalppal (2–1) kezdte a tornát, majd Svédország is csak tizenegyesből elért góllal tudta felülmúlni (1–0).

Lengyelország majdnem csodát vitt véghez, amikor Robert Lewandowski vezérletével kétgólos hátrányból felállt Svédország ellen, így a továbbjutáshoz szükséges győztes gólért rohamozhatott(3–2), csakhogy a hosszabbításban kapott újabb találat miatt játékosainak leszegett fejjel kellett elhagyniuk a pályát. Egy ponttal semelyik csoportból sem lehet(ett) továbbjutni...

Spanyolország döcögősen kezdett, de az utolsó csoportmeccsén már hengerelt (Fotó: AFP)
Spanyolország döcögősen kezdett, de az utolsó csoportmeccsén már hengerelt (Fotó: AFP)

Az adatok forrása: InStat Football, UEFA
Az ábrák forrása: InStat Football

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc1–1
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales0–2
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc3–0
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország3–1
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales1–0
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország337–0+79
2. Wales31113–2+14
3. Svájc31114–5–14
4. Törökország331–8–70
B-CSOPORT (KOPPENHÁGA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 12., szombat, 18.00
Koppenhága
Dánia–Finnország0–1
Június 12., szombat, 21.00
Szentpétervár
Belgium–Oroszország3–0
Június 16., szerda, 15.00
Szentpétervár
Finnország–Oroszország0–1
Június 17., csütörtök, 18.00
Koppenhága
Dánia–Belgium1–2
Június 21., hétfő, 21.00
Koppenhága
Oroszország–Dánia1–4
Június 21., hétfő, 21.00
Szentpétervár
Finnország–Belgium0–2
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Belgium337–1+69
2. Dánia3125–4+13
3. Finnország3121–3–23
4. Oroszország3122–7–53
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia3–1
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna3–2
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia2–1
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria2–0
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia0–3
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria0–1
A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia338–2+69
2. Ausztria3214–3+16
3. Ukrajna3124–5–13
4. Észak-Macedónia332–8–60
D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország1–0
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország0–2
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország1–1
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia0–0
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia3–1
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia0–1
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia3212–0+27
2. Horvátország31114–3+14
3. Csehország31113–2+14
4. Skócia3121–5–41
E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia1–2
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország0–0
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia1–0
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország1–1
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország0–5
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország3–2
AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország3214–2+27
2. Spanyolország3126–1+55
3. Szlovákia3122–7–53
4. Lengyelország3124–6–21
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország2–2
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország 2–2
AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország3124–3+15
2. Németország31116–5+14
3. Portugália31117–6+14
4. MAGYARORSZÁG3213–6–32

 

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia (38. mérk.)
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria (37. mérk.)
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
39. mérk. győztese–37. mérk. győztese (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
40. mérk. győztese–38. mérk. győztese (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik