Jó iram, öt gól – Hollandia remek meccsen győzte le Ukrajnát

MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RÁCZ PÉTER (percről percre)MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló), RÁCZ PÉTER (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 20:49
null
A három holland gólöröm egyike (Fotó: AFP)
Az ukrán labdarúgó-válogatott felállt kétgólos hátrányból Amszterdamban, de 3–2-re kikapott Hollandiától az Európa-bajnokság C-csoportjának 1. fordulójában.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ

C-CSOPORT
Hollandia–Ukrajna 3–2 (0–0)
Amszterdam,
Johan Cruijff ArénA, 15 837 néző. Vezette:Felix Brych (német)
Hollandia:Stekelenburg–Dumfries,Timber (Veltman, 88.), De Vrij,Blind (Aké, 64.), Van Aanholt (Wijndal, 64.) – De Roon, Wijnaldum,F. de Jong–Weghorst (L. de Jong, 88.), Depay (Malen, 90+1.).Szövetségi kapitány:Frank de Boer
Ukrajna: Buscsan – O. Karavajev, Zabarnij, Matvijenko, Mikolenko – Zincsenko – Jarmolenko, Szidorcsuk, Malinovszkij, Zubkov (Marlos, 13.; Saparenko, 64.) – Jaremcsuk. Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko
Gólszerző: Wijnaldum (52.), Weghorst (59.), Dumfries (85.), ill. Jarmolenko (75.), Jaremcsuk (79.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A holland válogatott edzőközpontja felett szombaton elhaladt egy, a holland szurkolók által bérelt repülőgép, amely azt az üzenetet húzta maga mögött, hogy Frank de Boer szövetségi kapitánynak a 4–3–3-as hadrendet kellene választania az 5–3–2-es szisztéma helyett.

Az 51 esztendős szakember nem hallgatott a rajongókra, kitartott az ötvédős rendszer mellett, bár a két szélső hátvéd, Dumfries és Van Aanholt egyaránt rengeteget segítette a támadásokat. A kapuban a 38 éves és 264 napos Maarten Stekelenburg állt, aki Edwin van der Sar csúcsát megdöntve a valaha volt legidősebb holland labdarúgóvá avanzsált a világbajnoki és Európa-bajnoki meccseket figyelembe véve. Egyébként csak neki, mármint Stekelenburgnak volt eddig Eb-tapasztalata a holland keret jelenlegi tagjai közül.

A találkozóra Amszterdamban, az Ajax stadionjában került sor – a holland válogatott nagy tornán legutóbb a 2000-es Eb elődöntőjében játszott ebben a létesítményben, amikor emlékezetes mérkőzésen, tizenegyespárbajban kikapott Olaszországtól. Azon a meccsen Frank de Boer még csapatkapitánya volt az oranjénak…

Így rohan az idő…

És hamar eltelt az első játékrész is, mégpedig azért, mert nagyon élvezetes, jó iramú első félidőt játszottak egymással a csapatok. Csak a gól hiányzott. Sajnos még sérülésből is jutott, az FTC légiósát, Olekszandr Zubkovot már alig több mint tíz perc játék után le kellett cserélni vádlipanaszok miatt.

Zubkov tartja a labdát Wijnaldummal szemben (Fotó: AFP)
Zubkov tartja a labdát Wijnaldummal szemben (Fotó: AFP)

Hogy milyen intenzitással kezdődött a mérkőzés, arról mindent elárul az az adat, hogy a hollandok az első tíz percben hét kapura lövési kísérlettel próbálkoztak – ez rekord az 1980-as Eb óta –, az első félidőben pedig összesen tíz alkalommal vették célba Buscsan kapuját. Érdekesség, hogy ezen az Eb-n eddig egyik csapat sem talált be az első félidőben azok közül (Olaszország, Svájc, Dánia, Hollandia), amelyek legalább tíz kapura lövéssel próbálkoztak a meccs első felében.

De aztán a szünet után már jöttek a gólok is szerencsére, miközben a játék minősége semmit sem csorbult. A holland csapat Georginio Wijnaldum és Wout Weghorst találatával negyedóra alatt kétgólos előnybe került a második félidőben, ám az ukránok Andrij Jarmolenko zseniális, valamint Roman Jaremcsuk fejes góljával kevesebb mint négy perc leforgása alatt egyenlítettek.

A 85. percben aztán jött a slusszpoén, Denzel Dumfries fejesével a hollandok megnyerték a meccset!

Sosem volt még olyan Európa-bajnoki mérkőzés, amelyen gól nélküli első félidő után a rendes játékidőben öt találat esett volna!

És olyan negatív széria is csak egy volt eddig, mint amilyet Ukrajna épített: sorozatban hat vereséget korábban csak Jugoszlávia (1968 és 1984 között) szenvedett el az Eb-k történetében.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

HOLLANDIA – VÉGLEGES KERET (25 fő)
KAPUSOK: Marco Bizot (AZ Alkmaar), Marten Stekelenburg (Ajax), Tim Krul (Norwich City – Anglia)
VÉDŐK: Daley Blind (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), Joël Veltman (Brighton – Anglia), Matthijs de Ligt (Juventus – Olaszország), Nathan Aké (Manchester City – Anglia), Denzel Dumfries (PSV Eindhoven), Patrick van Aanholt (Crystal Palace – Anglia), Owen Wijndal (AZ Alkmaar), Jurriën Timber (Ajax)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Georginio Wijnaldum (Liverpool – Anglia), Frenkie de Jong (Barcelona – Spanyolország), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta – Olaszország), Ryan Gravenberch (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ Alkmaar)
TÁMADÓK: Memphis Depay (Lyon – Franciaország), Quincy Promes (Szpartak Moszkva), Luuk de Jong (Sevilla), Steven Berghuis (Feyenoord), Donyell Malen (PSV Eindhoven), Wout Weghorst (Wolfsburg – Németország), Cody Gakpo (PSV Eindhoven)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Frank de Boer

UKRAJNA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Andrij Pjatov (Sahtar Doneck), Heorhij Buscsan (Dinamo Kijev), Anatolij Trubin (Sahtar Doneck)
VÉDŐK: Mikola Matvijenko (Sahtar Doneck), Olekszandr Karavajev (Dinamo Kijev), Szerhij Krivcov (Sahtar Doneck), Eduard Szobol (FC Bruges – Belgium), Vitalij Mikolenko (Dinamo Kijev), Illja Zabarnij (Dinamo Kijev), Olekszandr Timcsik (Dinamo Kijev), Denisz Popov (Dinamo Kijev)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrij Jarmolenko (West Ham United – Anglia), Tarasz Sztepanenko (Sahtar Doneck), Olekszandr Zincsenko (Manchester City – Anglia), Ruszlan Malinovszkij (Atalanta – Olaszország), Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Viktor Cihankov (Dinamo Kijev), Roman Bezusz (Gent – Belgium), Marlos (Sahtar Doneck), Jevhen Makarenko (Kortrijk – Belgium), Mikola Saparenko (Dinamo Kijev), Olekszandr Zubkov (FERENCVÁROSI TC), Heorhij Szudakov (Sahtar Doneck)
TÁMADÓK: Roman Jaremcsuk (Gent – Belgium), Artem Beszedin (Dinamo Kijev), Artem Dovbik (Dnyipro-1)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Andrij Sevcsenko

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
C-CSOPORT (BUKAREST, AMSZTERDAM)
Június 13., vasárnap, 18.00
Bukarest
Ausztria–Észak-Macedónia 3–1
Június 13., vasárnap, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ukrajna 3–2
Június 17., csütörtök, 15.00
Bukarest
Ukrajna–Észak-Macedónia
Június 17., csütörtök, 21.00
Amszterdam
Hollandia–Ausztria
Június 21., hétfő, 18.00
Amszterdam
Észak-Macedónia–Hollandia
Június 21., hétfő, 18.00
Bukarest
Ukrajna–Ausztria
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik