Munkatársunktól 2021.04.07 14:46 Frissítve: 2021.04.07 16:22

Eb 2020: az oroszoknál fél ház, a románok 13 ezerrel számolnak – nézőkörkép

Az oroszok fél házzal, a románok 13 ezer szurkolóval számolnak, Budapesten csak az biztos, hogy az oltottsághoz kötik a belépést, Münchenben pedig a tartományi szabályozástól függ a nézőszám – nézőkörkép az Eb-n.

Nem lesz telt ház Bukarestben, de beengednek nézőket az Eb-re (Fotó: Getty Images)

 

Az MTI is beszámolt róla Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszterre hivatkozva, hogy a román kormány úgy döntött, 13 ezer néző lehet jelen a bukaresti Európa-bajnoki mérkőzéseken az Arena Nationalában, amely nagyjából 55 ezer szurkoló befogadására alkalmas.

Mint ismert, a tavalyról elhalasztott kontinenstornát 12 városban, köztük Budapesten rendezik június 11. és július 11. között. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elmondta, a budapesti mérkőzéseken a terv szerint csak azok a szurkolók lehetnek ott a négy találkozónak otthont adó Puskás Aréna lelátóin, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Gulyás azt is hozzátette, hogy „május végéig mindenki oltást kaphat, aki szeretne oltást kapni.” Úgy tudjuk, a magyar fővárosban legalább 50 százalékos lenne a kihasználtság a szervezők tervei szerint.

A tagszövetségeknek egyébként ezen a héten szerdáig kell leadniuk, hogy hány nézőt (és milyen feltételek mellett) engednek be a stadionokba.

Az elveszítheti a rendezési jogot, aki csak zárt kapus mérkőzéseket rendezne, igaz, a Daily Mail arról ír, hogy nincs is ilyen a házigazdák között. Más kérdés, hogy van olyan város – a Daily Mail Dublinra utal –, amely 10 százalékos kihasználtságot tart elképzelhetőnek, ezt viszont kevesellheti az UEFA.

Az MTI szerint a Német Labdarúgó-szövetség alelnöke, Rainer Koch a hét elején megsürgette a müncheni városvezetőséget és a bajor tartományi kormányt, hogy dolgozzanak ki koncepciót a nézők beengedésére. Mint ismert, a magyar válogatott itt lépne pályára a németek ellen. A dpa német hírügynökség információi szerint Aleksander Ceferin UEFA-elnök szerdán Münchenbe utazik, hogy megtekintse a Bayern München–Paris Saint-Germain BL-mérkőzést, és ez jó alkalom lehet arra is, hogy személyesen tárgyaljon az illetékesekkel.

A rendezőket már csak azért sem irigyeljük, mert a járványhelyzet több helyen is riasztó, és bár az oltási programoknak köszönhetően jelentősen javulhat június közepére, a döntést most kell meghozniuk.

Alekszej Szorokin, az orosz szervezőbizottság első embere a Daily Mail szerint azt nyilatkozta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az UEFA ad némi mozgásteret a rendezőknek, akik április 28-ig még jelezhetik az európai szövetségnek, növelnék-e az eredetileg jelzett nézőszámot. Az oroszok fél házzal terveznek Szentpéterváron.

AMSZTERDAMBAN ÉS BILBAÓBAN 25 SZÁZALÉKNYI NÉZŐT ENGEDNÉNEK BE A STADIONBA

Legalább 12 ezren jelen lehetnek majd az amszterdami Johan Cruijff Arénában. A holland szövetség a kormánnyal és az amszterdami városvezetéssel közös közleményben tudatta, hogy 25 százalékos kapacitással számol, de a járványhelyzet függvényében növekedhet a szurkolók száma. A végleges döntést később hozza meg a kormány, amely szerdán arra figyelmeztetett, hogy ha a torna előtti hetekben újra jelentősen növekszik a fertőzések száma, lejjebb kerülhet a beengedhető szurkolókra vonatkozó limit. A nézőknek friss negatív Covid-teszttel kell majd rendelkezniük és be kell tartaniuk a szigorú egészségügyi protokollt.

 Az amszterdami stadionban játszik a holland válogatott a három csoportellenfelével, az ukránokkal, az osztrákokkal és az észak-macedónokkal, később pedig nyolcaddöntős mérkőzést is rendeznek benne.

Ugyancsak 25 százalékos telítettséggel kalkulálnak Bilbaóban, ahol ez 13 és 14 ezer közötti nézőszámot jelentene mérkőzésenként a San Mamés Stadionban.

A spanyolok itt játsszák majd csoportmeccseiket a svédekkel, a lengyelekkel és a szlovákokkal, illetve itt is rendeznek nyolcaddöntős mérkőzést. (MTI) 

 

2021.04.09 23:27:12

Foci Eb 2020 DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Szerencsés bejutókkal egymástól méterekre, betegségtől tartva, maszkosan, lelki abroncsban, vagy épp ellenkezőleg, felszabadultan, a gyógyulásba, az újrakezdésbe vetett hittel, széles mosollyal?

2021.03.02 21:38:12

Foci Eb 2020 SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Nekünk duplán nagy a tét.

2021.01.21 23:37:38

Foci Eb 2020 DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A felelős végső döntést nem ők hozzák majd meg.

2020.11.23 14:35:41

Foci Eb 2020 BOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLY

RÉGIÓS KÖRKÉP. A magyar bajnokság négy válogatotthoz is küldhet futballistákat az Eb-re.

2020.11.17 10:27:42

Foci Eb 2020 TÓTH ÁDÁM

Bierhoff: Derűlátóan állunk az Eb-hez, hiába gondolják, hogy gyülekeznek felettünk a felhők, jövő nyárig kitisztul az ég.