H. L.
2023.05.17 13:27 Frissítve: 2023.05.17 14:25

F1: törölték a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjat – hivatalos

A Formula–1 vezetősége szerda délután megerősítette, hogy törli az eredeti tervek szerint most hétvégén rendezendő Emilia-romagnai Nagydíjat az időjárási körülmények miatt.

Az időjárás elmosta az imolai versenyt

 

 

A térségben már az elmúlt hetekben is jelentős károkat okoztak a heves esőzések, az áradások emberéleteket is követeltek, és most hétvégére is a legmagasabb szintű vörös riasztás volt érvényben. Bár a mezőny ennek ellenére is elutazott a helyszínre, már az előkészületek sem zajlottak zökkenőmentesen, hiszen kedden evakuálni kellett a csapatokat, és a víz elárasztotta az alsóbb kategóriák, a Formula–2 és a Formula–3 paddokcját is.

Szerdán Olaszország közlekedésügyi minisztere, Matteo Salvini is kifejezte az aggályait a nagydíjjal kapcsolatban, és közleményében hangsúlyozta, a tartományban katasztrófahelyzet alakult ki a Santerno folyó áradása miatt, ezért minden energiát a bajba jutottak megsegítésére kell fordítani, miközben a futam megrendezése dugókat is okozna, ami lassítaná a segítségnyújtást.

A Formula–1 vezetősége szerda kora délután tartott ülést többek között az imolai verseny szervezőivel, illetve a helyi hatóságokkal, és arra a döntésre jutott, hogy az időjárás, valamint a kialakult veszélyhelyzet miatt törli az Emilia-romagnai Nagydíjat.

„A Formula–1-es közösség szeretné kifejezni az együttérzését az Emilia-Romagna régióban a közelmúltban történt események által érintett emberek és közösségek felé. Emellett szeretnénk tisztelegni a mentőszolgálatok munkája előtt, akik mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Az F1 a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökével, az illetékes hatóságok, így az Olasz Automobilklub elnökével, az Emilia-Romagna régió elnökével, a város polgármesterével, valamint a szervezővel történt egyeztetés után arra a döntésre jutott, hogy nem rendezi meg a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjat.”

„A határozat azért született, mert a szurkolók, a csapatok és személyzetünk számára sem lehetséges garantálni az esemény biztonságos megtartását, ez a helyes és felelősségteljes döntés figyelembe véve a régió településeinek és városainak jelenlegi helyzetét. Nem lett volna helyénvaló további nyomást helyezni a helyi hatóságokra és a vészhelyzeti szolgálatokra egy ilyen nehéz időben” – olvasható az F1 hivatalos közleményben.

Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy valamikor pótolják-e az imolai versenyhétvégét. Az F1 mezőnye jövő hét végén Monacóban, majd egy héttel később Spanyolországban versenyez. 

2023.06.04 12:17:41

F1 nemzetisport.hu

Pérez a negyedik helyig kapaszkodott fel, míg Leclerc pont nélkül maradt Spanyolországban.

2023.06.03 14:01:26

F1 nemzetisport.hu

Leclerc, Pérez és Russell sem jutott be a Q3-ba – utóbbi ráadásul a csapattársával ütközött.

2023.06.03 11:20:05

F1 nemzetisport.hu

Verstappen az utolsó edzést is behúzta, ám a mezőny dolgát némi eső és egy félbeszakítás is nehezítette.

2023.06.02 18:04:24

F1 nemzetisport.hu

A holland mögött Alonso és Hülkenberg alkotta az első hármast.

2023.06.02 15:14:13

F1 nemzetisport.hu

A holland 17 századdal előzte meg Alonsót, míg a Ferrari kiszorult az első ötösből.