Hamilton magabiztosan nyert Verstappen és Bottas előtt Portimaóban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.05.02. 15:30
null
Hamilton pályafutása 97. győzelmét aratta (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton (Mercedes) aratott győzelmet az F1-es Portugál Nagydíj versenyén. Mögötte Max Verstappen (Red Bull), valamint a pole pozícióból induló, s a leggyorsabb körért járó plusz pontot megszerző Valtteri Bottas zárt (Mercedes). A negyedik Sergio Pérez (Red Bull) lett, míg az első ötös sorát Lando Norris (McLaren) egészítette ki.

Valtteri Bottas az első, Lewis Hamilton a második, míg Max Verstappen a harmadik portimaói szabadedzésen zárt az élen, és ez a hármas ugyanebben a sorrendben végzett a szombati időmérőn is. Bottas tehát meglepte a 100. pole pozíciójára készülő csapattársát, illetve az egy körön ezúttal is gyorsabb, de megint hibázó Red Bullokat.

18. PORTUGÁL NAGYDÍJ
ÁPRILIS 30., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:19.648
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:19.837
MÁJUS 1., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.489
Időmérő: 1. Bottas 1:18.348
MÁJUS 2., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 6., 14.00
Azeri Nagydíj, Baki

A finnek szüksége is volt erre az imolai gyenge teljesítményét, valamint bukását követően, főleg, hogy hátránya már 28 pont az éllovas Hamilton, és 27 pont a második Verstappen mögött. Bár a mostani idényben még nem hozott szerencsét a pole, Bottas abban bízott, hogy jó rajtot vehet, amit követően sikerül az irányítása alatt tartani a Pirelli által egykiállásosra jósolt versenyt.

A futam legnagyobb kérdése így az volt, hogy a finnek sikerül-e visszakapaszkodnia, vagy az idény harmadik versenye is Hamilton és Verstappen párharcáról fog szólni.

Bottas jól rugaszkodott el, s sikerült is megtartania a vezetést, mögé Hamilton, valamint Verstappen sorolt be, vagyis nem változott az első hármas sorrendje. A negyedik helyre Carlos Sainz Jr. lépett előre, miután megelőzte Sergio Pérezt, majd a nagyot csatázó Lando Norris és Esteban Ocon sorakozott az első hetesben.

George Russellnek sikerült megtartania a 11. pozíciót, míg a 16. helyről induló Daniel Ricciardo az első kör végén már tizenharmadikként haladt, miután előtte Kimi Räikkönen szállt bele hátulról csapattársába, Antonio Giovinazziba.

A finn első szárnya letört, s egy része beragadt a bal első alá, aminek következményeként fel kellett adnia a futamot. Az eset miatt a pályára hajtott a biztonsági autó is, amely hat körön keresztül vezette fel a versenyt.

Bottas nagyon jó ütemben jött el az újraindításnál, míg Hamilton olyannyira beragadt, hogy a harmadik Verstappennek még a gázról is el kellett emelnie a lábát, hogy ne előzzön a safety car vonal előtt. A holland így vesztett némi lendületet, azonban ez sem állította meg, hogy megelőzze a hétszeres világbajnokot. Mögöttük Sainz bukott több pozíciót, miután Norris és Pérez is maga mögé utasította, míg hátrébb Ricciardo egészen a 11. helyig lépett előre, miközben Russell több helyet is bukott.

A következő körökben Verstappen próbálta támadni Bottast, azonban nem igazán tudott előzési pozícióba kerülni, ráadásul elkövetett egy kisebb hibát is, amit Hamilton azonnal kihasznált, s visszavette a második pozíciót a 11. körben. A brit innentől fogva magasabb tempóra kapcsolt, s megközelítette DRS-távolságon belülre Bottast, miközben hamar 2 másodperces előnyt épített ki Verstappen előtt.

Hamilton próbálkozásai a 20. körben fizetődtek ki, amikor külső ívről sikerült elmennie Bottas mellett, s átvette a vezetést! A mercedeses pozíciócsere után nagyon közel került egymáshoz az első hármas, de a britnek néhány kör után sikerült csaknem 2 szekundumos előnyt kiépítenie, amit később tovább is növelt, míg Verstappen egészen a kiállásáig nem eresztette Bottast.

A holland a 36. körben állt ki friss keményekért, amire a Mercedes azonnal reagált, s már a következő körben kihívta Bottast. A finn ugyancsak a fehér oldalfalú Pirelliken tért vissza, igaz, az övéi használtak voltak. Bár a pilóta Verstappen előtt tért vissza, szemmel láthatóan küszködött a hideg abroncsokon, amit a Red Bull-os azonnal ki is használt, s lehagyta a 77-es rajtszámú „ezüstnyilat”. A kint maradó Hamilton ezt nem hagyhatta figyelmen kívül, így a 38. körben ő is kiállt, aminek következményeként Pérez vette át a vezetést.

A mexikói ezt követően nagyon elnyújtotta az etapját, s rendíthetetlen menetelését egyedül Nyikita Mazepin zavarta meg, aki a lekörözésnél figyelmen kívül hagyta a kék zászlót. A nagy hátrányban az utolsó helyen autózó orosz 5 másodperces időbüntetést kapott az eset miatt.

Pérez végül egészen az 52. körig várt, cseréjét azt követően hajtotta végre, hogy Hamilton felért rá, és megelőzte. A Red Bull-os lágy abroncsokat kapott, amelyen megkezdhette a felzárkózást a negyedik helyről. A mexikói azonban amellett, hogy nem tudott javítani már a pozícióján, még a hátrányát sem sikerült annyira lecsökkentenie, hogy a Mercedes ne hívja ki megint Bottast, hogy rá tudjon menni a pluszpontot érő leggyorsabb körre. Az „ezüstnyilak" cseréjére a következő körben reagált Verstappen is, aki bár az utolsó körben megfutotta a leggyorsabb kört, pályakiszélesítés okán később törölték a körét, az egy pontot így Bottas örökölte meg.

Míg a vetélytársak az egy pontért csaptak össze, Hamilton magabiztosan, csaknem 30 másodperces előnnyel szelte át elsőként a célvonalat. A brit pályafutása 97. győzelmét aratta, s nyolc pontra növelte az előnyét az egyéni összetettben. A második Verstappen lett, míg a dobogó alsó fokára Bottas állt fel, aminek köszönhetően fellépett Norris mögé a vb-pontversenyben.

A negyedik Pérez lett, majd Norris, Leclerc, Ocon vezérletével az Alpine kettőse, a szép felzárkózást bemutató Ricciardo, valamint Gasly zárta az első tízes sorát.

A 11. pozícióból induló Russell tehát nem tudta megszerezni az első pontjait a Williamsszel, a pilóta tizenhatodikként látta meg a kockás zászlót. Viszonylag jó versenyt tudhat maga mögött Sebastian Vettel, a négyszeres világbajnok csapattársa, Lance Stroll előtt végzett a 13. helyen.

Pozitív futamot zárt még Mick Schumacher is, a német pilóta Nicholas Latifi előtt haladt át a célvonalon, ami remek teljesítmény a Haastól.

Folytatás jövő hétvégén a Spanyol Nagydíjjal.

PORTUGÁL NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:34:31.421
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 29.148 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Mercedes 33.530 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 39.735 mp h.
5. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 51.369 mp h.
6. Charles Leclerc monacói Ferrari 55.781 mp h.
7. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1:03.749 p h.
8. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1:04.808 p h.
9. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1:15.369 p h.
10. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1:16.463 p h.
11. Carlos Sainz spanyol Ferrari 1:18.955 p h.
12. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
14. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
15. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
16. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
17. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 2 kör h.
18. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 2 kör h.
19. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 2 kör h.
FELADTÁK megtett körök kiesés oka
Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 karambol
A VB-ÖSSZETETT ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Lewis Hamilton 2 3 3 1 69
2. Max Verstappen 1 3 3 61
3. Lando Norris 1 3 37
4. Valtteri Bottas 2 2 2 32
5. Charles Leclerc 3 28
6. Sergio Pérez 2 22
7. Daniel Ricciardo 3 16
8. Carlos Sainz 2 14
9. Esteban Ocon 2 8
10. Pierre Gasly 2 7
11. Fernando Alonso 2 5
11. Lance Stroll 2 5
13. Cunoda Juki 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 101
2. Red Bull-Honda 83
3. McLaren-Mercedes 53
4. Ferrari 42
5. Alpine-Renault 13
6. AlphaTauri-Honda 9
7. Aston Martin-Mercedes 5
8. Haas-Ferrari 0
8. Alfa Romeo-Ferrari 0
8. Williams-Mercedes 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik