F1: Cunoda lesz az új sztár, mindenki szereti – Marko

Vágólapra másolva!
2021.04.01. 13:47
null
Cunoda már az első versenyén felhívta magára a figyelmet (Fotó: AFP)
A Formula–1-es AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost biztos benne, hogy japán újonca, Cunoda Juki egy napon világbajnok lesz. Az osztrákkal egyetért a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is, aki szerint a pilóta a fiatal kora ellenére meglepően érett.

 

 

17. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.394
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.847
MÁRCIUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.577
Időmérő: 1. Verstappen 1:28.997
MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 18., 15.00Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona

A Formula–2 tavalyi bronzérmese, Cunoda Juki már az első nagydíján letette a névjegyét a királykategóriában. A Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint a Bahreinben világbajnok riválisokat is maga mögé utasító, s kilencedikként záró japán az elmúlt időszak legjobb újonca, míg főnöke, Franz Tost biztos benne, hogy a pilóta egy napon vb-címet nyer.

Világbajnok lesz, ebben biztos vagyok! – kezdte a német Sport1-nek. – Nem tudsz neki olyasmit mondani, ami egyik fülén bemegy, a másikon ki, az agya olyan, mint egy szivacs, nagy a tudásszomja. Ráadásul azonnal alkalmazza is megszerzett tudást gyakorlatban. Ez nagyon meghatározó. Bízom benne, hogy továbbra is így fog fejlődni, és akkor egy napon biztosan világbajnok lesz" – mondta elismerően az első, 2000-es években született versenyzőről, majd részletesebben is kitért arra, miben olyan jó a japán.

Nagyon jól tudja felmérni a sebességét, különösen a gyors kanyarokban. Nagyon jó a fékezésnél is, és egy igazi harcos. Nagyon határozott, koncentrált, és megvan a kellő önbizalma is. Mentálisan nagyon erős, amit már korábban is bizonyított. Ne felejtsük el, hogy csak két éve költözött Japánból Európába, de már a Formula–3-ban is nagyon szép eredményeket ért el, sőt, győzni is tudott. Teljesen új kultúrába csöppent, de jól kezelte. Ahhoz, hogy teljesen új csapatokkal és ismeretlen közegben is tudjon érvényesülni, nagyon-nagyon erősnek kell lennie fejben" – tette hozzá.

Cunodáról a Red Bull pilótanevelő programjának vezetője és a Formula–1-es csapat tanácsadója, Helmut Marko is nagyon jó véleménnyel van.

Nagyon okos, és meglepően érett a fiatal korához képest. Ő lesz a Formula–1 új sztárja, mindenki szereti. Egy elbűvölő, húszéves japán fickó, jó humorérzékkel. Cunoda százötvenkilenc centi magas és hatvanegy kiló, szóval a tervezők is imádják" – viccelődött, ugyanakkor elmondta, némi időbe telt, mire az AlphaTauri tudott alkalmazkodni a versenyzőhöz.

A pedálok jelentették a fő problémát, amiket előrébb is kellett hozni a kocsiban. A szimulátorban eközben még mindig nem találtuk meg neki a megfelelő ülést – magyarázta, majd kitért Cunoda hétvégéjére is. Szerinte az AlphaTauri hibázott, amikor nem a lágy keveréken küldte ki az időmérőn. – A csapatnak a lágyabb gumikat kellett volna adnia neki az élete első kvalifikációjára, hiszen nem volt még semmilyen rutinja."

Tost mellett Marko is kiemelte, hogy a pilóta milyen kevés időt töltött el Európában az F1-es bemutatkozása előtt.

Mi hoztuk Európába. Lehúzott egy idényt az F3-ban, majd egyet az F2-ben, igazából senki sem figyelt fel rá, aztán bumm, hirtelen az F1-be került. Ha nem lettek volna technikai meghibásodásai tavaly, akkor könnyedén megnyerhette volna a bajnokságot" – utalt arra, hogy Cunoda 15 ponttal maradt el a címet behúzó Mick Schumachertől.

Markót a Racefans arról is megkérdezte, hogy látja-e Cunodában a potenciált, hogy ő legyen Japán első bajnoka. Az osztrák röviden és tömören felelt: „Határozottan."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik