Leclerc: Idő kérdése, hogy nyomást helyezzünk a Red Bullra

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.15. 13:22
AFPLeclerc (balra) bízik benne, hogy versenyre kelhetnek a Red Bull-lal (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Ferrari monacói versenyzője, Charles Leclerc úgy érzi, folyamatosan közelednek a Red Bullhoz, és csak idő kérdése, hogy nyomást helyezzenek a riválisra.

A Red Bull lehengerlő formában kezdte a 2024-es idényt is, a Bahreinben és Szaúd-Arábiában is pole pozíciót szerző Max Verstappen vezérletével ugyanis mindkét helyszínen kettős győzelmet ünnepelhetett. A legközelebbi üldözőnek mindkét nagydíjon a Ferrari tűnt, Carlos Sainz Jr. Szahírban, míg Charles Leclerc Dzsiddában állhatott fel a dobogó alsó fokára. 

Noha a Scuderiának egyelőre nem volt érdemi esélye megszorongatni a riválist, a mindkét versenyhétvégén a második rajtkockából induló monacói pilóta úgy véli, folyamatosan fejlődnek, így már csak idő kérdése, mikor helyezhetnek nyomást a „vörös bikákra". 

„Pozitív verseny volt, úgy gondolom, apró lépésekkel haladunk a megfelelő irányba. Ha visszatekintek az elmúlt hat-hét hónapra, mi vagyunk az a csapat, amely a legnagyobb fejlődést érte el, és lassanként csökkentjük a lemaradásunkat. Még mindig elég nagy a különbség, de ha a folytatásban is így dolgozunk, biztos vagyok benne, csak idő kérdése, hogy kicsit jobban nyomás alá helyezzük a Red Bullt."

Leclerc szerint a fejlesztési verseny fogja meghatározni, milyen ütemben tudnak közeledni, és érhetik utol az osztrák ellenfelet. „Nem hiszem, hogy túl sok fejlesztésünk lesz Melbourne-ben, szóval ezek nélkül jó munkát végzünk azzal, ha a maximalizáljuk a jelenlegi csomagunkat. Itt tartunk most. Meg kell látnunk, milyen javulást tudunk elérni, amikor megérkeznek az újítások az autóra. Remélhetőleg közelebb visznek minket a Red Bullhoz."

„Három-négy tizedmásodperc jelentősnek számít az autósportok világában. Ugyanakkor ha számításba vesszük a versenygép valamennyi alkatrészét, és mindegyikkel nyerünk egyetlen századmásodpercet, akkor össze is adódik ez az érték. Az elmúlt néhány hónapban csapatként mi fejlődtünk a legtöbbet, mivel rendkívül jó munkát végzünk, és csak ezt kell folytatnunk. Eléggé világos, mely területeken kell dolgoznunk. Biztos vagyok benne, hogy eljön a mi időnk. Nem tudom, mi van a Red Bull tarsolyában a fejlesztések terén, de az fogja eldönteni, pontosan mikor leszünk képesek harcba szállni velük"

Leclerc-hez hasonlóan a csapatfőnök, Frédéric Vasseur is úgy érzi, van okuk az örömre. „Nem akarok pesszimista lenni, hiszen jó hétvégét zártunk, így optimistának kell lennünk, és ki kell élveznünk ezeket a pillanatokat, de az egyértelmű, hogy a Red Bull még mindig előttünk jár. Az időmérőn nagyjából két-három tizedmásodperc előnyük van velünk szemben, a versenyen viszont ennél nagyobb a lemaradásunk. Ugyanakkor nehéz pontosan meghatározni a különbségeket, hiszen nem tudhatjuk, hogy mennyit hoznak ki az autójukból. Viszont úgy érezzük, nyomást gyakorolhatunk rájuk, ha teszünk még egy lépést."

„Amikor egy másodperc volt a hátrányunk, hiábavaló volt, de most egy jó rajttal, ott lehetünk és versenyre kelhetünk velük. Dzsiddában elég könnyű helyzetben voltak az előzések terén, hiszen jobb volt a végsebességük, de ez választás kérdése volt, és lesz alkalom, amikor más lehetőségeink is lesznek. Egyáltalán nem gondolok a világbajnokságra, de azt hiszem körülbelül 45 (valójában 49) pontot szereztünk, míg az előző idényben három nagydíjat követően 25 (igazából 26) ponttal álltunk. Fontos a jó kezdés."

„Az idei autót emellett könnyebb is vezetni, mint a tavalyit, ami jó alapul szolgál a fejlesztések szempontjából, hiszen a versenyzők sokkal könnyebben olvassák, így jobban megérthetjük, milyen területeken kell javulnunk. Ha utol szeretnénk érni a Red Bullt, minden területen előre kell lépnünk. Ez volt a megközelítésünk az előző idényben is, és kifizetődött. Nagy fejlődést értünk el, de egyetlen területen sem állhatunk le. Természetesen kulcsfontosságú az aerodinamika. Vannak fejlesztések a láthatáron, de mindenkinél ez a helyzet. A legfontosabb, hogy olyan fejlesztéseket hozzunk, amelyek működnek, és tavaly elég jó munkát végeztünk ebből a szempontból."

4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés1. Alonso 1:28.827
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés1. Verstappen 1:28.412
Időmérő1. Verstappen 1:27.472
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
Verseny1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik