„Horner marad, Marko és Newey távozik, Verstappen a Mercedeshez tart"

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.05. 14:14
Marko (középen) és Verstappen (jobbra) távozásához is vezethet Horner (balra) maradása? (Fotó: AFP)
A legfrissebb sajtóértesülések szerint többek között Max Verstappen távozásához is vezethet a Formula–1-es Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert körüllengő botrány.

Mint ismert, a holland De Telegraaf  még február elején számolt be arról, hogy a Red Bull anyacége belső vizsgálatot indított a csapatfőnöke, Christian Horner ellen, miután az egyik női alkalmazottja súlyos vádakkal illette. Noha a külső jogász által lefolytatott, többhetes eljárás végén felmentették az ötvenéves szakembert, az idénynyitó Bahreini Nagydíj előestéjén közzétett, s a nevét tisztázandó közlemény nem csillapította a kedélyeket, amit tovább tetézett, hogy alig huszonnégy órával később kiszivárogtak az állítólagos bizonyítékok is. 

Bár a Red Bull kettős győzelmet ünnepelhetett Szahírban, a sajtó nem a fölényes teljesítménytől, hanem a duzzadó botránytól hangos, és napról napra újabb részletek, valamint elméletek látnak napvilágot az üggyel kapcsolatban. Az erőteljesen körvonalazódni látszik, hogy a „vörös bikáknál" hatalmi harcok dúlnak, és az Auto Motor und Sport szerint két táborra szakadt a csapat. Az egyik oldalon Horner, illetve az őt támogató többségi tulajdonos, a thaiföldi Yoovidhya család, míg a másikon az osztrák vezetőség, vagyis Mark Mateschitz, Oliver Mintzlaff, Helmut Marko, illetőleg az értesülések alapján őket támogató Adrian Newey és Jos Verstappen áll. 

Míg az 51 százalékot tulajdonló Yoovidhya család a források szerint gondoskodott arról, hogy a szexuális zaklatással vádolt Horner megtarthassa a posztját a belső vizsgálat után, a némileg tehetetlen ellentábor a csapatfőnök távozását szorgalmazza, aminek elsőként a háromszoros világbajnok Max Verstappen édesapja adott hangot széles körű nyilvánosság előtt. 

Az idősebbik Verstappen nagy port kavart, amikor a Daily Mailnek nyilatkozva lemondásra szólította fel az „áldozatot játszó" brit szakembert, és kijelentette, a feszültség állandósulni fog, miközben a kettészakadás és a robbanás veszélye fenyegeti az istállót, ha Horner marad a pozíciójában. Sajtóértesülések szerint a holland fia, Max Verstappen távozásával is megfenyegette a Red Bullt, és baráti körökben azt hangoztatja, a címvédő kész csapatot váltani, ha a csapatfőnök nem mond le. 

Hogy a 2028 végéig érvényes szerződéssel rendelkező Verstappen esetleges távozásának van alapja, jelezte, hogy Jos Verstappent a Lewis Hamilton váratlan Ferrarihoz igazolása után versenyzőt kereső Toto Wolff-fal látták Bahreinben – a holland ex-versenyző hírek szerint először kereste az osztrák társaságát a  a 2021-es abu-dzabi botrány óta. Érdekesség, hogy értesülések alapján az idősebbik Verstappen szerepet játszhatott abban, hogy pont február elején, néhány nappal Hamilton bejelentése után kapott nyilvánosságot a házon belül elvileg már decemberben kirobbant ügy, illetőleg köze lehetett a terhelő bizonyítékok kiszivárogtatásához is, igaz, ezeket a feltételezések cáfolta a Daily Mail megkeresésére...

Ezen felül jelzésértékű lehet Max Verstappen hozzáállása, valamint témában való megnyilvánulása is: a versenyző Bahreinben nem kívánt a Horner-ügyről beszélni, s bár teljesítmény szempontjából kiállt a csapatfőnök mellett, egyáltalán nem kelt a védelmére olyan vehemensen, mint amikor tavaly az a szóbeszéd járta, hogy Marko elveszítheti a pozícióját.  Tette mindezt úgy, hogy egybehangzó források alapján az azóta botrányba keveredő Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Mohammed ben Szulajem arra kérte a hollandot, hogy nyilvánosan támogassa a csapatfőnökét.

A versenyző mellett Marko AutoBildnek adott nyilatkozata is árulkodó lehet, az osztrák amellett, hogy nem volt hajlandó a Horner-üggyel kapcsolatban megszólalni, Verstappen esetleges Mercedeshez igazolása kapcsán kijelentette, ő nem fogja a versenyző útját állni, ha távozni szeretne. „A belső vizsgálat lezárult, többet nem mondok erről. Ami engem illet, nem fogok Max útjába állni."

A RacingNews365 információi szerint Marko szerepe döntő lehet, hiszen az ő személyéhez kötött Verstappen egyik kilépési záradéka, ha az osztrák távozik, az a holland előtt is megnyitná az ajtót. A versenyző és a tanácsadó mellett ráadásul a hírek szerint a tervezőzseni Newey is is elhagyhatja a Red Bullt, utóbbi a hírek szerint nem kizárt, hogy a Ferrari felé veszi az irányt.

„Jelen állás szerint Horner marad, Marko és Newey távozik, míg Verstappen a Mercedeshez tart" – jelentette ki a korábbi F1-es pilóta, Gerhard Berger. 

Horner a háttérben igyekszik csillapítani a kedélyeket, a PA értesülései szerint Jos Verstappen kijelentése után személyesen felkereste versenyzője menedzserét, Raymond Vermeulent annak érdekében, hogy segítse megbékíteni a holland ex-versenyzőt. A hétfői dubaji találkozó a hírek szerint jól alakult, s azon Red Bull-vezetők is jelen voltak. 

Hogy pontosan milyen véget ér a történet, egyelőre bizonytalan, de a jelek szerint az elmúlt években egyeduralkodó Red Bull valóban a szétszakadás szélén áll, kulcsemberek távozhatnak, és akár meghiúsulhat a Forddal való együttműködés is. A márka ugyanis a Motorsport-Total forrásai alapján azt fontolgatja, érdemes-e folytatnia a partnerségét a „vörös bikákkal"... 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik