Újabb F1-es botrány: az FIA elnöke adta vissza Alonso 3. helyét a tavalyi Szaúdi Nagydíjon?

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 19:17
Mohamed ben Szulajemnek nincs joga beleavatkozni az F1-es szankciókba, a tavalyi Szaúdi Nagydíjon mégis miatta kedveztek Fernando Alonsónak (Fotó: Getty Images)
Vizsgálatot indítottak Mohamed ben Szulajem FIA-elnök ellen, mert a tavalyi Szaúdi Nagydíjon beleavatkozott a verseny végeredményének alakulásába azzal, hogy visszavonatta Fernando Alonso tíz másodperces büntetését.

 

A tavalyi dzsiddai verseny rajtjánál Alonso rosszul állt be a startpozíciójába, amiért öt másodperces időbüntetést kapott. Ezt az első bokszkiállásánál letöltötte, de a sportfelügyelők észrevették, hogy az autó hátuljánál az emelőt használó szerelő még az öt másodperc letelte előtt hozzáért az emelővel az Aston Martinhoz, ezért újabb tíz másodperces büntetést szabtak ki ellene. Ezt az időbüntetést a végeredményhez adták hozzá, a harmadik helyen célba érő Alonso pedig visszakerült George Russell mögé a negyedik helyre.

Később a második büntetést visszavonták, így mégis Alonso lett a harmadik – mint kiderült, Ben Szulajem utasítására annullálták a büntetést, az FIA elnöke ugyanis felhívta a Szaúdi Nagydíjon sportfelügyelőként dolgozó helyi tisztségviselőt (az FIA közel-keleti régiójának sportvezetőjét), és határozottan elmondta a véleményét az esetről, sugallva, hogy vissza kell vonni a 10 másodperces időbüntetést.

Az FIA elnökének nem tartozik a hatáskörébe a versenyek ilyen módon való befolyásolása, ez a BBC szerint inkább a hatalommal való visszaélésnek minősül.

A BBC rámutatott, hogy bár Ben Szulajem a kinevezése után leszögezte, távol tartja magát az F1-es ügyektől, azóta többször is beleavatkozott a sorozat történéseibe, többek között késleltetve a szabályalkotást.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik