F1: az FIA elismerte, büntetni kellett volna Verstappent Szingapúrban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 15:06
null
Verstappen a tizenegyedik helyről indulva ötödikként szelte át a célvonalat Szingapúrban (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) utólag belátta, hiba volt nem büntetni Max Verstappent a múlt hétvégi Szingapúri Nagydíj időmérőjén történt feltartásokért.

 

 

37. JAPÁN NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 22., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.647
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.688
SZEPTEMBER 23., SZOMBAT
3. szabadedzés: 4.30–5.30
Időmérő: 8.00–9.00
SZEPTEMBER 24., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 307.471 km) rajtja: 7.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 8., 19.00Katari Nagydíj, Loszaíl
Október 22., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros

Mint ismert, Max Verstappent három feltartásos ügyben is vizsgálták a múlt hétvégi Szingapúri Nagydíj időmérőjét követően, ám végül nem kapott rajtbüntetést, helyette két megrovás íródott a neve mellé, míg a csapatára, a Red Bullra pénzbüntetést szabtak ki az egyik eset kapcsán. A vb-éllovas mellett a Williams kanadai versenyzőijét, Logan Sargeant-t is felmentették a feltartásos ügyében.

A mezőny többsége következetlennek tartotta a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) ítélethozatalát, és a versenyzők körében az egyik fő témát a szuzukai pénteken is az jelentette, Verstappen hogyan úszhatta meg a három feltartásos esetet két megrovással. A téma előkerült a csapatmenedzserek és sportigazgatók megbeszélésén is, amelyen részt vett Matteo Perini is, aki Szingapúr után Japánban is tagja a négyfős versenybírói testületnek.

A szakember elismerte, hibáztak múlt hétvégén, és három rajthelyes büntetést kellett volna kiosztaniuk a két pilótának, Verstappennek és Sargeant-nak. Perini emellett jelezte, a szingapúri ítéletek nem számítanak precedensértékűnek, és a folytatásban azt sem fogják enyhítő körülményként kezelni, ha a csapat nem figyelmezteti időben a versenyzőjét. A bokszutcai feltartásos esettel kapcsolatban eközben arra jutottak, jó döntés született, hiszen a sportszabályzat jelenleg nem tiltja a bokszutca végi várakozást. A csapatok és a sportfelügyelők arra kérték az FIA-t, hogy rendezze a hézagot a szabályzatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik