F1: Remélem, még összejön néhány győzelem – Hamilton

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.06.16. 12:38
null
Hamilton egyelőre nem tudja, mikor véglegesítik a szerződéshosszabbítását (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton nem sürgeti a szerződéshosszabbítást, de elkötelezett a csapat mellett. A brit bizakodva tekint előre a hétvégi Kanadai Nagydíjra is, amelyen a rivális, Max Verstappen utolérheti Ayrton Sennát a futamgyőzelmek számában. A mercedeses szerint az sem zárható ki, hogy a holland egy nap az ő rekordjait is megdönti, de azon dolgozik, hogy lassítsa a folyamatot.

 

 

Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása hetek óta lázban tartja a Formula–1 világát, hiszen hiába fejezte ki nemegyszer ő és a Mercedes is, hogy elkötelezett a közös folytatás mellett, továbbra sem történt hivatalos bejelentés. Míg a csapatfőnök, Toto Wolff a héten úgy nyilatkozott, inkább napok, mintsem hetek kérdése a megállapodás, a hétszeres világbajnok a Kanadai Nagydíj sajtónapján jelezte, egyáltalán nem látja értelmét a sietségnek, és azt sem tartja kizártnak, hogy csak egy hónap múlva születik egyezség.

Nem igazán tudok sokat mondani a szerződéssel kapcsolatban. Elintézzük, amikor elintézzük. Nem aggaszt, hogy ez a következő héten vagy egy hónap múlva történik meg. Találkoztam Totóval, többször is beszéltünk egymással, és nagyszerű kapcsolatunk, de pillanatnyilag nem tudok mást mondani. Haladtunk, de nincs semmi új, amit hozzáfűzhetnék."

52. KANADAI NAGYDÍJ
JÚNIUS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 19.30–20.30
2. szabadedzés: 23.00–00.00
JÚNIUS 17., SZOMBAT
3. szabadedzés: 18.30–19.30
Időmérő: 22.00–23.00
JÚNIUS 18., VASÁRNAP
A verseny (70 kör, 305.27 km) rajtja: 20.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 2., 15.00Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 9., 16.00
Brit Nagydíj, Silverstone
Július 23., 15.00Magyar Nagydíj, Mogyoród

Ami a hétvégi esélyeket illeti, Hamilton már hét alkalommal győzedelmeskedett Montrealban, amivel Michael Schumacherrel karöltve rekordtartónak számít a helyszínen. A brit számára azonban nemcsak emiatt kedves a Circuit Gilles-Villeneuve, hanem azért is, mert pályafutása során először itt szelte át elsőként a célvonalat, majd 2017-ben ezen az aszfaltcsíkon szerezte meg a 65. pole pozícióját, amivel gyermekkori hősét, Ayrton Sennát érte utol a vonatkozó mutatóban.

„Nagyon szürreális élmény volt, hiszen ötévesen édesapámmal néztem őt, és arról álmodoztam, hogy olyan leszek, mint Ayrton. Az volt az álmom, hogy a Formula–1-be kerülök, és olyasmit érek el, mint ő, és végül sikerült utolérnem őt az eredmények tekintetében. Végső soron nem igazságos az összehasonlítás, hiszen sokkal több verseny van a mi időnkben, mint akkoriban. De még így is igazi megtiszteltetés. Kaptam még egy sisakot is, ami igazán klassz volt."

Érdekesség, hogy a brit riválisa, Max Verstappen ugyancsak a Kanadai Grand Prix-n érheti utol Sennát, igaz, ő a futamgyőzelmek tekintetében. Hamilton szerint a holland, biztosan túlszárnyalja a mérföldkövet, és azt sem tartja kizártnak, hogy az ő rekordjait is megdönteni idővel.

FUTAMGYŐZELMEK SZÁMA
1.Lewis Hamilton
103
2.
Michael Schumacher
91
3.Sebastian Vettel
53
4.Alain Prost
51
5.Ayrton Senna
41
6.Max Verstappen
40
7.
Fernando Alonso
32

„Max fantasztikus munkát végez. Hihetetlen karrierje volt eddig, és biztosan túl fogja szárnyalni. Mi azon dolgozunk, hogy olyan autónk legyen, amivel lelassíthatjuk. Még hosszú út áll előtte, szóval teljes mértékben elképzelhető, hogy megdönti a csúcsomat. Végső soron a rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, és neki csodálatos csapata van. Keményebben kell dolgoznunk, hogy növeljük a különbséget. Remélem, még összejön néhány siker legalább a pályafutásom utolsó szakaszában, és bízom benne, hogy látunk még szorosabb küzdelmet" – tette hozzá.

Hamilton az eddigi F1-es karrierje során 103 pole pozíciót és győzelmet számlál, 193-szor állhatott fel a dobogóra, és hétszer hódította el a világbajnoki címet. A sikerek ugyanakkor elmaradtak az utóbbi időben, a brit immár másfél éve nyeretlen a sorozatban. A Mercedes Spanyolországban mutatott formája azonban adhat némi reményt, hiszen úgy tűnik, az istálló hosszú idő után jó úton halad.

„Sikerült előrelépnünk az autóval, és az egész csapat bizsergett a gyárban, új energiákkal töltődött fel. Úgy érezzük, megtaláltuk az északi sarkcsillagunkat, tudjuk, merre tartunk, és hogyan jutunk oda. Mindenki olyan keményen dolgozik, amennyire csak tud. Nem tudjuk, hogy ez a pálya fekszik-e az autónknak, de az időjárás ezt megváltoztathatja" – utalt arra, hogy a hétvégére esőt jósolnak, amiben annyira biztos, hogy szerinte esőtáncot sem kell járnia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik