F1: érkeznek az új gumik a Brit Nagydíjtól – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.05.12. 18:10
null
Az FIA megadta az engedélyt az új gumik bevezetésére (Fotó: AFP)
A Formula–1 kizárólagos gumibeszállítója, a Pirelli megerősítette, hogy valóban új gumispecifikációt visz a július eleji Brit Nagydíjra. Az új abroncsokat a Spanyol Nagydíj keretein belül tesztelheti először a mezőny.

 

 

 

Mint beszámoltunk róla, a RacingNews365 kiszivárogtatta, hogy a Pirelli ellenállóbb gumispecifikációt visz a július 7. és 9. rendezendő Brit Nagydíjra, valamint az összes további helyszínre, miután az idei versenygépek teljesítménynövekedése a vártnál nagyobb volt, és így megnőtt a gumik igénybevétele is. A kizárólagos beszállító péntek délután aztán megerősítette a híreszteléseket, és a sportigazgató, Mario Isola közölte, megkapták az engedélyt a Nemzetközi Automobil-szövetségtől (FIA) az új specifikáció bevezetésére.

A szakember emellett azt is elárulta, a mezőny először a június 2. és 4. között esedékes Spanyol Nagydíj keretein belül próbálhatja ki az új gumikat. A Pirelli az első és második szabadedzésen bocsájt a csapatok rendelkezésére két plusz szett gumit a Circuit de Catalunyán, vagyis egy hónappal a silverstone-i tervezett éles bevetés előtt.

Az év első öt versenyén láthattunk, hogy az idei versenygépek mennyivel nagyobb teljesítményre voltak képesek a tavalyiakhoz viszonyítva, ami a tíz alakulat által mutatott rendkívüli fejlődésnek köszönhető. Miamiban például közel két másodperccel volt gyorsabb a pole pozíciót érő kör, mint egy évvel ezelőtt, és hasonló javulás volt tapasztható a futamokon is. A Pirelli sosem csak azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy elérje a résztvevők által kijelölt teljesítménycélokat, hanem hogy a potenciális problémákat is előre jelezze, valamint gyorsan reagáljon rájuk” – jelentette ki Isola, aki arra is kitért, hogy a gumik viselkedésére nem lesz hatással az év közbeni váltás.

Az új specifikáció olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket már 2024-re fejlesztettünk, és sokkal ellenállóbbá teszik a gumit anélkül, hogy más technikai paraméterekre és a pályán mutatott viselkedésre hatással lennének. Hogy az istállók tesztelhessék az új konstrukciót az egyenlőség jegyében, a Pirelli két extra szett gumit fog autónként biztosítani a számukra a Spanyol Nagydíj első és második szabadedzésén.”

A jelenlegi specifikáció nem jelent biztonsági kockázatot a soron következő öt helyszínen, Imolában, Monacóban, Spanyolországban, Kanadában és Ausztriában, az új gumik bevezetése a későbbi problémák megelőzésére szolgál.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik