H. Á.
2022.05.11 18:33 Frissítve: 2022.05.11 19:36

Ekl: Kovács István vezeti a történelmi döntőt

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján kedden bejelentette a férfi és női Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga és az Európa-konferencialiga döntőinek játékvezetőit. Az első alkalommal kiírt utóbbi sorozat utolsó mérkőzését a magyar Kovács István vezeti.

 

Kovács István kiemelt feladatot kapott az UEFA-tól (Fotó: AFP)

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján kedden bejelentette a férfi és női Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga és az Európa-konferencialiga döntőinek játékvezetőit. Az első alkalommal kiírt utóbbi sorozat utolsó mérkőzését a nagykárolyi Kovács István vezeti.

Az UEFA játékvezetői bizottságának döntése értelmében a 37 éves Kovács István lesz a játékvezetője az AS Roma és a Feyenoord közötti első Európa-konferencialiga-döntőnek, amelyet május 25-én szerdán rendeznek majd a tiranai Kombëtare Arenában. 

Kovács 2010 óta nemzetközi játékvezető, és ez lesz az első nemzetközi kupadöntője pályafutása során. A nagykárolyi születésű sportember 10 mérkőzést vezetett ebben az idényben. Legutóbb a Manchester City–Real Madrid BL-elődöntő első találkozóján működött közre, amelyet követően a nemzetközi közvélemény egyöntetűen dicsérte teljesítményét, s az sem volt földtől elrugaszkodott gondolat, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét is ő kapja.

Kovács román-magyar kettős állampolgár, aki a román labdarúgó-szövetséget képviseli a FIFA játékvezetői keretében és jó esélye van arra, hogy ott legyen az év végi katari világbajnokságon. Legutóbb magyarként a Kassai Viktor vezetett európai kupadöntőt: a két éve visszavonult játékvezető a 2011-es Bajnokok Ligája döntőjében dirigálta a Barcelona–Manchester United (3–1) összecsapást.

A legrangosabb európai kupasorozat fináléja a francia Clément Turpinnak jutott: a Liverpool és a Real Madrid közötti döntőt május 28-án a 39 éves játékvezető dirigálja majd. Az UEFA honlapja szerint a Rangers–Eintracht Frankfurt Európa-liga döntőt a szlovén Slavko Vincic vezeti május 18-án.

A női BL-döntőn a finn Lina Lehtovaara lesz a játékvezető jövő szombaton Torinóban, ahol a címvédő FC Barcelona ellenfele Olympique Lyon lesz.

2022.09.15 21:31:38

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A zöld-fehérek játékosai nem csak beszélnek a bátorságról.

2022.09.15 18:41:45

Európa-liga nemzetisport.hu

A törökök már kétgólos előnyben is voltak, az emberhátrányban játszó szerbek erejéből csak a szépítésre futotta.

2022.09.15 18:33:05

Európa-liga nemzetisport.hu

Vécsei Bálint szerencsés góljával győzött a magyar bajnok a Ligue 1 bronzérmesének otthonában.